Hak savunucularından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki: Atatürk’le çelişen anlayış

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun insan ve kadın haklarını, barışı ve ekolojik çevreyi savunanları hedefe koyarak yaptığı “Kültürel terörizm” tanımına tepki gösteren hak savunucuları Soylu’nun açıklamalarını “kaygı verici” olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 02:00
Hak savunucularından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki: Atatürk’le çelişen anlayış
Abone Ol google-news

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Güllü, “Terörizmi, çağdaşlığı, değerleri ayırt edemez hale gelmiş. 8 Mart öncesi gözdağı veriyor” ifadelerini kullanırken, İHD Genel Başkanı  Öztürk Türkdoğan, “Uluslararası litaretürde ‘kültürel terörizm’ kavramı yok. Antidemokratik yönetimlerin uydurduğu bir kavram. Atatürk’ün muasır medeniyet hedefiyle büyük tezatlık oluşturuyor. Anayasayı ve demokrasiyi inkar ediyor” dedi. 

- Canan Güllü (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı):

Bana kalırsa İçişleri Bakanı’nın kafası karışık. Çünkü sapla sapanı karıştırdı. Kim terörist kim değil, kim batıllığa inanıyor, kim çağdaşlığa inanıyor bunları ayırt edemez hale gelmiş. İnsan hakları savunucularını hedefe koymuş oldu. Biz bu ülkenin geçmişinden geleceğine bugünkü değerlerini Cumhuriyet’e olan bağlılığımız ve çağdaş demokratik, laik bir ülkede yaşamayı savunanlar olarak söz sahibi olmaya devam edeceğiz... Soylu’nun bu cümlelerin ne anlama geldiğini bir kez daha ifade etmesi gerekiyor. Tam da 8 Mart yaklaşırken kadının insan hakları noktasında etkinlik yapacak kitlelerin gözünü korkutmak amaçlı yapılmış bir açıklamadır.  Bizler kadının insan hakları savaşını veren sivil toplum örgütleri olarak 1976 yılından beri çizgisinden hiç şaşmadan Türkiye’de amayasada kadın-erkek eşitsizliği üzerine çalışıyoruz. Aslında çok bir şey istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. 

ANAYASAYI İNKÂR

- Öztürk Türkdoğan (İHD Genel Başkanı): 

Çok kaygı verici bir açıklamadır. Terörizm kavramını çok geniş kullanıyor. Terör kavramını çok sık kullandığı için ifade özgürlüğü ihlalleri yaşanıyor. ‘Kültürel terörizm’... Uluslararası litaretürde böyle bir kavram yok. Bu aslında antidemokratik yönetimlerin uydurduğu bir kavramdır. Bu kavramla batılı insan hakları değerleri tehlike olarak görülüyor. Soylu bu ifadeleri kullanarak Türkiye’nin demokratik yapısını inkar etti. O zaman Türkiye demokratik bir ülke değil başka bir şey. Bakan oturduğu koltuğu inkar etti. İnsan haklarını tehlike olarak görüyorsan o zaman sen ‘antidemokratik sistemi’ savunuyorsun demektir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk, batı medeniyetini muasır medeniyet olarak hedef gösterdi. Soylu’nun söylediği ‘kültürel terörizmle’ Atatürk’ün hedefi arasında büyük bir tezatlık oluşuyor. Anayasayı ve demokrasiyi inkar ediyor. Eğer hükümet de Soylu gibi düşünüyorsa çok vahim bir durumla karşı karşıyız demektir.

‘YAŞAMI SAVUNUYORUZ’

- Ayşe Yıkıcı (Kuzey Ormanları Savunması’ından çevre aktivisti): 

“Kültürel terörizm” diye ilginç bir söylem geliştirmiş Bakan Soylu. Sayın Bakan’ın da söylediği kadın hakları, temel insan hakları, barış, ekolojik değerler bizlerin de ana savunduğu değerler. Bu doğal, kültürel ve yaşamdan yana ortak değerler üzerinden yapılacaklar aslında çok basit. Kuzey ormanlarını inşaat sermayesine pazarlayan, yapılaşmaya açan zihniyeti yok etmek, tüm canlıların yaşam hakkını gözetmek ve iklim krizi çağında tüm canlıların geleceğini kurtarmak için önlemler almak gibi. Bu hem bizlerin yurttaşlık görevi hem de bizleri yöneten kamu gorevlilerinin asli görevi. 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. havalimanı ve son olarak da Kanal İstanbul gibi doğal yaşamı, Kuzey ormanları ekosistemini yok eden ve edecek rant projeler iptal edilmedikçe mücadelemize devam edeceğiz. Mücadelemiz haklıdır çünkü yaşamı savunuyoruz. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler