Sahipsiz saray

Bizans’tan kalma, 1600 yıllık Boukoleon Sarayı’yla ilgili ne bir başvuru, ne proje var.

Yayınlanma: 25.07.2018 - 21:17
Abone Ol google-news

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan İstanbul Çatladıkapı’daki, Bizans dönemine ait 1600 yıllık Boukoleon Sarayı kelimenin tam anlamıyla kaderine terk edildi.
İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 13 Temmuz 2018 tarihli yazısına göre “Boukoleon Sarayı kalıntılarına ilişkin değerlendirme bekleyen herhangi bir talep, proje ya da başvuru” bulunmuyor.


Marmara Denizi kıyısında Cankurtaran ile Kumkapı arasındaki Çatladıkapı mevkiinde, Küçük Ayasofya’nın hemen doğusunda Küçük Ayasofya Mahallesi’nde bulunan Bizans Sahil Sarayı Boukoleon’la ilgili resmi itiraf geldi. Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu 12 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne “Boukoleon Sarayı’nın içinde bulunduğu olumsuz tabloyla” ilgili sorular yöneltti. Soylu şu sorulara yanıt istedi:


• Eser ile ilgili bugüne kadar neden herhangi bir tedbir alınmayarak koruma altına alınmamıştır?
• İBB ve Fatih Belediyesi’ne çevrede tedbir ve koruma için bir talebiniz bulunmakta mıdır?
• Böyle bir talebiniz yok ise, kurulun görev tanımında yer alan ‘kültür varlıklarını koruma ve denetleme’ görevini yerine getirmeyen sorumlular hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?


Bir gün sonra yanıt


Yanıt bir gün sonra 13 Temmuz 2018’de verildi. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yanıtı tarihi yapının kaderine terk edildiğinin itirafı gibiydi: “Müdürlüğümüzde söz konusu Boukoleon Sarayı kalıntılarına ilişkin değerlendirme bekleyen herhangi bir talep, proje ya da başvuru bulunmamakta olup kalıntılarda tahribata yol açan kaçak kazı vb. faaliyetlere ilişkin olarak İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 21 Temmuz 2016 tarih ve 4978 sayılı kararında da belirtildiği üzere ‘...2863 sayılı yasanın 10. maddesi gereğince gerekli koruma ve güvenlik önlemlerinin mal sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce alınması’ gerekmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler