Tuğberk Selçuk'tan "İçten Yanmalı"

Sanatın özerk alanlarda / steril sergi salonlarına ve dokunmatik ekranların ardına itelendiği (gündelik hayatın dışına atıldığı) bir dönemde Tuğberk Selçuk “Shallwe” diyerek sizi sekiz silindirli, koltuklara yapıştıran, motor yağı kokan bir drag yarışına çağırıyor.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 13:25
Abone Ol google-news

Seçil Alkış’ın sanat manejerliğini yaptığı, Tuğberk Selçuk’un 3 Ekim 2018’de İstanbul’un gece klüplerinden biri olan Fırın’da gerçekleşecek 5. kişisel sergisi ‘’İçten Yanmalı’’, yenilenebilir enerjiye geçişin yavaşça gerçekleştiği bir çağda, içten yanmalı motorun insanlığa olan etkisini incelemeye alıyor. Kutnia, Massdirect ve Fırın @the Cemetry sponsorluğunda düzenlenen ve Uğurhan Akdeniz organizasyonunda gerçekleşen sergiye izleyici de dahil ediliyor. Eserler kendi sınırlarını aşarak tüm mekanı bir “iş”e dönüştürüyor.

Modern zamanın isimsiz köleleri olan motorun, kaput altında gizlice süren emeğini hatırlatmaya çalışan sergi, aramızdaki ilişkiyi kutlayarak, insanlık olarak yaklaştığımız geçişte bir saygı duruşunda bulunmayı amaçlıyor.
 
Selçuk’un zamanla interaktif objelere evrilen anlayışı, burada da kendini etkileşilecek objelerle sağlanacak bir deneyim olarak gösteriyor. Yapı sökümü yapan objeler, mizahi bir yaklaşım içeren işler, etkileşimli ve hareketli sunumlar ile gerçekleştirelecek tek gecelik pop up sergi, içten yanmalı motora dair zengin kültürün farklı noktalarını birleştirerek alımlayıcısına “sürüş zevki” yaşatmayı arzuluyor.

Bu sanat anlayışının adeta bir örneği olan ‘’İçten Yanmalı’’ Sergisi, popüler ve kolay alımlanan bir konuyu ele alarak, uzaktan bakıldığında adeta hoş bir resim oluşturan ancak yakından bakıldığında kutucukları alımlayıcısının doldurması gerektiği bir kare bulmacayı andırıyor.

Üretim sürecini de bir ürün, bir performans olarak gören sanatçı, otomobil tasarımcısı Carroll Shelby’nin reklam spotunda olduğu gibi “performance is my business” diyerek üretim yolculuğunu bir esere dönüştürüyor. Tekerleri boyaya bulanmış aracına atlayarak motor kültürünün anlam duraklarını, aralarını çizerek sembolik olarak belirginleştiriyor.

Tuğberk Selçuk

Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Tuğberk Selçuk, Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım’da başladığı eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sürdürdü. 2012 yılından beri dört kişisel sergi, bir kısmı Londra, Seul, Milano ve Basel’de olmak üzere birçok karma sergide yer aldı.
 
İşlerinde pop öğeler barındıran ve eserlerini politize etmektense yaratımın politik bir eylem olduğuna
inanan sanatçı, sürecini kişisel kabul ederek içinde bulunduğu profesyonel düzlemin onu
entelektüelleştirmesine karşı çıkıyor. Altmetnin, kolay alımlanışı engellememesi gerektiği prensibi ile
hareket eden Selçuk, klasikle moderni, bayağı ile sofistike olanı çatıştırarak üzerinde okuma
yapılabilecek ancak zanaat ve estetiği asla terk etmeyen üretimlerde bulunuyor.
 
Günümüzdeki sanat ve alımlanışının yarattığı sırça köşkteki kültüre karşı olan Selçuk, bu hayattan
kopuk anlayışa olan eleştirilerini git gide alımlayıcısını da dahil eden interaktif işlere yönelerek
sürdürüyor.
 

Seçil Alkış 

Gu¨zel Sanatlar Faku¨ltesinden 2009 yılında mezun olduktan sonra; çalışmaya bas¸ladıgˆı kurumlarda
kısa su¨rede yo¨neticilik pozisyonlarına getirildi. I·stanbul Sanat piyasasında deneyim kazandıktan sonra birikimlerini pekis¸tirmek ic¸in New York’a tas¸ındı. New York’da yas¸adıgˆı su¨rec¸te; farklı galeri ve
kurumlarda sanat alanında bir c¸ok deneyim kazandı. Yurtdıs¸ında kazandıgˆı tecru¨beler sonrasında
I·stanbul’a do¨ndu¨ ve I·stanbul’un o¨nemli sanat kurumlarında galeri yo¨neticiligˆi, dergi edito¨rlu¨gˆu¨,
marka danıs¸manlıgˆı yapma fırsatı buldu. Ayrıca es¸ zamanlı olarak C¸agˆdas¸ Sanat egˆitimleri verdi ve
sanat gezileri du¨zenledi.

Tracey Emin, Robert Montgomery, Gail Albert Halaban, Francesco Carrozzini, Alex Prager, Emre
Huner, Banu Cennetogˆlu, Christodolous Panayiotu, Mitra Tabrizian, Rachel Lee Hovnanian, Ran
Hwang, Khosrow Hassanzadeh - Haft Khan, Louise Bourgeois, Rob Carter, Jim Dine, Soonja Han, Kim Chun Hwan, Louise Nevelson, Jackson Pollock, Hadieh Shafie, and Kasper Sonne, Rob Carter, Lia Lowenthal, Per Schumann, Malte Zacharias, robbinschilds, Alina Szapocznikow, Evelyne Axell, Ghada Amer, Herman Nitch, Peter Zimmerman, Peter Kogler, Ramazan Bayrakogˆlu, Kezban Arca Batıbeki ve du¨nyaca u¨nlu¨ daha birc¸ok sanatc¸ı ic¸in gerc¸ekles¸tirdigˆi sergi organizasyonlarının yanı sıra uluslararası bilinirligˆi olan bir c¸ok ku¨rato¨r ile de is¸birligˆi yapma fırsatı yakaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler