Kartal Belediyesi'nden Türk Dili paneli

Kartal Belediyesi tarafından 26 Eylül Türk Dil Bayramı kapsamında “Türk Dili” konulu panel düzenlendi. Günün anlam ve önemine uygun olarak Türk dili konusunda uzman akademisyenler tarafından çoğunluğu gençlerden oluşan izleyicilere Türk diliyle ilgili bilgiler verildi.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 13:27
Abone Ol google-news

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen ve yaklaşık 2 saat süren panel, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel, ADD Kartal Şube Başkanı Kemal Aslan, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Adem Uçar’ın yanı sıra; akademisyenler, öğretmenler, lise öğrencileri ve çok sayıda Kartallı katıldı. Panelde kolaylaştırıcılığı Osman Ünal yaparken konuşmacı olarak da, akademisyen-yazar Yusuf Çotuksöken, Prof. Dr. Ömer Demircan ve Doç. Dr. Okan Baba yer aldı.

 Osmanlıcanın yazılmasında ve anlaşılmasında çeşitli zorluklar yaşandığını belirten Prof. Dr. Ömer Demircan, “Dil devrimi halka kolayca öğrenebileceği bir ABC’nin sunulması devrimidir. Türk diline tarihinde ilk kez tek bir sese, tek bir harf koşan ve 29 harften oluşan yeni Türk Alfabesi ile yeni bir yazım aracı sunulmuştur. 1929 ile 1945 arasında nüfusun %30’u okuma yazma öğrenmiştir. 1960’a gelindiğinde bu oran %41’dir. Ancak Osmanlı’yı yeniden hatırlatmak gerekirse 600 yılda sadece nüfusun %1’i okuryazar olabilmiştir. Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti nüfusun 3’te 1’ine 15 yılda okuma yazma öğretmiştir.’’ dedi.

 Türkçenin zengin bir söz varlığına sahip olduğunu ifade eden Yusuf Çotuksöken 25’e yakın ülkede Türkçe konuşulduğunu belirterek, Anadolu Türkçesi’nde 1 milyon sözcük olduğunu söyledi. Türk dili eğitimiyle ilgili konuşan Doç. Dr. Okan Baba ise, öğrenci merkezli bir eğitim sistemi kurulmasının önemine vurgu yaptı.

 Panelin sonunda, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel tarafından konuşmacılara çiçek takdim edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler