Levent Üzümcü: Sanatçı, Tiranları korkutur

Tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü, "Tarih boyunca Tiranlar sanattan, sanatçıdan korkmuştur, menfaati için sahneye çıkanlar sanatçı değil, konformisttir" dedi.

Yayınlanma: 18.01.2019 - 10:53
Abone Ol google-news

CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği Çarşamba Sohbetleri'ne katılan ünlü sanatçı, vizyona giren Vahdettin filmindeki çarptırılan tarih ve senaryoya da vurgu yaparken, "Bu ülkede Shekespare oynananamaz birileri anılır diye, Macbet ve Prometeus sahnelenemez birileri alınır diye, ama o birileri ister diye Vahdettin vizyona girer. Bilemiyorum o dizide oynayalar akşamları rahat uyuyabiliyor mu? Örneğin, ben kafamı yastığa koyduğumda uykuya çok rahat dalabiliyorum" dedi.

 

Sanatçının topluma karşı sorumluluklarının olduğunu da belirten Levent Üzümcü, "İlk insandan beri sanat ve tiyatro vardır. Ancak seçimleri insanı sanatçı yapar. Sanatçı eleştiriseldir, sanatçı toplumcudur, şimdi 2 tür var. Birileri gerçekten sanatçı, oyunları sansürlenen, oynatılmayan, doğruları savunan. Diğerleri konformist. Onlara sanatı denemez. Birileri mutlu olsun diye, ertesi gün hangi ihaleden ne kapacağını hesaplayacak diye söylenileni sahneleyene sanatçı diyemeyiz, onlar olsa olsa konformisttir. Ve uzun yıllar sonra onlar çok değişik şekillerde anımsanacaktır. Üstelik tiyatroyu kontrol altına alma geleneği yeni bir şey değildir, eski Yunan'da Oidipus destanından beri Tiranlar sanatı kontrollerinde tutmak, topluma istedikleri mesajı vermek ister" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'de ahlakın iki bacak arasına kurgulandığını ve bu durumun da yozlaşmaya neden olduğunu belirten Üzümcü, "Ben demiyorum ki gayrı ahlaki davranın. Ama, ahlak nedir ona bakmak gerek. Hırsızlık, adam kayırma, taciz, tecavüze ses çıkartmayanlar ahlakı iki bacak arasına kıstırmışlar toplumu da yanlış yönlendiriyorlar ve sanata buradan eleştiri getiriyorlar. Lütfen kendinizi sanatı ahlaksızlıkla aynı kefeye koyanlardan uzak durun" diye konuştu.

Batı'dan artık Türkiye'nin çok farklı görüldüğünü bunun da büyük bir tehlike olduğunu söyleyen Üzümcü sohbeti şöyle tamamladı: "Avrupa'dan Arap ülkesi gibi görüyoruz, Amerikalılar Asya ve Ortadoğu olarak bizi niteliyor. İşin kötüsü bu makas gün geçtikçe açılıyor. Tarih boyunca toplumlar sanatla, tiyatroyla, kültürle var olacaktır, tiyatrolarımıza sahip çıkalım..." Kadıköy CHP İlçe Başkanı Ali Narin, sohbete katılan Levent Üzümcü'ye teşekkür ederken, "Toplumlar sanatla var olmuştur, sanata getirilen her türlü yasağa karşıyız" dedi. Sohbeti izleyenler Üzümcü ile fotoğraf çektirmekten geri kalmadı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler