Bir devir kapandı...

Hocaların hocası olarak bilinen sanatçı, bir süredir İzmir’de tedavi görüyordu. Usta sanatçı için yarın saat 13.00’te Konak Sabancı Kültür Sarayı’nda uğurlama töreni düzenlenecek.

Yayınlanma: 09.11.2019 - 00:07
Bir devir kapandı...
Abone Ol google-news

Tiyatro sanatçısı ve yazar Prof. Dr. Özdemir Nutku, dün 88 yaşında hayatını kaybetti. Nutku, bir süredir İzmir’de yoğun bakımda tedavi görüyordu. Tiyatro alanındaki çalışmalarıyla tanınan Nutku’nun kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Nutku için yarın (10 Kasım) saat 13.00’te Konak Sabancı Kültür Sarayı’nda bir tören düzenlenecek. Nutku’nun cenazesi, ikindi vakti Bostanlı Beşikçioğlu Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

‘EN BÜYÜKLERDEN’

Özdemir Nutku’nun ölümü, tiyatro camiasını yasa boğdu. Birçok sanatçı başsağlığı mesajı gönderdi. 

Ayşegül Yüksel: Türk Tiyatro bilminin en büyüklerindendi. Benim tanıdığım en coşkulu, en çalışkan, en yılmaz tiyatro savaşçısıydı. Onlarca kitabın, yüzü aşkın makalenin yazarı, pek çok oyun ve tiyatro metninin çevirmeni, usta rejisör ve en önemlisi de büyük bir tiyatro hocasıydı. Kurduğu 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nden bugüne dek pek çok yetenekli tiyatrocu yetiştirdi. Yeri doldurulamaz bir kişidir; yakışıklı, heyecanlı, güzel yüzlü Özdemir Nutku’yu unutmayacağız.

‘UFUK AÇICIYDI’

Genco Erkal: Tiyatromuz yaşayan temel direklerinden birini kaybetti. Öncelikle Ankara Dil-Tarih Tiyatro Bölümü’nün üç kurucusundan biriydi. Ardından İzmir 9 Eylül’ün Tiyatro Bölümü’nü kurdu. Durmadan dinlenmeden sayısız öğrenci yetiştirdi. Oyunlar yönetti. Tiyatromuzun tarihiyle ilgili birçok kuramsal kitap yazdı. Shakespeare’in hemen hemen tüm oyunlarını dilimize kazandırdı. Daha birçok yazarın oyunlarını çevirdi. Sayısız tiyatro eleştirisi yayımlandı. Ufuk açıcı bir hocaydı. Tiyatroya adanmış bir yaşamdı onunki. Her alanında sürekli üretti. Son nefesine kadar. Örnek bir aydındır Özdemir Nutku. Huzurunda saygıyla eğiliyorum.

KİMDİR? 

Özdemir Nutku, 12 Ocak 1931’de İstanbul’da doğdu. İlk-okuldan sonra Robert Kolej’e girdi ve 1950’de mezun oldu. Amatör bir müzisyen olan Nutku’nun tiyatroya olan ilgisi kolej yıllarında başladı. Yazar, 1946-1947 döneminde, Kadıköy Süreyya Sineması’nda sahnelenen Franz Lehar’ın Tarla Kuşu operetinde ilk profesyonel rolünü oynadı. Nutku, bugüne kadar 37’si tiyatro, 22’si çeviri, 4’ü şiir, 12’si oyun ve uyarlama, 2’si senaryo, 1’i çocuk olmak üzere 78 kitap yazdı ve yayımladı.

HOCAMIZIN ARDINDAN

DİKMEN GÜRÜN

“Bir devir kapandı” demek doğru mu bilemiyorum, çünkü Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Kürsüsü’nün kurucularından olan, o kürsüye bilgilerinin ötesinde can katan onca kıymetli hocanın son temsilcilerinden biriydi Prof. Dr. Özdemir Nutku... O, sadece 1959’da girdiği Ankara Üniversitesi Tiyatro Enstitüsü’nün değil, 1976’da gittiği İzmir 9 Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nün de kurucusuydu. Ve hiç durmadan çalıştı, çalıştı... Zaten Özdemir Hoca’yı başka türlü düşünmek olanaksız... 

Yurtdışında gördüğü çok yönlü bir tiyatro eğitimi, dünyanın belli başlı üniversitelerinde verilen tiyatro dersleri... Sağlam bir akademik kariyer ve tükenmeyen bir araştırma, yazma gücü... Her yazdığı eser, her yaptığı çalışma ile hem benim kuşağımı hem benden sonra gelen kuşakları besledi, yetiştirdi. Saymakla bitmez yazdığı kitaplar, makaleler, yaptığı çeviriler, aldığı ödüller... İKSV Nejat Eczacıbaşı Vakfı Yayınları için Muhsin Ertuğrul’un anılarından, belgelerden yola çıkarak hazırladığı Benden Sonra Tufan Olmasın ve Gerçeklerin Düşleri son derecede değerli, kapsamlı araştırma kitaplarıdır. Özdemir Nutku Hoca’mızın Türkiye tiyatrosuna kitapları, kuramsal yazıları, eleştirilerinin ötesinde sahne çalışmalarıyla yaptığı katkılar bir zenginliktir.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler