Sanat, Venedik ve İstanbul için hazır

54. Uluslararası Venedik Bienali, haftaya Sarkis’in ‘nefes’ anlamını taşıyan uluslararası ölçekli sergisine ev sahipliği yapacak. Öte yandan İstanbul Bienali de hazırladığı özel yayınla sürpriz ipuçlarını dünyayla paylaşıyor.

Yayınlanma: 04.05.2015 - 10:34
Abone Ol google-news

Bu yıl Nijeryalı küratör Okwui Enwezor imzasıyla “Dünyanın Tüm Gelecekleri” başlığı altında yapılacak Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi 9 Mayıs’ta açılacak. Bienalin Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Türkiye doğumlu sanatçımız Sarkis’in (Zabunyan) Respiro (İtalyanca, “Nefes”) başlıklı yerleştirmesi yer alacak. Witte de With Güncel Sanat Merkezi Direktörü Defne Ayas küratörlüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda sunulacak etkinlik, bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında izlenecek.

 

Aynanın iki tarafı

Resmi açılışı bienalin ön izleme günlerinden 7 Mayıs Perşembe saat 14.30’da yapılacak olan sergi, 22 Kasım’a kadar izlenecek. Sarkis, sergide mekânı bir tiyatro sahnesi gibi düzenleyerek çift taraflı büyük bir ayna ile ikiye bölecek. Aynanın iki tarafında Abay, Anna, Aren, Helin, Karla, Claudia ve Linda isimli yedi çocuğun yedi renkle yaptığı parmak izleri yer alacak. Mekânın iki ucundaki pencerelerin önünde ise sanatçının neondan oluşturduğu gökkuşakları bulunacak. Ortak bellek görüntülerinden oluşan 36 tane vitray ise mekânın tavanından sarkacak şekilde yerleştirilecek.

 

‘Sinyal’...

Aynalar, vitray panolar ve sanatçının diğer ikonik eserlerinden oluşacak yerleştirme, sanatçının ürettiği gökkuşağının yedi renginin çiziminden esinlenen Jacopo Baboni- Schilingi’ye ait ve 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalacak bir besteyle tamamlanacak. Öte yandan Respiro’nun altı “sinyali”, açılışla eşzamanlı olarak 4 farklı ülkeye yayılacak ve Sarkis’in Türkiye Pavyonu’ndaki Respiro sergisine “sinyal” gönderecek 6 farklı yerleştirmesi, 7 Mayıs 2015 tarihindeki açılışla eşzamanlı olarak Fransa, Hollanda, İsviçre ve Türkiye’deki mekânlarda yer alacak. Türkiye’de bu projenin yer alacağı mekân ise, Hrant Dink Vakfı olarak belirlendi. Buna göre, Sarkis’in “haberci” niteliğindeki ilk sinyali Altın İkona, vakfın mart ayında açılan yeni binasının sergi alanında yer alıyor. Üzerinde bir el izi olan altın bir dörtgenden oluşan Altın İkona, Sarkis’in Respiro için yaptığı yeni vitrayla aynı ölçekte üretildi. Altın İkona, Respiro’da olduğu gibi, Jacopo Baboni- Schilingi’nin bestesiyle tamamlanacak. Bu beste, 7 Mayıs günü, Respiro sergisinin açılışıyla eşzamanlı olarak Hrant Dink Vakfı’nda da dinleyicilerle buluşacak.

Altın İkona ile birlikte sanatçı Ali Kazma’nın yeni video işi “Atölye” (2015) de 7 Mayıs’ta Türkiye’de ilk defa Hrant Dink Vakfı’nda gösterilecek. Rezistans serisine ait olan bu videoda, Ali Kazma kamerasını Sarkis’in elli yılı aşkın süredir sanatsal üretimini sürdürdüğü atölyesine çevirdi. Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV koordinasyonunda, Fiat’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. SAHA Derneği de prodüksiyon desteği veriyor.

Venedik Bienali’nde bu yıl ayrıca, Hera Büyüktaşçıyan ve Kutluğ Ataman resmi davetli sanatçı olarak ve Ahmet Güneştekin de farklı bir paralel sergiyle boy gösterecek.

 

60’ın üzerinde sanatçı...

Öte yandan, dOCUMENTA (13) küratörü Carolyn Christov- Bakargiev’in bu yıl imzasını atacağı 14’üncü İstanbul Bienali için de geri sayım başladı. Bienalin tanıtımı için Venedik’te uluslararası sanat çevresine sunulmak üzere, özgün bir tanıtım yayını ve anı kartpostalları hazırlandı. Bu malzemelerde yer alan bilgilere bakılırsa, 60’ın üzerinde sanatçıyı buluşturacak bienal bu yıl İstanbul’da Rumelifeneri, Arter, İstanbul Modern, SALT Galata, Depo ve Büyükada’daki Splendid Oteli ve Troçki Evi gibi ilginç noktalara yayılacağa benziyor.

Küratör Bakargiev’e göre bu yılki bienal özellikle, “travmatik bir geçmişi keşfetmekle beraber, dönüşen bir tarihin çalışmasını halen büyüyen bir gelecek içinde, bir aradalık içinde” yansıtmayı amaçlıyor. İçlerinde Cevdet Erek, Griselda Pollock, Pierre Huyghe ve Füsun Onur ile William Kentridge ve Anna Boghugian gibi sanatçıların yer aldığı “kolektif”lerle zenginleşecek etkinlik, 1 Kasım’a kadar izlenecek ve bienalin önizlemesi 3 ve 4 Eylül’de yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon