Yargıtay'dan 'Çalıntı tablo' için karar

Ressam Metin Asağ, Ressam İsmail Acar tarafından yapılan haksız itham ve saldırıların tespiti ve maddi, manevi tazminat talebi davasında açtığı 100 bin tl'lik tazminat davasında 10.000 tl'lik manevi tazminat kazanmıştı. Mahkemenin kararı Yargıtay tarafından da onandı.

Yayınlanma: 09.08.2015 - 13:17
Abone Ol google-news

 
Türkiye'de resim sanatında yerel mahkeme tarafından iki resim sanatçısı arasındaki Çinili Lale Davası'nda verilen bir kararın Yargıtay tarafından da onaylandığı ve bu kararın bir ilk niteliği taşıyarak emsal teşkil ettiği belirtilen açıklama şöyle:

Toprak Sanat Galerisi’nin İstanbul Lale Festivali Kapsamında 20 Nisan 2011-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlediği Metin Asağ’ın “Ottoman Tulip” Resim sergisi öncesi “Çinili Lale” İsimli çalışması hakkında, Ressam İsmail Acar tarafından yapılan haksız itham ve saldırıların tespiti ve maddi, manevi tazminat talebi üzerine 2011 yılında açtığı dava 2014 yılında İstanbul 2 Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin 2011/179 E. ve 2014/214 K. Numaralı kararıyla sonuçlanmıştı.

Asağ :"Ottoman Tulip" sergimizin açılışından bir gün önce 20/04/2011 Ressam İsmail Acar,benzerinin milyonda bir bile ihtimali mümkün olmayan kataloktaki Çinili Lale eserimin fotoğrafı üzerine İsmail Acar orijinal 2004 diye yazarak basına kendi adıyla kullandığı IP adresinden bülten olarak atmış ve açıklamasına da, "O laleyi ben yaptım" diyerek değerli basınımızın iyi niyetini istismar etmiş ve kamuoyunu da yanlış bilgilendirmişti. Mahkemeye sundukları eser fotoğrafı da benim tablomun fotoğrafıydı ve bu şekilde mahkemenin tayin ettiği bilirkişiyi heyetini de maalesef benim eserim üzerinden yanıltmaya çalıştılar.Ancak tablomun en alt sağında imzamın olduğu yerde ad ve soyadımın üst kısımlarını tam silmeyi gözden kaçırmışlar ve basına kendi IP adreslerinden basın bülteni olarak atmışlardı , bu durumun mahkemenin gözünden kaçmayacağını hesaplayamamışlardı”

Ressam Metin Asağ’ın Haklılığını Yargıtay Onadı!

Yargıtay, 'Çinili Lale' Davası Kararını Onadı.

Dava Dosyası ve Kararda;

-    Dava Konusu “Çinili Lale” isimli çalışmanın Ressam Metin Asağ’a ait orijinal eser olduğu,

-    Ressam İsmail Acar’ın “Çinili Lale” eserini sahiplenici beyanlarının gerçeğe aykırı olduğu,

-     Ressam İsmail Acar tarafından 2011 yılında yapılan beyanlar ve iddiaların Hukuka Aykırılık taşıdığı, …

Yer almakta olup Ressam İsmail Acar’ın,Ünlü Ressam Metin Asağ’a  “10.000-TL manevi tazminat” ödemesine karar verilmişti!

Söz konu karar Ressam İsmail Acar tarafından temyiz edilmiş olup Yargıtay 11.Hukuk Dairesi 2015/689 E, 2015/8564 K. Sayılı İlamı ile temyiz itirazlarını ret etmiş ve Mahkeme Kararını onamıştır.

 “İstanbul (2) Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi,Türk hukuk sistemimize geçecek çok önemli bir kararla ,Ülkemizde bir ilke imza atmış ve temyiz sürecinde de.Türkiye’de ilk dafa yerel mahkeme tarafından verilmiş bir kararın YARGITAY tarfından da onandığı bir ilk yargı 
kararı olma özelliği taşımaktadır.


Ressam İsmail Acar’dan alacağımız tazminatla Canlı Lalelerden tablo yapacağım!

2011 yılından bu yana Sanat adına yürüttüğüm Hukuksal Mücadelemin nihayete ulaşması ve  haklılığımın Yargıtay tarafından da onanmasının gururunu yaşamaktayım.Verilen karar Resim Sanatı alanında emsal niteliğindedir “Artık hiçbir sanatçı, başka bir sanatçının eserlerini sahiplenici ve karalayıcı açıklamalar yapamayacaktır”. Verilen tazminat miktarı, kararın hukuksal önemi yanında kanımca önem taşımamaktadır! Ressam İsmail Acar’dan alacağım tazminat miktarıyla önümüzdeki yıllarda İstanbul ve Laleleri adlı  “canlı lalelerden oluşan bir tablo çalışması” yapmayı planlıyorum.

Kararı veren Sayın Mahkeme Hakimlerine ve dava sürecinde sağladıkları hukuksal destek için Av. Murat Eltutan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler