'Yaşam varsa umut vardır'

Akademi ödüllü James Marsh (Teldeki Adam / 2008) Jane Hawking’in Travelling to Infinity: My Life with Stephen adlı kitabından uyarladığı dramında astrofizikçi Stephen Hawking’le karısı Jane’in 25 yılı kapsayan özel yaşamlarını anlatıyor.

Yayınlanma: 14.08.2015 - 17:31
Abone Ol google-news

1963’te İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinden Cambridge’de kozmoloji okuyan Stephen, evrendeki tüm oluşumu açıklayan tek bir birleştirici denklemin peşindedir.

21 yaşındaki bu enerji dolu üstün zekalı gence bir gün motor nöron hastalığı tanısı konur, konuşma, yürüme, yutma becerilerini zamanla yitirecek fakat beyni etkilenmeyecektir. Güzel Sanatlar öğrencisi Jane Wilde’ın kararlılığı, desteğiyle çift evlenir. İkisi de çok sıradışı kişilikler olmasına karşın Hawking’ler birbirlerini tamamlarlar.

Stephen’la Jane sevgi ve evreni mikroskop altına alarak aradıkları yanıtları kendi içlerine, yıldızlara, yıldızların ötesine bakarak bulurlar. Fiziksel çöküşle birlikte zihinsel yükselişin içine giren Stephen doktora tezinde zamanın bir başlangıcı olduğunu savunur. Engelli olması onun zihinsel olarak istediği yere yolculuk etmesini engelleyemez.

Biyografik dram, iki kişi arasındaki olağanüstü yoğun, fiziksel düşüş, ünün gelişiyle birlikte benzersiz, zorlayıcı bir aşk öyküsüdür. Film, Stephen’ı övse de onu efsaneleştirmez, evliliğin iniş çıkışlarını da yansıtır. Bu benzersiz aileye daha sonra müzik hocası Jonathan’la hemşire Elaine’de katılır, bu dörtlü ilişki karmaşık, gelenek dışı ama son derece insancıldır. Aralarında ön koşulsuz bir dinamik oluşur.

Film, benzersiz bir umut simgesi olan Stephen’ın ardındaki insanı, onun dehasını iradesini işler. Jane’de onu sevmiş, ona destek olmuş güçlü bir karakterdir.

“Yaşam ne kadar kötü görünürse görünsün yaşamın olduğu yerde umut vardır” diyen Stephen Hawking bugün 73 yaşında, her şeyin teorisini aramayı sürdürüyor.

Stephen Hawking yorumuyla Eddie Redmayne’e en iyi erkek oyuncu Oscar’ını getiren film, aşk, irade, savaşım, yenilgi, kurtuluş, hoşgörü, umut temalarını yetkin bir anlatımla irdeliyor.

The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi) Yönetmen: James Marsh Oyuncular: Eddie Redmayne, Felicity Jones, David Thewlis, Charlie Cox, Maxine Peake, Emily Watson / 2014, 118 dakika, As Sanat.

Format: Dvd, Blu–ray.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler