Savaşın üstünü çocuklar çiziyor

Hatay’ın Defne ilçesinde Defne Belediyesi Karikatürlü Ev ile Gençlik Kültür Merkezi açıldı. Savaşın ve barışın en çok konuşulduğu bu topraklardaki çocukların çizdiği dünyada savaş yok

Yayınlanma: 20.08.2015 - 11:16
Abone Ol google-news

Suriye’deki savaşın en çok hissedildiği, halkın tedirgin olduğu Hatay’da güzel duygular da yaşanıyor. Gazetemiz çizeri Kamil Masaracı’nın fikir babası olduğu Karikatürlü Ev’in ilki 2008’de Karaburun’da açılmıştı. Ardından Milas, İskenderun, Küçükkuyu, Ayvalık, Eskişehir ve Avanos ‘şube’leri açıldı.

Şimdi de Hatay, Defne’deki Karikatürlü Ev için yolumuzu Hatay’a düşürdük. Bütün Karikatürlü Ev’lerde asık suratlı bir dünya reddediliyor, bu topraklarda savaş ve barış son günlerde çok konuşulan bir konu olsa da çocukların çizdiği dünyada savaş yok. Çocuklar, bu “ev”lerde savaşın üstünü çiziyor. Karikatürlü Ev’lerde yetişen bu çocuklardan biri bir gün başbakan olursa meseleleri mizahla çözebilecekler! O zaman ne mutlu bize!

Karikatüre hevesli çocukların buluştuğu “ev”lerde sergiler açılıyor, yarışmalar düzenleniyor, ama en önemlisi ünlü karikatüristlerin çocuklara atölye çalışması yapması. Bu Karikatürlü “Ev”lerde mizah öykülerinin, karikatür albümlerinin yer aldığı mizah kitaplığı da var. Aslında bu “ev”ler karikatüre istekli çocuklar için bir başvuru noktası.

Kamil Masaracı tam da bu noktada karikatür sanatında başvuru noktası problemi olduğuna değiniyor: “Biz çok sıkıntı çektik, bir karikatür çizince nereye götürmeliyim, kime göstermeliyiz diye. Karikatürde bir başvuru noktası problemi vardı. Şimdi bu Karikatürlü Ev’lerle bu sıkıntıyı gidermiş oluyoruz. Burada çocuklar mizahi anlamda fikir alışverişi yapıyorlar.”

Çocukların hayal gücüne müdahale edilmediği zaman çok güçlü çizgiler çıkardıklarını da söyleyen Masaracı, atölye çalışmalarıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Karikatür atölyelerinde çocuklar kendi düşüncelerini çizgiyle anlatımı keşfediyorlar. Karikatüristlerle diyalog Usta karikatüristlerle tanışma fırsatı buluyorlar. Bu önemli bir şans. Eskiden biz karikatüristlerle tanışabilmek için yanlarına giderdik şimdi tam tersi karikatürcü çocuğun yanına gidiyor; Kolaylaştırdık, çağımıza yakışır şekilde hızlandırdık.”

BİR KELEBEK NE İSTER?

Defne’nin minik karikatürist adayı Ekin Künefeci bir kelebek karikatürü çizdi. İki kelebek
konuşuyor. Kadın kelebek kocasına “Bu akşam ne pişireyim” diye soruyor. Kocası da “Helva” diyor! Ekin’in babası neden helva dedin ki diye sorunca “Kelebeklerin ömrü bir gün ya, ölünce helva yapılır” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler