Gezen'den 'Diktatör'e özel gösterim

Müjdat Gezen’in ‘Diktatör: Adolf Hitler’in Hayatının Esrarengiz Yönleri’ filminin prömiyeri, önceki akşam Eskişehir Odunpazarı’nda yapıldı.

Yayınlanma: 25.08.2015 - 09:27
Abone Ol google-news

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin “Sokağa Çıkın Sinema Geliyor” adıyla hayata geçirdiği yazlık sinema gösterimleri kapsamında, Müjdat Gezen’in yazıp yönettiği “Diktatör: Adolf Hitler’in Hayatının Esrarengiz Yönleri” filmi, Türkiye’de ilk defa Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde izleyiciyle buluştu. Gösterim öncesinde, Atatürk ve hayata veda eden güvenlik güçleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Bunu, ‘Odunpazarı Big Band’in çaldığı İstiklal Marşı izledi. Alman Nasyonal Sosyalist Partisi lideri ve faşist diktatör Adolf Hitler’in hayatının esrarengiz yönlerini anlatan filmi, Gezen de izleyiciler gibi ilk defa izledi. Etkinliğe katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kâzım Kurt da burada yaptığı konuşmada “Bir kez daha haykırmak istiyorum; Türkiye maalesef son iki aydır, özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra farklı bir politikayla iç savaşa doğru sürüklenmektedir. Bu durumun bir an önce demokratik yollarla düzene sokulması gerektiğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

‘Gırgıriye’lere benzemiyor

Gezen ise, gösterim öncesinde yaptığı sunumda, “Bu akşam izleyeceğiniz film ‘Gırgıriye’lere benzemiyor” diyerek, filmi öğrencileri için yaptığını ve onların kamerayla tanışmalarını istediğini anlattı. Yapılan konuşmaların ardından, filmin gösterimine geçildi.

Filmde Gezen’in yanı sıra Ahmet Saraçoğlu, Atilla Sarıkayalı, Barış Hayta, Ercan Bostancıoğlu, Ferdi Merter, Günay Karacaoğlu, Hakan Eke, İlhan Daner, İlker Ayrık, Mehmet Tuncalli, Mustafa Alabora, Şevket Çoruh, Uğur Dündar gibi isimler yer aldı. Filmi üzerine gösterim sonrasında da bir açıklama yapan Müjdat Gezen, yapımın aslen kasım ayında vizyonda olacağını belirterek, izleyici reaksiyonunu önceden görmek istediğini vurguladı.

Bu kadar ilgiyi beklemediklerini aktaran oyuncu, yazar ve yönetmen, her yıl öğrencileri ile böyle filmler çekmeyi umduğunu kaydederek, şunun altını çizdi: “Filmin içinde bazı cümleler var, seyirci ne anlamak istiyorsa onu anlayacaktır.” Filmle ilgili konuşan gazeteci Uğur Dündar ise Cumhuriyet’e şunları aktardı: “Müjdat benim en eski arkadaşım, 59 yıllık dostluğumuz var.

Çok üretken ve özellikle baskı dönemlerinde ilkelerinden en ufak taviz vermeden ürünlerini yayınlayan bir sanatçı. Ben de buna katkıda bulunmak istedim.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler