Cumhuriyet Ağacı ve Gezi kurbanları ölmez

Ressam Muzaffer Akyol, '32 Mayıs kapısı' ve 'Cumhuriyet Ağacı' adlı tablolarıyla Gezi kurbanlarını ve Cumhuriyet'i ölümsüzleştirdi.

Yayınlanma: 13.10.2015 - 10:01
Abone Ol google-news

Ressam Muzaffer Akyol, 63’üncü sergisini İzmir Ekol Sanat Galerisi’nde açtı. Sergide, Muzaffer Akyol’un “Masallar, Oyunlar, Ağıtlar ve İki Selvi” adlı 53 yağlı boya eseri sergileniyor. Açılışı hafta sonu yapılan sergi, 12 Kasım’a kadar açık kalacak. Ressam Akyol, sergi hakkında Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı ve “Biz sanatçılar, biz ressamlar sadece oturup doğayı çizmeyiz. Tarihe not düşmek de bizim görevimizdir. Bu yüzden, bu sergide tarihe not düşmek için çizdiğim birkaç eserim var” dedi.

Akyol’un bu sergisinde Gezi olaylarında ölenlerin anısına, bir kapı üzerine çizdiği Gezi kurbanlarının portleri de sergileniyor. Akyol, “32 Mayıs Kapısı” adını verdiği bu kapıyla, Gezi kurbanlarını ölümsüzleştirdi.

Bir başka eserinde ise Cumhuriyet’i ölümsüzleştiren Akyol, “Cumhuriyet Ağacı” adlı tablosunu şöyle anlattı: “Bu bir zeytin ağacıdır. Zeytin ağaçları hiçbir zaman ölmezler. Tam öleceğini sandığınız anda, yeni bir filiz çıkarıp, hayata tutunmaya devam ederler. Yeniden olduğu yerdeki toprakla birleşir ve varlığını sürdürür”.

 

Sergide Kurtiz de var

Sergide ayrıca Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın, bir dağ üzerinden fırlayan büstü ile, Muzaffer Akyol’un çok yakın arkadaşı olan Tuncel Kurtiz’in bir tablosu da yer alıyor. Akyol, Tuncel Kurtiz tablosunu da şöyle anlattı: “Kendisi son akşamını benimle geçirdi. Sonraki gün tavla oynamak için randevulaştık, ben gittiğimde o bu dünyadan göçüp gitmişti. Tam 40 yıllık kadim dostumdur. Şeyh Bedrettin’i, Hallacı Mansur’u, Nâzım’ı ve Mustafa Kemal’i onun değerlendirmeleriyle daha boyutlu tanıdım. 7 dilde dünyanın birçok ülkesinde oyun oynadı. Bilge bir yurtseverdi. Tablonun üzerinde şu şiirim var: ‘Ellerim zeytin ağacı, kanatlarım Ankakuşu, dalgalarla dalga geçti, uçtu dağın tepesine. Yükün nedir diye sordum, mütevazı yanıt verdi, aşk taşırım, meşk taşırım, yedi veren gül taşırım. Tuncel Kurtiz’i taşırım.” Serginin açılışında Ekol Hastanesi ve Ekol Sanat Galerisi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Baz da konuştu ve “Akyol, Anadolu insanının mitolojik hikâyeleri ile beslenen ve bu hikâyeleri günümüz sorunlarıyla eşleştiren bir ressamdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler