Mamut’tan sahte yapıt çıktı

Mamut Art Project’te sergilenmeye hak kazanan Mükerrem Baki’nin işlerinin sahte olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 04.05.2017 - 15:06
Abone Ol google-news

 

Jürisinde sanatçı Sarkis, küratör Övül Durmuşoğlu, yazar Murat Alat gibi isimlerin yer aldığı Mamut Art Project’te sergilenmeye hak kazanan Mükerrem Baki’nin işlerinin Instagram’da @clarkkentinistanbul isimli kullanıcının post’u sonucu sahte olduğu ortaya çıktı.

Mükerrem Baki’nin Mamut’ta sergilenin işlerinin orjinalinin Zin Helena Song’a ait olduğu iddiası üzerine Mamut Art Project, Baki’nin intihal yaptığı iddiasını kabul etti ve internet sitesinden şu açıklamayı yaptı: “2017 etkinliğimizde işleri sergilenen Mükerrem Baki’nin işlerinin intihal olduğu uyarısı alınmış ve yapılan araştırmalar sonucu bunun gerçek olduğu öğrenilmiştir. Mamut Art Project olarak en hassas olduğumuz konuların özgünlük ve hakkaniyetli davranmak olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu vesile ile, konu ile ilgili tüm gerekli işlemlerin başlatıldığını, sanatçının sözleşmesinin feshedildiğini ve satışlarının iptal edildiğini duyururuz. Yaşanan bu durumdan dolayı üzgünüz ve ileride bunun bir daha yaşanmaması için önlemlerimizi arttıracağımızı belirtmek isteriz.”

Mamut Art Project yetkilileri başka açıklama yapmazken jürideki isimlerden Övül Durmuşoğlu sanatatak.com’a bir açıklama yaptı. “Yapıcı tartışmalıyız” diyen Durmuşoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle söyleyeyim içinden geçtiğimiz dönemde kimseyi daha fazla hedef göstermeye, günah keçileştirmeye, yani bir nevi hep şikâyet ettiğimiz AKP kafasını yeniden ve yeniden canlandırmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Ortada ciddi bir suiistimal söz konusu. Ben jüri üyesi olarak Mamut ekibinin seçiminden sonra önüme gelen bu dosyalara kendi anlam evreni içinde dürüst bir bütünlüğü olduğu öngörüsüyle baktım. Bundan daha doğal bir tavır olamaz. Önüme gelen her sanat işine acaba nereden alınmış olabilir yargısıyla bakmak kendi ortamımıza karşı başka türlü güvensiz ve acı bir tavır gösterir. Buna karşı çıkıyorum.” ‘

Mükerrem Baki’ye müteşekkiriz’

Öte yandan konuyu haberleştiren sanatatak. com’dan Ayşegül Sönmez de gazetemize şunları söyledi: “Bu yapının zaten sorunlu bir yapı olduğu aşikâr. Mamut projesi, benim ilk gerçekleştiği yıllardan beri söylediğim gibi eğer sanatçılara, oraya ve o haftaya özel işler üretmesini komisyon eden bir yapı olsaydı, özel iş üretmeleri için onları maddi olarak destekleseydi, ne böyle bir şey yaşanırdı, ne de sonradan ‘bundan sonra önlem alacağız’ gibi tarihe geçecek komedi bir açıklama yapılırdı.

Mamut Art Project’in şehrin dört bir yanındaki billboardlarda yer alan afişine bakın lütfen. Bu yaşananları öyle güzel özetliyor ki... Dev harflerle jürinin ismi yazıyor ve destekçi holdingin ismi. Katılımcıların isimleri olmadığı gibi katılımcılar eğer 40 yaş altındalarsa hele bir sürü küçük noktaya indirgenmişler. O yüzden Mükerrem Baki aslında iyi ki bu bildik krizi yarattı da böylesine bir projenin dönüşümünü, değişimini dayattı. Mükerrem Baki’ye müteşekkiriz. Sanatçıya iş komisyon edecek büyük ölçekli özel işlerin sergileneceği önümüzdeki Mamut’ların altyapısının öncülüğünü yapmış oldu.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon