Şam uçuşlara başlıyor

Suriye, ordunun Halep’te kontrolü yeniden sağlamasının ardından düğmeye bastı.

Yayınlanma: 18.02.2020 - 02:00
Şam uçuşlara başlıyor
Abone Ol google-news

Ankara-Moskova arasında İdlib krizine yönelik diplomasi trafiği sürerken Suriye resmi ajansı SANA, Halep Uluslararası Havaalanı’nın bu hafta yeniden hizmete gireceğini duyurdu. Açıklama Şam yönetiminin önceki gün Halep kırsalındaki çok sayıda köyün silahlı militanlardan geri alındığı ve vilayetin tamamında kontrolün Suriye ordusuna geçtiği duyurusunun ardından geldi.

MISIR’LA YAKINLAŞMA SİNYALİ

Suriye  Ulaştırma Bakanı Ali Hammud, sekiz yıl aradan sonra yarın Şam-Halep arasındaki ilk uçuşun yapılmasının planlandığını kaydetti. SANA’nın haberine göre, Şam-Halep’in ardından gelecek günlerde ise Şam-Kahire rotası söz konusu. Geçen yıl Suriye ile Arap dünyası arasındaki ilişkiler normalleşme sinyalleri vermiş, Mısır, Şam yönetimine Arap Birliği’ne dönüş için hazırlık çağrısı yapmıştı. 

GÜVENLİK KAYGISI ARTIYOR

Suriye sınırındaki birliklere askeri sevkıyatı sürdüren TSK’nin bölgedeki 12 gözlem noktasına ilişkin güvenlik kaygıları ise büyüyor. Geçen haftalarda 7 gözlem noktasının Suriye güçlerinin denetimindeki bölgelerde kaldığı haberleri gündeme gelmişti. Kimi kaynaklar, Suriye ordusunun dün Halep’in batı kırsalındaki Kabtan el-Jabal kasabasının kontrolünü ele geçirdiği ve kasabanın yakınlarındaki Şeyh Aqil’deki Türk gözlem karakolunu kuşattığını öne sürdü. Şam güçlerinin Halep kırsalındaki Darat Izza kasabasında iki hastaneyi vurduğu iddiaları da gündeme yansıyan haberler arasındaydı.

Öte yandan  Türk ve Rus heyetleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak üzere dün Moskova’da bir kez daha bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki (karma) heyetimiz mevkidaşlarıyla  İdlib’deki son durumu ele aldı. Heyetimiz, sahada gerginliğin süratle azaltılması ve insani durumun daha fazla kötüleşmesinin önüne geçilmesi gereğini vurguladı. İdlib’de Soçi kapsamında varılan mutabakatların tam olarak uygulanması ve ihlallerin önlenmesi amacıyla alınabilecek önlemler istişare edildi. Görüşmelere yarın (bugün) sabah kaldığı yerden devam edilecek” denildi. 

Görüşmeden önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan, “Rus ve Türk askeri yetkililerin İdlib bölgesindeki durumla ilintili olarak devamlı iletişim halinde ve birbirleriyle karşılıklı anlayış içinde oldukları” açıklaması geldi. 

Ankara-Moskova hattındaki İdlib gerilimi son dönemde su yüzüne çıkmıştı. Türkiye, Rusya’nın, Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonları destekleyerek Soçi Mutabakatı’nın 2. maddesinde yer alan “Rusya, İdlib’de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacaktır” hükmüne uymadığını belirtiyor.  Rusya ise mutabakatta yer alan ve Türkiye’nin gerçekleştirmeyi üstlendiği Halep-Lazkiye bağlantısını oluşturan M-4 ile Halep-Şam bağlantısını sağlayan M-5 karayollarının trafiğe açılması ve terörist gruplarla “ılımlı” olarak nitelendirilen grupların ayrıştırılması konularında başarıya ulaşılamadığı suçlamasını yöneltiyor. Gerilimin giderilmesi için Rusya askeri ve istihbarat temsilcilerinden oluşan heyet Ankara’da görüşmeler yapmıştı. Bölgede 3 ve 10 Şubat’ta İdlib’de TSK birliklerine Suriye ordusunun saldırısı sonucu 12 asker ve 1 sivil personelin şehit olmasının ardından müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen cumartesi Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelmişti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler