Erdoğan: Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız

Ankara'da konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'ye 'sınırlı' boykot çağrısı yaptı. Erdoğan "Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs Vestel var" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 14.08.2018 - 11:33
Abone Ol google-news

<video:1055049>

Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan öne çıkan kısımlar şu şekilde:

AKP'yi anlamak için Türkiye'yi ve Türk milletini anlamak gerekir. Bizimle girdikleri her yarışı kaybedenlerin millete hakaret etmesi hiç de şuursuz bir tepki değildir. Bunlar geçmişte hem devletin imkanları tepe tepe kullanmış. Hem de milletin inancına, kültürüne savaş açmış faşist bir zihniyetin önümüzdeki temsilcileridir.

"YAPABİLECEĞİMİZ İKİ ŞEY VAR"

Türkiye'ye yönelik açık bir ekonomik saldırı var. Eskiden bu işler daha örtülü yollardan yapılırdı. Şimdi bodoslama bir şekilde üzerimize geliniyor. Buna karşı yapabileceğimiz iki şey var. Bunlardan biri ekonomik diğeri siyasi tavırdır.

<haber-dikey:1055005>

"BU DURUMU NASIL İZAH EDECEĞİZ"

Kime gösterirseniz gösterin ortada bir gariplik olduğunu fark edecektir. Dolar ülkemizin parası karşılığında 4,8'den nasıl oldu da 7'lere fırladı? 15 Temmuz sabahı 2,8 seviyesinde olan kurun iki yılda 4,8 seviyesine çıkması dahi anlamsızken bu durumu nasıl izah edeceğiz? 

"EKONOMİMİZ TIKIR TIKIR ÇALIŞIYOR"

Ortada bir anormallik var mı diye baktığımızda gördüğümüz manzara şudur: 1994 ve 2001 krizinde, Avrupa'da ve Asya'da olduğu gibi bankaları mı battı? Hayır. Bugün ülkemiz, dünyadaki en sağlam bankacılık sistemlerinden birine sahiptir. Borçlarımızı tıkır tıkır ödüyoruz.Hamd olsun ekonomimiz tıkır tıkır çalışıyor. İstihdamda, turizmde rekorlar kırdığımız bir dönemden geçiyoruz. Turizmde adeta patlama yaşıyoruz. Savaşa mı girdik, işgale mi uğradık, sosyal ve siyasal bir kaos mu yaşıyoruz? Hayır. Güvenliğin ve istikrarın teminatı bir ülke durumundayız.

10 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ BANKALARI MI BATTI?

Ortada buna sebep olacak bir anormallik var mı diye baktığımızda ülkemizde veya Avrupa ve Asya'da 10 yıl önce olduğu gibi bankaları mı battı? Ekonomide geçtiğimiz 16 yılda çok önemli bir sıçrama yaptık. Yine de dünyanın toplamda 17'İinci, satın alma paritesine göre 13'üncü büyük ekonomisi olmamızın bu derece büyük bir husumete yol açması akla ve mantığa uygun değildir. Çünkü biz tüm ilişkilerini kazan-kazan ilkeleri üzerine kuran bir ülkeyiz.

"KARŞI TARAF BİZDEN ÇOK KAZANIYOR"

Dış ticaret rakamlarına baktığımızda karşı tarafın bizden daha fazla kazandığını görüyoruz. Bunu söylerken kendimizi dev aynasında görmek gibi bir yanlışa da kapılmıyoruz. Tabii ki kendimize güveniyoruz ama eksiklerimizi de gayet iyi biliyoruz. 

"NE YAPMAK NEREYE VARMAK İSTİYORSUNUZ?"

Biz sizinle Somali'de birlikte olmadık mı? Afganistan'da herkes bir tarafa dağılırken beraber olmadık mı? Bu yaptığınız nedir? Ne yapmak, nereye varmak istiyorsunuz? 

"ONLARA DA BİR MALİYETİ OLDUĞU ŞÜPHESİZ"

Yaşadığımız sürecin bize maliyeti vardır ama operasyonu gerçekleştirenlere de bir maliyeti olduğu şüphesiz.

Doları hemen bozdurulup TL'nin onurunu korumak en güzel cevap olacaktır.

"ÜRETİM ÜRETİM ÜRETİM"

Buradan iş dünyamıza sesleniyorum. Ekonomik tetikçilere vereceğimiz en güzel cevap, işimize dört elle sarılmak olacaktır. Daha çok üreteceğiz, daha çok ihraç edeceğiz. Depoları kilitlemenin anlamı yok. İhraç, ihraç, ihraç. Üretimi askıya alalım… Çok ciddi yanlış yaparsınız. Üretim, üretim, üretim; yola devam. Daha çok istihdam oluşturacağız, daha çok ter dökeceğiz. Dışarıdan dövizle aldığımız ürünün daha iyisini, daha kalitelisini üretip biz dışarıya satacağız.

"ELEKTRONİK ÜRÜNLERE BOYKOT"

Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemize Venüs Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı ne yapacağımızı anlasınlar. Biz kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Dışarıya para verip yaptırdığımız her işin daha güzelini yapıp biz dışarıya servis edeceğiz. Bu millet bunları yapmaya muktedirdir.

ABD’DEN NE ALIYORUZ NE SATIYORUZ?

BAKIR VE TRAKTÖR PARÇASI SATIYORUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kararına göre Türkiye 2016 yılında ABD’ye 6.6 milyar dolarlık ihracat yaptı. ABD’nin toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 4.6. Türkiye’nin ABD’yi ihraç ettiği başlıca ürünler arasında traktör parçası, çimento, bakır ve plastik mamülleri başı çekiyor.

PAMUK, HELİKOPTER, SOYA FASULYESİ ALIYORUZ

TÜİK’in Dış Ticaret istatistiklerine göre Türkiye geçen yıl ABD’den 10 milyar 867 milyon dolarlık ithalat yaptı. Türkiye’nin 2016 ithalatı içinde ABD’nin payı yüzde 5.5 oldu. Türkiye ABD’den pamuk, altın, soya fasülyesi ve helikopter gibi ürünleri ihtal ediyor.

72 ABD’Lİ TÜRKİYE’DE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Veri Tabanı’na göre Türkiye’de ABD ortaklığı veya yüzde 100 hakimiyetiyle çalışan 72 firma bulunuyor.



"KÖTÜ KOMŞU BİZİ EV SAHİBİ YAPTI"

SİHA istediğim zaman verilen cevap 'Kongre izin vermiyor' kötü komşu bizi ev sahibi yaptı.

"ASIL O ZAMAN BATARSIN"

Dövize gidersek kurtuluruz yok. Asıl o zaman batarsın. Sen Türksün, sen TL ile beraber yoluna yürüyeceksin. Vatan toprağından vazgeçmek ile yatırımdan, ekonomiden vazgeçmek arasında bir fark yoktur.

"'MANKURT' DİYORUZ"

Herkes ülkemizde çok daha iyi bir hayat seviyesine kavuşacaktır. Kendi ülkesinde ortalama bir işle oldukça iyi bir standartta yaşamayı yurtdışında sefalet içinde hayatını sürdürmeye tercih eden varsa kendi bileceği iştir. Bununla kalmayıp ülkesini karalamaya çalışanlara biz 'mankurt' diyoruz.

BAKANLIKTAN BOYKOT KARARI

Bir boykot açıklaması da  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan "İnşaatlarda ABD menşeili malzemeler kullanılmayacak." açıklaması yapıldı.

Gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını da belirten Bakan Murat Kurum, “Gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri, 15 Temmuz'da FETÖ'nün hain darbe girişiminin ardından vatandaşlarımızın ev sahibi olması için önemli bir fedakarlık örneği gösterdiler. Bugün de ülkemize yönelik yürütülen bu ekonomik kuşatmaya karşı en güçlü şekilde mücadele edecekler ve yeni bir fedakarlık dönemini başlatarak vatandaşlarımızı mağdur etmeden uygun koşullarda konut sahibi yapacaklar” dedi.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler