CHP'den bireysel silahlanmaya ilişkin kanun teklifi

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, ruhsatsız silah taşıyanlar ve bulunduranlar hakkında hapis ve para cezalarının artırılması için kanun keklifi verdi. AKP döneminde bireysel silahlanmada artış yaşandığını belirten Başarır, ''Türkiye'de en az yüzde 85'i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon bireysel silah olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla ölmektedir'' dedi.

Yayınlanma: 03.01.2019 - 23:47
Abone Ol google-news

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar'ın dün bir öğrencisi tarafından silahla öldürülmesinin ardından bireysel silahlanma konusunu yeniden gündeme getirdi.

Bianet'te yer alan habere göre, CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun keklifi verdi.

CHP'li Başarır verdiği kanun teklifinde ruhsatsız silah taşıyanlar ve bulunduranlar hakkında hapis ve para cezalarının artırılmasını öngördü.

Dün öğrencisi tarafından bıçaklanarak ve silahla vurularak öldürülen Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar'ı hatırlatarak bireysel silahlanmanın Türkiye'de hızla artış gösterdiğini ve Türkiye'de ateşli silahlarla işlenen şiddet suçlarının önemli çoğunluğunun ruhsatlı olmayan silahlardan kaynaklandığını ifade etti.

İlgili kanunda ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma cezasının yeterince caydırıcı olmadığına değinen Başarır, Türkiye'deki ateşli silahla işlenen olayların bu nedenden dolayı önemli ölçüde arttığını belirtti. Başarır kanun teklifinde ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduranlara öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar olan hapis cezasının, 2 yıldan 5 yıla, 30 günden 100 güne kadar olan adli para cezasının da 120 günden 500 güne çıkarılmasını istedi.

'25 MİLYON BİREYSEL SİLAH VAR'

Özellikle AKP hükümetleri döneminde bireysel silahlanmanın kat be kat arttığını belirterek teklifin gerekçesinde şu açıklamalara yer verildi:

"Türkiye'de en az yüzde 85'i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon bireysel silah olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla ölmektedir. Ateşli silahlarla işlenilen suçların üçte ikisi ruhsatsız silahlarla gerçekleşmektedir.

"Ülkelere göre, silaha sahip olma bakımından Türkiye, tüm dünya ülkeleri sıralamasında 20. sırada yer almaktadır. AKP hükümetleri döneminde ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısı son 10 yılda yaklaşık 10 kattan fazla artmıştır.

"Silaha bağlı suç oranlarında artış görülmekte, ruhsatlı silahlarla işlenen suçların sayısı da her geçen gün giderek artmaktadır.

"Sadece 2017 yılında 1 Ocak -22 Eylül tarihleri arasında ateşli silahlarla işlenen 2525 olay yaşandı."

Öncelikle hedeflenenin bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması değil bireysel silahsızlanma olması gerektiğini söyleyen Başarır,

"Mevcut mevzuatta, kişinin ruhsatsız silahla yakalanması halinde cezası oldukça düşüktür. Asıl problem de buradan kaynaklanmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler