Gökçek’in iş güvenliği: Ölüm bile bile geldi

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metropol İmar AŞ’nin kentsel dönüşüm yürüttüğü inşaat alanında inceleme yapan müfettişler iş güvenliği konusunda çok sayıda eksiklik saptadı. Müfettişler 15 Ekim’de “Yüksekten düşme riski var” diye tutanak tuttu ancak işyerini mühürlemedi. Bir gün sonra ise 40 yaşındaki duvar ustası Mehmet Yeğin inşaattan düşüp öldü.

Yayınlanma: 17.10.2014 - 22:27
Abone Ol google-news

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metropol İmar İnşaat AŞ’nin kentsel dönüşüm yürüttüğü inşaat alanında inceleme yapan Çalışma Bakanlığı müfettişleri iş güvenliği konusunda çok sayıda eksiklik saptadı. Önlemlerin yetersiz olduğuna işaret eden müfettişlerin hazırladıkları tutanağa göre, ne iskeleler uygundu, ne de kurulan merdivenler. Müfettişler, “yüksekten düşme riski var” diye de uyardı. Ancak işyerinde faaliyet durdurulmadı. Müfettişlerin ayrılmasının ardından da 40 yaşındaki duvar ustası yüksek kattan düşerek yaşamını yitirdi.

Alınmayan iş güvenliği önlemleri bir canı daha hayattan kopardı. Bu kez adres ise Melih Gökçek’in başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait şirketin inşaat alanıydı. Olay şöyle gelişti: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metropol İmar İnşaat Taah. Proje Danışmanlık Tanıtım Müzik Spor Org. Mad. Turizm San. ve Tic. AŞ’nin Mamak Derbent Mahallesi’ndeki “Kentsel Dönüşüm Mamak 5. Etap Projesi” kapsamındaki inşaat çalışmalarını iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetledi. 5 blok halinde 16’şar katlı binaların yapıldığı inşaat alanında, 143 çalışan olduğu belirlendi. Hazırlanan tutanakta işyerinin tehlike sınıfları tebliğine göre, “çok tehlikeli sınıfta” yer aldığına dikkat çekildi.

Eksiklikleri say say bitmez!

8 madde halinde de işyerindeki eksiklikler sıralandı. Bu eksiklikler 15 Ekim 2014 tarihli tutanakta şöyle yer aldı:

“1- İşyerinde yüksekten düşme tehlikesi bulunan bazı merdiven/kova boşlukları, tesisat boşlukları, asansör boşlukları, şaft boşlukları, katlar arası ulaşım için kullanılan merdivenlerin alt ve üst taraflarında bulunan boşluklar vb. yerler düşmeyi engelleyecek şekilde kapatılmamış olup, dış cephede bulunan bazı pencere ve benzeri boşluklarda yüksekten düşmeye karşı uygun toplu koruma önlemleri alınmamıştır.

2- İşyerinde karanlıkta kalan bazı bölgelerdeki aydınlatma sistemleri gayrifaal olup, bu bölgelerin bazılarında yüksekten düşme riski mevcuttur.

3- Kalıp çalışması yapılan alandaki platformların bazılarında yüksekten düşmeye karşı alınan toplu koruma önlemleri yetersizdir.

4- Kule vinçlerde dikey yaşam hattı bulunmamakta olup, tuğla/duvar örme işi yapılan yerlerde yatay yaşam hattı bulunmamaktadır.

5- İşyerinin bazı bölümlerinde sıpa iskele kullanılmakta olup, kullanılan sıpa iskeleler uygun değildir ve yüksekten düşme riski yaratmaktadır

6- Katlar arası ulaşım için uygun olmayan ahşap seyyar el merdivenleri kullanılmakta olup, bu merdivenlerin alt ve üst kısımları sabitlenmemiş, ayaklarının kaymasına karşı önlem alınmamıştır.

7- Kule vinçle malzeme alımı yapılan paltformun doğru kurulduğu ve uygun/sağlam olduğuna dair hesaplar yapılmamış ve teknik bir rapor düzenlenmemiştir.

8- Güvenlik/yakalama ağlarının malzeme özellikleri, yapılan statik ve dinamik dayanım deneyleri ile bağlantı ve kurulum şartları bakımından TS EN 1263-1 ve TS EN 1263-2 standartlarına uygunluğuna ve güvenli olduğuna dair belge görülememiştir.”

Uyarıyı dinlemediler usta öldü!

Müfettişlerin bu tespitlerine karşın işyerinde faaliyet durdurulmadı. “Yüksekten düşme riski var” uyarısına karşın çalışmalar devam etti. Bu tespitlerin ardından da önceki gün 40 yaşındaki duvar ustası, 3 çocuk babasıMehmet Yeğin katlardan düşerek yaşamını yitirdi. Yeğin’in Samsun Vezirköprülü olduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler