'Dersim üzerinden siyaset yapmayın'

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisine meydan okuması üzerine gittiği Tunceli’de protestolarla karşılandı.

Yayınlanma: 29.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Başbakan Davutoğlu’nu “İsyankarlardan özür dilemenin erdem olduğunu zırvalayan Davutoğlu gerçekten de erdemli davranıp, istifa ederek, kalan haysiyet ve itibarını kurtarabilecek midir?” diyerek istifaya çağıran Bahçeli, protestolar nedeniyle, programının “cemevi” ve esnaf ziyareti bölümlerini iptal etmek zorunda kaldı.

Bahçeli, Davutoğlu’nun “Bahçeli’ye meydan okuyorum, cesaretin varsa, burada (Ankara’da) söylediklerini Tunceli’de söyle”sözlerinin ardından dün sabah Elazığı’dan karayoluyla Tunceli’ye gitti. Bahçeli’nin Tunceli’ye gideceğini medyadan öğrenen çeşitli illerden gelen MHP’liler Elazığ’da buluştu. MHP’liler, “Bahçeli, Konya’ya gideceğim deseydi, gelmezdik. Tunceli’ye gideceğini duyar duymaz ceketimizi-paltomuzu aldık ve yola düştük” ortak görüşünü dile getirdiler. Elazığ’dan yaklaşık 300 araçlık konvoyla yola çıkan Bahçeli, yoldaki katılımlar nedeniyle 500 araçlık konvoyla kente girdi. Yol boyunca ve Tunceli ziyareti sırasında Bahçeli’yi 27 ilden getirilen 2 bin 500 polis korudu. Bahçeli’yi protesto etmek için Tunceli Valiliği’ne yürümek isteyen gruba polis cop ve biber gazıyla müdahale ederken, DBP’nin çağrısı üzerine esnaf kepenk kapattı, taksi ve minibüsler ise çalışmadı. Tunceli girişinde tüm araçlar durdurulup aranırken, Bahçeli’nin yol güzergahında asker ve polisler zırhlı araçlarla devriye görevi yaptı. Dalgıç polisler ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gelişinde olduğu gibi kentin girişindeki köprü altında Munzur Çayı’nda ve çevresinde dedektörle patlayıcıyı araması yaptı. Bahçeli'nin ziyareti nedeniyle çevre il ve ilçelerden TOMA ve polis takviyesi yapılırken, kentte 2 bin polisin görev aldığı belirtildi.

Göstericilere müdahale

Kentte iki polis helikopteri havadan sürekli uçuş yaptı. Tunceli’de birkaç gündür basın toplantıları yaparak, Devlet Bahçeli’nin ziyaretine engel olacaklarını söyleyen DBP başta olmak üzere bazı parti ve sivil toplum örgütlerine mensup 800 kişilik grup, Tunceli Valiliği’ne 1 kilometre uzaklıktaki Atatürk Mahallesi’nde toplandı. Bahçeli’yi protesto için Tunceli Valiliği’ne yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Protestocuların yürümekte ısrar etmesi üzerine polis, cop ve biber gazı ile müdahale ederek grubu dağıttı.

Bahçeli ilk olarak programında açıklandığı gibi Tunceli Valiliği’ni ziyaret etti. Ancak valilik girişinde bir yurttaşın protestosuyla karşılaştı.“Bahçeli bu topraklara giremez” diyen bir kadın, orada bulunan polisler tarafından uzaklaştırıldı. Bahçeli, yarım saat kaldığı valilikte, Vali Osman Kaymak’tan bilgi aldı. Vali Kaymak, terör örgütünün tehditleri nedeniyle esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Bahçeli, valilik çıkışında açıklama yaparken, bir yurttaşın, “Dersim uyuma, onuruna sahip çık” diye bağırması kısa süreli gerginlik yarattı. Bu sözler üzerine MHP’liler de “Devletin başına Devlet geçecek” diye slogan atmaya başladı. Ancak Bahçeli, MHP’lileri “Siz sakin olun” diyerek susturdu. Ziyaretin ardından açıklama yapan Bahçeli, kardeşlik hissiyatını, bin yıllık kardeşliği perçinlemek için Tunceli’ye geldiğini belirtti. Davutoğlu’nun geçen salı günkü grup toplantısında kendisini hedef alan sözlerini anımsatan Bahçeli, özetle şu görüşleri dile getirdi:

“ Başbakan öylesine çıldırmıştı ki ‘Buyurun gidin, bu söylediklerinizi Tunceli’de söyleyin cesaretiniz ve yüreğiniz varsa’ diyerek, denge ve kontrolünü kaybetmişti. İşte Tunceli’deyim, işte Türk milletinin güzide evlatlarıyla bir aradayım. Herkes bilmelidir ki devleti yıkmaya çalışan hiçbir gayrimeşru girişime küsmemizi, darılmamızı projelendiren hiçbir ahlaksız sürece müsaade ve müsamaha gösterilemez. Milleti bölmeye çalışan hiçbir kötü habis ve çevreye izin verilmez. Çeteler, terör örgütleri, çıkar ağlarıyla örülmüş feodal kalıntılar devletin sürekliliğine ve bütünlüğüne hazımsızlık çekiyorsa, bu karşılıksız ve cevapsız bırakılmayacaktır. Bu itibarla 1937-1938’de Tunceli’de başgösteren hadiseler bir isyandır ve isyana karışanlar da devletin bölücü teröristleridir. Ve hiçbir teröristin dini, milliyeti, mezhebi, etnik kökeni önemli olmayacaktır.”

Başbakan’ı istifaya çağırdı

Bahçeli, konuşmasında, Davutoğlu’nu istifaya da çağırdı. Bahçeli, “İsyankarlardan özür dilemenin erdem olduğunu zırvalayan Davutoğlu gerçekten de erdemli davranıp, istifa ederek, kalan haysiyet ve itibarını kurtarabilecek midir?” diye sordu. Herkesin eşit olduğunu söyleyen Bahçeli, acıların, sevinçlerin ortak olduğunu, dünün bir, geleceğin birlikte olacağını vurguladı.

Alevilere Hz. Hüseyin’le Pir Sultan’la seslendi

AKP-PKK ittifakıyla sürdürülen ihanet müzakerelerinin nasıl ve hangi vicdan körlüğüyle görmezden gelinebileceğini söyleyen Bahçeli,“Eğer yanlışa suskun kalırsak, 16. yy’da Türkçe yazan Türkçe söyleyen, rahmetle andığımız Pir Sultan Abdal’a yarın mahşerde ne diyeceğiz? “Hz. Ali bizimdir, insanlığa istikamet vermiş 12 imam her şeyimizdir” diye konuştu.

Programı yarıda kesti

Bahçeli, konuşmasının ardından valiliğin yakınında bulunan Yunus Emre Camii’nde cuma namazını kıldı. Programında yer almasına karşın esnaf ve cemevi ziyaretini “gelen tepkiler ve güvenlik” gerekçesiyle iptal eden Bahçeli, karayoluyla Ankara’ya harekete geçti. Ancak Bahçeli şehirden ayrılırken de küçük bir grup ile MHP’liler arasında sözlü tartışma çıktı. Tartışmanın yumruklu kavgaya dönüşmesine araya giren polisler engel oldu. Bu arada tartışmaya karışan bir kadının MHP’lilere el hareketi yaptığı görüldü.

Öte yandan dönüş yolunda MHP’nin Osmaniye örgütünün konvoyunda kaza yaşandı. Şans eseri kimsenin burnu kanamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler