Varlık Fonu raporları Meclis'e getirilmiyor

CHP’li Özel, yasal sürenin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen TBMM’ye getirilmeyen rapor için tepki gösterdi. Özel, “Türkiye Varlık Fonu bir aile şirketi değil” dedi.

Yayınlanma: 22.01.2020 - 02:00
Varlık Fonu raporları Meclis'e getirilmiyor
Abone Ol google-news

Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre her yıl ekim ayında önceki yıla ilişkin denetiminin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılması gerekmesine karşın 2018’e ilişkin denetim raporları hâlâ gelmedi. Kurumun, 2016 ve 2017 yılına ilişkin denetimlerinin de zamanından sonra yapılması tartışmalara neden olurken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu’nun başında kendisi, yönetiminde damadı olduğu için şirketi bir aile şirketi olarak görebilir, ancak bu şirket bir aile şirketi değil” diye tepki gösterdi. 

Kuruluşundan bu yana bünyesine dahil edilen şirketlerlerle gündeme gelen ve 2018’e ilişkin denetim raporları yasal süresinin üzerinden 3 ay geçmesine karşın hâlâ TBMM’ye sunulmayan Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesinde Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, ÇAYKUR, Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve mülkiyeti Hazine’ye ait bazı taşınmazlar bulunuyor. 

‘SANKİ AİLE ŞİRKETİ’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Varlık Fonu’nun 2018 yılı denetim raporlarının yasal sürenin üzerinden geçen 3 aya karşın TBMM’ye gelmemesine tepki gösterdi. Özel, “Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu’nun başında kendisi, yönetiminde damadı olduğu için şirketi bir aile şirketi olarak görebilir ancak bu şirket bir aile şirketi değil. Bu raporun TBMM’ye sunulması gerekiyor. Nasıl bir durumla karşı karşıyayız? Varlık Fonu’nu parlamentonun denetiminden kaçıran, kendi yaptığı kanuna, kendi değiştirdiği anayasaya uymayan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Bu iktidar şimdi de kendi çıkardığı Varlık Fonu Kanunu’nun denetim maddesine uymuyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Varlık Fonu’nun yandaş kurtarma fonuna dönüştüğünü kaydeden Özel, en son İstanbul Finans Merkezi müteahhitlerinin kurtarıldığını ifade etti. Yandaşların kurtarılması için kamu şirketlerinin zararlarının katlandığına işaret eden Özel, fonun denetiminin ortadan kaldırılmasının kabul edilebilir olmadığını belirtti. Özel, “Tüm siyasi partilere ve özellikle AK Parti’ye Varlık Fonu raporunun bir an önce Meclis’e gelmesi ve Plan Bütçe Komisyonu’nda incelenmesi konusunda çağrı yapıyoruz. Parlamento çıkardığı kanuna sahip çıkmalı ve bu gecikmenin hesabını sormalıdır” diye konuştu. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler