Kızılay 10 TL yardım isterken, Ensar'a 8 milyon dolar bağış yapmış

Elazığ-Malatya Depremi’nin ilk gününde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay’ın Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak düzenlediği basın toplantısında, “Kızılay'ın Ensar Vakfı'na bu şekilde para aktarması, hem de doğalgaz şirketinden parayı aktarması skandal. Siz neden bu kadar kulağınızı elinizin tersiyle gösteriyorsunuz? Hadi aktarın bakalım doğrudan Ensar Vakfı'na parayı. Aktaramazsınız çünkü kanun buna izin vermiyor” diye konuştu.

Yayınlanma: 29.01.2020 - 14:08
Abone Ol google-news

Elazığ'da geçen cuma akşamı yaşanan 41 yurttaşın yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ilk gününde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay'ın, yurtlarındaki tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı'na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı. Kızılay bu bağışı, Başkentgaz'ın kendisine yaptığı bağışı aktararak yaptığı belirtildi. Başkentgaz, paranın 7 milyon 925 bin dolarının Kızılay ile Ensar Vakfı arasındaki yurt protokolü çerçevesinde Ensar'a verilmesi şartıyla Kızılay'a bağışladı. Kızılay da bu parayı Ensar Vakfı'na bağışladı.

KIZILAY DOĞRULADI

"gazzetta9.com" haber sitesinin olayı haberleştirmesinin ardından Kızılay Genel Müdürlüğü de Ensar'a bağış belgesini paylaştı.

Başkentgaz'ın bağış şartını içeren belge şöyle:

“Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 talihinde aktarılan 8.000.000 USD'lık bağış tutarının 75.000 USD'lık kısmının Demeğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz."

KIZILAY BAĞIŞLARI VERGİDEN MUAF

Kızılay’ın Ensar'a aktardığı paraya ilişkin 29 Aralık 2017 tarihli belgede Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun'un imzası bulunduğu dikkat çekti.

Başkentgaz, özelleştirilmiş ve Torunlar GYO'ya satılmıştı. Başkentgaz'ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı yerine Kızılay aracılığıyla yapmasının, vergiden muaf tutulması amacıyla yapıldığı belirtildi. Kızılay’a yapılan bağışlar vergiden düşülüyor.

KIZILAY'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Kızılay Bağış Yönetimi Direktörlüğü, söz konusu iddiaların doğruluğunu kabul ederek, aktarımın bağış yapan firmanın isteğiyle yapıldığını belirtti. 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı. 

"Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma, Kızılay'a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir. Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, Kızılay'a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılay'ın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınması kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir."



İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler