Mağdurlar listede

7 Haziran’da CHP Meclis grubunun yaklaşık 3’te 2’si değişecek.

Yayınlanma: 07.04.2015 - 22:00
Abone Ol google-news

85 seçim bölgesinin 55’inde önseçimle, geri kalanında ise merkez yoklamasıyla adaylarını belirleyen CHP’de, 7 Haziran’da Meclis grubunun yaklaşık 3’te 2’si değişecek. Partide 3 MYK üyesinin yanı sıra, Aydın Ayaydın, Sinan Aygün, Erdal Aksünger ve Umut Oran gibi tanınmış isimler listelerde yer bulamazken, Kılıçdaroğlu’nun son kurultayda MYK’ye soktuğu Selin Sayek, Enis Berberoğlu, Murat Özçelik ve Mehmet Bekaroğlu, gazetemizin eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer seçilebilir yerlerden aday gösterildi. Ermeni kökenli kadın aday Selina Özuzun Doğan, Roman kökenli Özcan Purçu’yu listelerin ön sıralarına koyarak azınlıkların temsilini de sağlayacak olan CHP’de en büyük sürpriz ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa seçilmesinden hemen sonra, “hissiyatının” sesini dinleyerek istifa eden İlhan Kesici’nin bir dönem aradan sonra CHP listelerinde yeniden yer alması oldu. 16 seçim bölgesinde ilk sıralarda olmak üzere 104 kadın adayın yanı sıra 3 engelli, 10 da 30 yaş altı genç listelerde yer buldu.

CHP’de değişimin kanıtı

Oran listede yok

Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı olan Umut Oran’ın, yandaş medyanın kendisi hakkında yürüttüğü karalama kampanyası sonrasında kontenjan adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Kılıçdaroğlu “önseçime girme” dediği Oran’a listesinde yer vermedi. Yolsuzluk konularında yaptığı çalışmalar ve 17-25 Aralık ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’ndaki performansıyla dikkat çeken İzmir milletvekili Erdal Aksünger de listeye giremedi.

Yeniden aday gösterilmeyen Faik Tunay, Twitter’dan tehdit gibi mesajlar attı. Tunay, “Çok kısa bir süre sonra kamuoyunun karşısına çıkıp, bazı şeyleri netleştireceğim” dedi. Listelerde yer almayan Refik Eryılmaz ise partinin anketleri dikkate almadığını savunarak istifa etti ve bağımsız aday olacağını açıkladı.

3 büyük kentteki 28 kontenjan adayının 7’si ilk sıralara yerleştirilen kadın adaylar için kullanıldı. İstanbul 1. bölgede 6, 2. bölgede 7, 3. bölgede ise 8 kadın listeye girdi.

Adayların eğitim durumuna bakıldığında ise 354 adayın üniversite mezunu olduğu görülüyor. 83 adayın lise mezunu olduğu listede, 45 yüksek lisans, 28 ortaokul, 18 de ilkokul mezunu var. Meslek gruplarında ise avukatlar başı çekiyor. 91 avukat, 62 mühendis, 43 hekim, 46 işadamı, 7 de gazeteci listede yer aldı.

Mağdurlar aday

CHP’nin yeni dönem milletvekili listesinde ilginç profiller bulunuyor. Geçmişte yaşadıkları mağduriyetlerle tanınan isimler, yeni dönemde Meclis’in yeni yüzleri olmaya hazırlanıyor.

Çocukluğunu naylon çadırda geçiren Roman aday Özcan Purçu, Ermeni aday Selina Özuzun Doğan listenin dikkat çeken isimleri. Sivas davasında mağdur ailelerin avukatlığını yapan Şenal Sarıhan da Ankara 2. bölge 1. sıradan aday oldu.

İzmir’den aday gösterilen gazeteci Tuncay Özkan, 49 yaşında. Ankara’da doğan Özkan, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Özkan, altı yıl cezaevinde kaldı.

Doğan, İstanbul 2. bölge 1. sıradan listeye girdi. Yıllarca kimliğini koruma mücadelesi veren Doğan, CHP’nin ilk Ermeni vekili olacak.

İktidarın konser için salon vermediği, üyelerini her gün gözaltına alıp tutukladığı Grup Yorum’un eski solisti Hilmi Yarayıcı da Hatay’da 1. sıradan aday oldu. Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan emekli Albay Dursun Çiçek de İstanbul’da önseçimi kazanarak listelere girdi.

Mağdurların ve tüm ezilenlerin sesi olacağım

İzmir’de önseçimde hiçbir kadın adayın seçilecek sırada yer almadığı 2. bölgenin ilk sırasına, Madımak’ta katledilen şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı getirildi.

CHP’li bir ailenin evladı olduğunu dile getiren PM üyesi Altıok, Meclis’te tüm ezilenlerin ve mağdurların sesi olmaya çalışacağını söyledi. Altıok, “Onurla taşıdığım bir soyadım var. Beni siyasetçi yapan, mücadeledir, sokakta yürüttüğüm adalet arayışıdır. Henüz çözülmemiş, devam eden bir Sivas katliamı davamız var. O davanın mücadelesi beni siyaset yoluna itti. Hak mücadelesini tüm mağdurlar için yürütme gayretinde oldum. Ezilenlerin, mağdur edilenlerin sesi olmaya gayret edeceğim” diye konuştu. Altıok, İzmir’den adaylığına ilişkin de, “İzmir baba evimdir. Beni çok mutlu eden bir buluşma. İzmir; özgürlük, ilericilik, aydınlık demek. Dolayısıyla İzmir’de mücadele edecek olmak, siyaset yapacak olmak benim için ayrı bir onur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler