Aydınlar 'uzlaşın' dedi

Aydınlar çağrı metninde ‘demokrasi ve hukuk devleti için koalisyon’ istedi

Yayınlanma: 26.06.2015 - 06:48
Abone Ol google-news

Çok sayıda siyasetçi, yazar, ekonomist ve akademisyen “TBMM’ye, Demokrasi ve Hukuk devleti için uzlaşma çağrısı” başlığıyla imzaladıkları çağrı metniyle, hukuk devletini ve demokrasiyi güçlendirmeyi vaateden siyasi partilerin aralarındaki siyasal görüş ayrılıklarını bir süre erteleyerek bir “Onarım Programı” çerçevesinde TBMM’de güçbirliği yapmasını, hukuk devleti ve demokrasi alanında yaşanan tahribatı hızla gidermesini istediler. Bu süreçte, önceki iktidar partisinin muhalefette kalmasının önemli bir oy kitlesinin dışlanması değil, yöneticilerin özeleştiri yapması, iç sorunlarıyla yüzleşmesi ve ergin bir siyasal kimliğe kavuşması açısından kendileri için bir imkân olduğu belirtildi.

Çağrı metninde Prof. Dr. Mehmet Altan, Prof. Dr. Murat Belge, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, hukukçu-yazar Orhan Kemal Cengiz, SODEP Genel Başkanı Hüseyin Ergun, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Niyazi Öktem, eski büyükelçi Ünal Ünsal, eski milletvekili Doç. Dr. Zeynep Dağı, eski Diyarbakır milletvekili, Abdulbaki Erdoğmuş, SODEP Genel Sekreteri Dr. Recai Ersoy, emekli müsteşar Yrd. Kemal Fahir Genç, eski büyükelçi-yazar Temel İskit, eski İzmir milletvekili Erdal Kalkan, emekli As. yargıç Ümit Kardaş, Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Osman Kavala, eski İstanbul milletvekili Emre Kocaoğlu, Prof. Dr. Onur Bilge Kula, eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, eski milletvekili- yazar Haluk Özdalga, Yayıncı Tuğrul Paşaoğlu, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül gibi isimler imzacı olarak yer aldı.

‘Yasama göreve’

Prof. Dr. Mehmet Altan bu deklarasyonun amacının “yasamaya” çağrı yapmak olduğunu belirterek “Kamuoyu alabildiğine büyük bir şehvetle siyasal partiler üzerinden koalisyon konuşsa da, ‘yasama’, ‘yürütme’ ve ‘yargı’nın oluşturduğu devletin ‘güçler ayrılığı’ göz ardı edilmemelidir. Çünkü Türkiye halkı büyük bir çoğunlukla Recep Tayyip Erdoğan ve onu destekleyen siyasal iktidarının ortaya çıkardığı yolsuzluklardan ağır anayasa tahribatına karşı ‘yasamayı’ göreve çağırmıştır. Deklarasyon siyasal partilerin koalisyon tartışmalarında kaybolmadan da ‘yasama’ organı bilinciyle hareket ederek güç birliği yapabileceğini ve bunu öncelikle yapmasını talep ediyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler