Bahçeli'nin 'Geçersiz' desteğiyle AKP'li Yılmaz Meclis Başkanı

AKP adayı İsmet Yılmaz 258 oyla yeni Meclis Başkanı oldu.

Yayınlanma: 01.07.2015 - 15:03
Abone Ol google-news

<video:311435>

Sonuçlar Meclis'te böyle açıklandı - VİDEO 
Meclis Başkanlığı seçiminin dünkü ilk tur oylamasında, Milli Savunma Bakanı ve AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. 2 oy boş çıktı.

İkinci turda Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı.

Bugün yapılan üçüncü tur oylamada İsmet Yılmaz 259 Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 78 oy aldı. İki oy da boş çıktı.

4. turda  AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yarıştı.

İsmet Yılmaz, 258, Deniz Baykal ise 182 oy aldı. 

MHP, Baykal'ı desteklemeyip geçersiz oy verdiği için en yüksek oyu alan İsmet Yılmaz yeni Meclis Başkanı oldu.

547 milletvekilinin oy kullandığı son turda 29 oy boş, 78 oy ise geçersiz çıktı. Bu sonuçlara göre HDP'lilerin büyük bir kısmı son turda Deniz Baykal'a oy verdi.

Sonuçların açıklanmamasından sonra kısa bir teşekkür konuşması yapan İsmet Yılmaz, yeni bir Anayasanın gerekliliğine ve kuvvet ayrılığına vurgu yaparak, "Milletimiz TBMM'den öncelikle yeni bir Anayasa beklemektedir. Kuvvetler ayrılığı güçler kavgası değil Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda medeni bir işbirliğidir" dedi.

Görevini tarafsızlıkla yapacağına vurgu yapan Yılmaz, "Bu yüce Meclis'e başkan seçerek omuzlarıma yüklediğiniz göre sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Milletvekili arkadaşlarımın öncelikle şunu bilmesini isterim Meclis Başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde Anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde tam bir tarafsızlıkla yüce Meclis'e hizmet etmeye çalışacağımı huzurlarınızda ifade etmek isterim. Şimdiden destekleriniz ve uyarılarınız için teşekkür ederim. Bu Meclis istiklal savaşını yöneten Başkomutanı tayin eden devleti ve milleti kuran gazi Meclisidir. Milli iradenin en somut göründüğü yerdir" diye konuştu.

'KUM SAATİ İŞLEMEYE BAŞLADI'

Yılmaz, "Burası demokrasinin kalbidir. Yasama organı iyi çalıştıkça halkın sorunlarına çözüm buldukça halkın geleceğe dönük umutları artacaktır. Bize düşen Meclis'in itibarını en yüksekte tutmaktır. Bunu da bizden bekleneni yaparak gerçekleştirebiliriz. Yapacak çok işimiz var. Vaktimiz az. Kum saati işlemeye başladı. Bu da bize Meclis'in her anını değerlendirmemiz bir dakikasını bile boşa harcamamız gerektiğini göstermektedir. Meclisimiz her sorunun çözüm adresidir" dedi.

'MİLLETİMİZ TBMM'DEN ÖNCELİKLE YENİ BİR ANAYASA BEKLEMEKTEDİR'

Yeni bir Anayasanın yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Milletimiz 25. Dönem TBMM'den öncelikle yeni bir Anayasa beklemektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik ve demokratik seviye yeni bir Anayasayı zorunlu kılmaktadır. Yeni Anayasanın gerektiği noktasında toplumda aslında çok geniş bir mutabakat da mevcuttur. Yeni bir Anayasayı birlikte yapmamız gerekir. İyi işleyen demokrasi içinde, Anayasadan, beklenen toplumsal siyasal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Yeni Anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir Anayasa yapılabilir" diye konuştu.

'KUVVETLER AYRILIĞI CUMHURBAŞKANI'NIN KOORDİNASYONUNDA MEDENİ BİR İŞBİRLİĞİDİR'

Kuvvetler ayrılığı vurgusu yapan Yılmaz, "Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Kuvvetler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası değildir. Kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda, belli devlet yetkilerinin kullanılmasından ibaret bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliğidir" dedi.

'ÇOĞULCULUK HERKESİN KENDİ KİMLİĞİYLE TOPLUMSAL YAŞAMA KATILMASIYLA MÜMKÜNDÜR'

Yılmaz, "Bize düşen farklı dünya görüşlerini ve yaşam biçimlerini bir arada ve zenginlik olarak görmektir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliğiyle toplumsal yaşama katılmasıyla mümkündür. Bu konuda ihtiyaç duyduğumuz şey, kendi kültürel değerlerimize bu gözle bakmaktır. Evrensel değerleri benimseyen, farklılıklarını barış içinde yaşatabilen bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz. Bir kez daha şahsıma gösterilen itimatta teşekkür ediyor, yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclis'i saygıyla selamlıyorum" diyerek Meclis'te bulunan milletvekilleri ile tokalaştı.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLİ MHP MİLLETVEKİLLERİNİ ALKIŞLADI

TBMM Başkanı'nın İsmet Yılmaz olduğunun açıklamasının ardından CHP sıralarından bir milletvekili MHP sıralarındaki milletvekillerini alkışladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler