Erken seçim sinyalleri

Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini iki haftadır vermemesi CHP ve HDP’yi isyan ettirdi. Kılıçdaroğlu, “Koalisyon oluşmazsa hızla seçime gidilir”, Demirtaş “Erken seçim ihtimali giderek ağır basıyor” diye konuştu. Davutoğlu da “Millete gitmekte tereddüt etmeyiz” dedi.

Yayınlanma: 08.07.2015 - 05:08
Abone Ol google-news

‘Gerekirse sandığa gidilir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini 2 haftadır vermemesi konusunda, “Gecikme doğal bir gecikme değildir. Bir an önce hükümetin kurulması ve göreve başlaması lazım. Eğer seçime gidilecekse, uzun uzun beklemenin de mantığı yoktur. Eğer bir koalisyon oluşmazsa, hızla seçime gidilir, gereği yapılır” dedi. Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanlığı seçimleriyle ilgili CHP ve MHP’li vekiller arasında yaşanan tartışmalar konusunda da, “Mesele bitmiştir. Gerisini milletin takdirine bırakmamız lazım. Vallahi bıktım, dedikodudan bıktım. Yeter artık” ifadelerini kullandı.

Sözümüzün arkasındayız’

Kılıçdaroğlu “Taşeron İşçiler Kadrosunu İstiyor Platformu” üyelerini TBMM’de kabul etti. Kılıçdaroğlu, görüşmede yaptığı konuşmada Meclis Başkanlığı, koalisyon senaryoları ve Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini vermedeki tutumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, şu mesajları verdi:

Bize koalisyon için gelirlerse taşeron ve emekli diyeceğiz: Eğer koalisyon görüşmeleri için bize gelirlerse, verdiğimiz sözlerin sonuna kadar arkasındayız.

Vallahi dedikodudan bıktım: Meclis Başkanlığı seçimi bitti. Artık “o onu dedi”, “bu bunu dedi...” Bu eski hastalıklardan bizim siyasetin kurtulması lazım. Meclis Başkanı seçildi, bitmiştir artık... Ben de aradım kutladım seçildi diye. Meşruiyeti tartışılıyor mu? Hayır. Gerisini milletin takdirine bırakmamız lazım. O eski, kısır anlayışlardan artık bizim kurtulmamız lazım. Vallahi bıktım, dedikodudan bıktım. Yeter artık. Bunları bitirmemiz lazım.

Vallahi dedikodudan bıktım: Meclis Başkanlığı seçimi bitti. Artık “o onu dedi”, “bu bunu dedi...” Bu eski hastalıklardan bizim siyasetin kurtulması lazım. Meclis Başkanı seçildi, bitmiştir artık... Ben de aradım kutladım seçildi diye. Meşruiyeti tartışılıyor mu? Hayır. Gerisini milletin takdirine bırakmamız lazım. O eski, kısır anlayışlardan artık bizim kurtulmamız lazım. Vallahi bıktım, dedikodudan bıktım. Yeter artık. Bunları bitirmemiz lazım.

‘Erken seçim ağır basıyor’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Cumhurbaşkanının hükümet kurmak için uzun süredir görev vermemesi normal değil” dedi.

Gündemi değerlendiren Demirtaş, AKP bir aydır hakkı olmadığı halde hukuksuz ve gayrimeşru olarak Türkiye’yi yönetiyor. AKP yönetimi koalisyondan yana istekli, Cumhurbaşkanı ise erken seçimden. Erken seçim ihtimali giderek ağır basıyor” dedi. HDP’li Celal Doğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini değerlendiren Demirtaş, “Celal Doğan’ın Cumhurbaşkanı ile görüşmesi bilgimiz dahilindeydi ama özel bir görüşmeydi. Herhangi bir mesaj gidip gelmemiştir” diye konuştu.

Diyarbakır’da 5 kişinin öldüğü HDP mitinge yönelik bombalı saldırıyla ilgili tutuklanan IŞİD üyesi Orhan Gönder’in aranırken polis tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılmasını değerlendiren Demirtaş, “Bombayı patlatan kişi, devletin içerisindeki istihbarattan ve Emniyet’ten destek almıştır” dedi.

‘Millete gitmekten tereddüt etmeyiz’

Başbakan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde koalisyon çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, “Erken seçimi zorlamaya kalkarlarsa milletin önüne gitmekte bir an dahi tereddüt etmeyeceğiz”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van ’da katıldığı iftar programı öncesinde açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, çözüm süreci konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Kamu düzeni ve milli birlik ve kardeşlik projemiz hiç bir taviz vermeden sürdürülecektir. Kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir adımı atmaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz inşallah. Hiçbir şekilde vatandaşlarımızın huzurunun bozulmasına izin vermeyeceğiz. Artık çatışmasızlıktan bahsetmek yeterli değildir.

‘Sözler yerine gelsin’

Gerçekten demokrasiye inananlar, gerçekten özgürlükten, barıştan, insan haklarından bahsedenler, artık silahsızlanmadan bahsetmek durumundadırlar. Bundan sonra çözüm süreci söz konusu olacaksa, milli birlik ve kardeşlik süreci söz konusu olacaksa, bilinsin ki 2013 Mayıs’ında verilen sözler yerine getirilmek durumundadır. Türkiye ’nin her yerinde gayri meşru şekilde taşınan her silah, Türkiye’nin barışına, kardeşliğine yönelen bir saldırı aletidir. Çatışmasızlık adı altında birileri şehirleri kuşatmaya kalkarsa hiçbir baskıya, şiddete izin verilmeyecektir. Kim silahı eline alırsa kamu düzeni adına her türlü adım atılacak. Herkes teröre karşı net bir tavır sergilemeli.”

Koalisyon çalışmalarına da değinen Davutoğlu, “Önümüzdeki günlerde koalisyon çalışmalarını başlatacağız. Birkaç gün içinde Başkanlık Divanı belirlenecek, Cumhurbaşkanı’nın görevlendirmesiyle görüşmelere başlayacağız. Erken seçimi zorlamaya kalkarlarsa milletin önüne gitmekte bir an dahi tereddüt etmeyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler