YAŞ’a Erdoğan ayarı

Önceki cumhurbaşkanları, şûranın son günü yemek verirken, Erdoğan hamle yapıp yemeği ilk gün Saray’da verdi. Bu, kararları etkileme girişimi olarak değerlendiriliyor

Yayınlanma: 04.08.2015 - 06:13
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) komuta kademesinin yeniden şekilleneceği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) ilk gün çalışmalarını yaptı. Bu yıl, önceki YAŞ toplantılarının tersine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şûranın ilk günü üyelere öğlen yemeği verdi. Saray’daki yemekten sonra Erdoğan’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile yarım saat daha baş başa görüştüğü öğrenildi. Uygulama, şûrada alınacak kararları etkileme girişimi olarak değerlendiriliyor.

YAŞ üyeleri, çalışmalarına başlamadan önce ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Davutoğlu’nun Atatürk’ün mozolesi üzerinde “YAŞ üyeleri” yazılı çelengi bırakması ve saygı duruşunun ardından merdivenlerde anı fotoğrafı çektirildi. Daha sora Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen heyet adına Davutoğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Daha sonra Genelkurmay Karargâhı’na geçen şûra üyelerine 13.09’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray’da öğle yemeği verdi. Yaklaşık 1 saat süren yemeğin ardından Davutoğlu ve Orgeneral Özel dışındaki YAŞ üyeleri Saray’dan ayrıldı. Erdoğan’ın Davutoğlu ve Özel’le yarım saat baş başa çay içerek sohbet ettiği dile getirildi.

Kararlara etki edebilir

YAŞ toplantılarında Cumhurbaşkanının yemeği ilk gün öğlen vermesi ile bir ilk gerçekleşmiş oldu. Daha önce YAŞ’ın son günü Köşk’te verilen akşam yemeğinde çalışmalar hakkında Cumhurbaşkanının bilgilendirildiği ve değerlendirmelerinin alındığı, ertesi gün de imza için yeniden kararların kendisine sunulduğu biliniyor. Askeri kaynaklar, yemeğin ilk gün öğlene alınmasını şu şekilde değerlendiriyor:

“Anıtkabir’den sonra öğlene kadar terfilere geçilmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanının öğle yemeğini öne alması YAŞ’a yönelik değerlendirmelerini önceden vermek istemesinden kaynaklı olabilir. Diğer üyeler ayrıldıktan sonra Erdoğan’ın Davutoğlu ve Özel’le bir süre görüşmesi de kendisinin terfi ve atama konularındaki isteklerini aktardığı şeklinde yorumlanabilir.”

Daha sonra, YAŞ’ın öğleden sonraki bölümü Genelkurmay karargahında sürdü. Bu bölümde YAŞ geleneklerine göre albaylıktan generalliğe terfi ve daha üstü terfiler görüşüldü. YAŞ üyeleri, dünkü çalışmalarını akşam saatlerinde tamamlamalarının ardından Başbakan Davutoğlu’nun Çankaya Köşkünde verdiği akşam yemeğine geçti.

Yasal zemini çıkmasına karşın henüz korgenerallikte üç yılını doldurduktan sonra bir üst rütbe olan orgeneralliğe terfi işlemi yapılmadı. Bu YAŞ toplantılarında bu konuda bir ilk yaşanıp yaşanmayacağı da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon