Saray tuzak kuruyor

Seçmene ‘HDP ile mecburdum’ mesajı vermek isteyen Davutoğlu, kabinede yer almama kararına karşın CHP ve MHP’li isimlere resmen bakanlık teklifinde bulunacak.

Yayınlanma: 22.08.2015 - 04:37
Abone Ol google-news

Seçim hükümetinde HDP ile tek başına yan yana görüntü vermek istemeyen ve köşeye sıkışan Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçmenin tepkisini kırabilmek için taktik üzerine taktik geliştiriyor. CHP ve MHP’ye “Ya seçim koalisyonu kurup Meclis kararıyla seçime gidelim ya da seçim hükümetine bakan verin” çağrısında bulunan Davutoğlu, sonrası için de planlarını yaptı. AKP MYK’nin önceki günkü toplantısında, nasıl bir yol izlenebileceği masaya yatırıldı.

MYK’de, seçim hükümetine her partinin milletvekili sayısına göre bakan vermesi gerektiği dile getirilirken, “CHP ve MHP, geçici Bakanlar Kurulu’na bakan vermeyeceklerini açıklamış olabilir. Bu açıklamaların bir önemi yok. Anayasa gereği seçim hükümetindeki bakanları belirleyecek olan başbakanın tüm partilerin kontenjanı kadar isme bakanlık teklifinde bulunması gerekiyor.

Muhaliflere gidilebilir

Teklifi kabul edip etmemeleri o isimlerin takdirinde. Eğer kabul etmezlerse yerlerine bağımsız bakanlar atanır” değerlendirmesi yapıldı.

MYK’de yapılan bu değerlendirmeler kapsamında Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisini seçim hükümetini kurmakla görevlendirmesi durumunda CHP, MHP ve HDP’den belirlediği isimlere bakanlık teklifi götürecek. CHP’ye 5, MHP ve HDP’ye ise 3’er bakanlık düşüyor. AKP kulislerinde, HDP’den Celal Doğan ve Mithat Sancar, CHP’den Gürsel Tekin ve Engin Altay, MHP’den Oktay Vural’a bakanlık teklifi götürülebileceği konuşuluyor.

Davutoğlu’nun, CHP, MHP ve HDP’de bakanlık teklifinde bulunulmasının rahatsızlık yaratacağı isimleri de düşünebileceği kaydediliyor. Bir AKP yöneticisi, “Bakanlık doğrudan isimlere yapılacak. Dolayısıyla kararı parti değil teklifte bulunulan kişi verecek. Partilerinin kararına rağmen kabinede yer almak isteyen de çıkabilir”dedi.

Baykal-Akşener ikilisi

Davutoğlu’nun böyle bir strateji izlemesi durumunda TBMM Başkanlığı adaylığı sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ters düşen Deniz Baykal, MHP’den Devlet Bahçeli’nin mesafe koyduğu eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener’in isimlerinin gündeme gelebileceği konuşuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler