HDP’de kabine ayrışması

Davutoğlu’nun geçici seçim hükümetinde yer almayı teklif ettiği HDP’li Levent Tüzel ret yanıtı verdi, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca bakanlığı kabul etti.

Yayınlanma: 28.08.2015 - 05:57
Abone Ol google-news

Geçici hükümete katılma yönünde karar alan HDP’de dün sürpriz bir ret yanıtı geldi. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçici seçim hükümetine ilişkin kendisine yaptığı bakanlık teklifini reddetti. Tüzel, “Bu hükümetin devamı olarak gördüğümüz bütün antidemokratik dayatmalarıyla kural tanımayan, halka saldırı karakteri taşıyan bu seçim hükümetinde yer almayı doğru bulmuyoruz” dedi.

Davutoğlu’nun bakanlık teklif ettiği HDP’nin diğer milletvekilleri Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca, partisinin MYK kararı doğrultusunda teklifi kabul etti. Doğan ise hükümette yer alacağını belirterek, “Bu anayasal bir zorunluluk. Şu anda bir uzlaşı kültürüne ihtiyaç var. Barışın bir an önce egemen kılınması gerekiyor. Geleceğe yönelik kaygılarımız var. Bir uzlaşmayı gerçekleştirmek için böyle bir katılım doğrudur” dedi.

Tüzel, bakanlık teklifi kendisine geldiği önceki gün yaptığı açıklamada, “Tabii ki görevi kabul edeceğiz. Bu konuda grubumuzun kararı var” demişti. Ancak Tüzel’in kurucu genel başkanı olduğu EMEP içinden dün buna itirazlar geldi. Önce Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner, twitter hesabından “Bir sosyalist, hiçbir ‘ulvi’ gerekçeyle, geçiçi ya da değil, bir gerici burjuva halka karşı saldırganlık hükümetinde yer almaz” dedi.

EMEP MYK toplandı

HDP’nin seçim bileşenlerinden EMEP MYK de dün konuyu görüşmek üzere toplandı. MYK’de HDP’nin çatısı altında yer alan bir parti olmadıkları, kendi programıyla birlikte sadece seçim ittifakı yapıldığı vurgulandı. Parti, “erken seçime kadar gelişen süreçte yaşanan antidemokratik uygulamalar, 2 aylık bir süreçte oluşacak seçim hükümetinin hiçbir karar alamayacağı, Davutoğlu’nun parti yönetimleriyle konuşmak yerine vekillere yaptığı dayatma” gerekçeleriyle hükümette yer almama yönünde görüş oluşturdu. Bu karar, Tüzel tarafından İdris Baluken’e de iletildi. Daha sonra EMEP’ten yapılan yazılı açıklamada, parti olarak böyle bir seçim hükümetinde yer almayı uygun görmedikleri belirtildi.

Meclis’te açıkladı

Bu açıklama sonrası kararını yeniden gözden geçiren ve EMEP’teki partililerle görüşen Tüzel, dün saat 16:00’da Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla teklifi reddettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı ve ekibinin ülkeyi olağanüstü koşullarda seçime götürdüğünü belirten Tüzel, “Bu bir dayatma ve süreç o günden bugüne antidemokratik şekilde işledi, işlemeye devam ediyor. Yeniden savaş başlatıldı. HDP’nin, 7 Haziran seçimlerinde elde etmiş olduğu başarı, halk desteği, çözüm, barış halkların gönüllü birliği için vermiş olduğu çabaların halk tarafından karşılık görmüş olmasını, Saray çevresi bir türlü hazmedemedi. Ne yazık ki memleketi kaos ortamına ve çok açık halka açık ilan edilmiş bir savaşla seçime götürerek, buradan yeniden değişik seçim sonuçlarını elde etmeyi hesaplıyor” dedi.

‘HDP’ye tuzak’

Halka karşı yürütülen bu savaşın durdurulması gerektiğini belirten Tüzel, Erdoğan’ın bir devlet anlayışını adım adım uyguladığını savunurken, “Evet seçime kendisi giriyor” ifadesini kullandı. Tüzel, şu açıklamayı yaptı; “Anayasa yok, hukuk yok, teamül yok. Her şey cumhurbaşkanı başbakan ikilisinin keyfiyetleri çerçevesinde uygulanıyor. Ve şimdi bizim katılmamızı istedikleri, tekrarlanacak seçimin yürütülmesini sağlayacak seçim hükümetinin de bu işleyişin bir devamı olacağı çok açık. Hala HDP’yi düşmanca hedef gösterir halde olmaları aslında bu hükümetin aynı çizgide iş yapacağını gösteriyor.” Tüzel, kararını HDP yönetiminin nasıl karşıladığının sorulması üzerine, “Kendi organlarında değerlendireceklerdir. Birlikteliğimizi devam ettirmek için yine çaba içinde olacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler