Davutoğlu gitti geldi

Erdoğan, MKYK listesine itiraz eden Davutoğlu’na, yarınki kongrede Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığı restiyle geri adım attırdı. Davutoğlu itirazlarını kaldırınca kriz aşıldı.

Yayınlanma: 10.09.2015 - 21:43
Abone Ol google-news

AKP’nin yarın yapılacak kongresi öncesi MKYK’de kimlerin yer alacağı konusu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında büyük bir krize yol açtı. Davutoğlu, önceki gece Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştüğü Erdoğan’ın kendisine sunduğu MKYK listesine itiraz etti. Bunun üzerine Erdoğan, danışmanı Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığı için delegelerden imza toplanması talimatı verdi. Sabah saatlerinden itibaren Yıldırım için bine yakın imza toplanırken, öğle saatlerine doğru Davutoğlu’nun MKYK listesi üzerindeki itirazlarını kaldırması üzerine kriz aşıldı. Erdoğan’ın milletvekili aday listesinin de Saray’ın onayı alınmadan YSK’ye teslim edilmemesini istediği öğrenildi.

Kriz yaratan görüşme

Erdoğan, kurucular kurulu üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından gece saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Gece saat 10.00’da başlayan görüşmede ikili arasında yarın yapılacak kongrede seçilecek yeni MKYK listesi konusunda kriz çıktı. Davutoğlu’nun Erdoğan’ın MKYK listesine itiraz ettiği kaydedildi. Kulislerde, Erdoğan’ın Davutoğlu’ndan 31 Ağustos’a kadar MKYK listesini hazırlayıp kendisine getirmesini istediği, ancak bu tarihe kadar getirmemesi nedeniyle rahatsız olduğu dile getirildi.

Erdoğan’ın kozu

İkili arasında MKYK’ye girecek isimler konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve AKP Genel Merkezi’nde büyük bir hareketlilik yaşandı. Erdoğan, Davutoğlu ile anlaşamayınca Binali Yıldırım’ın genel başkan adayı olması için harekete geçti. Erdoğan’ın yakın ekibi, gece yarısı milletvekillerini arayarak “Genel başkan adayımız Binali Yıldırım. Adaylık için delegelerden imza toplayın” talimatı verdi.

Ertelemeyi düşündü

Sabah saatlerinden itibaren Yıldırım’ın adaylığı için delegelerden imza toplanmaya başlandı. Bine yakın imza toplandığı öğrenildi.Saray’ın Yıldırım kozunu öne sürmesi üzerine Davutoğlu ekibinin, kongreyi ertelemeyi değerlendirdiği ileri sürüldü. Kongre kartlarını teslim alan delege ve milletvekillerinden, hazirun defteri için imza alınırken üst yazısı olmayan bir kâğıda da imza atmaları istendiği kaydedildi. Bu kâğıda imza vermeyen bazı milletvekilleri, durumu “Kongrenin ertelenmesine yönelik bir çalışma olduğunu duyduk. Bizden istenen ek imzanın da bu olduğunu düşünüyoruz” diye değerlendirdi.

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki kriz, dün öğle saatlerinde aşılabildi. Davutoğlu’nun itirazlarından vazgeçmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan milletvekillerine “Anlaşma sağlandı, sıkıntı yok. İmza toplamanıza gerek kalmadı” mesajı gönderildi.

Davutoğlu’nun, krizin yaşandığı saatlerde ATV’de saat 12.00’de yapacağı canlı yayın programını ertelemesi dikkat çekti.

Akşam saatlerinde de Davutoğlu, Kurucular Kurulu ve MKYK üyeleriyle yemekte bir araya geldi.

Milletvekili listesine de Saray koşulu

AKP kulislerinde, Erdoğan’ın 1 Kasım seçiminde milletvekili adayı olacak isimlerle ilgili olarak da Davutoğlu’na koşul koyduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın, Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ ve Nurettin Canikli’nin onayı olmadan milletvekili aday listesinin YSK’ya sunulmamasını istediği kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler