CHP’de düş kırıklığı... 35 ilden vekil yok

CHP için seçim sonuçları tam bir düş kırıklığı oldu. Oylarının yüzde 30’a dayanmasını bekleyen parti, yüzde 24.95 olan oy oranını yaklaşık 0.5 puanlık artışla 25.7’ye çıkardı, vekil sayısını da 135’e çıkardı. Partililer genel merkez önünde seçim sonuçlarını üzgün bir ifadeyle takip etti.

Yayınlanma: 02.11.2015 - 04:18
Abone Ol google-news

7 Haziran’daki ekonomi odaklı seçim kampanyasını “Önce Türkiye” sloganıyla geliştiren CHP için seçim sonuçları tam bir düş kırıklığı oldu. Oyların yüzde 30’a dayanmasını bekleyen parti, yüzde 24.95 olan oy oranını yaklaşık 0.5 puanlık artışla 25.5’e çıkardı, vekil sayısını da 3 artırdı. Buna karşın 7 Haziran’da HDP’ye gittiği söylenen “emanet” oylar geri dönmedi. Partide, “Kandil de, Saadet Partisi de MHP de AKP’ye çalıştı. Biz elimizden geleni yaptık” değerlendirmesi yapıldı. 1 Kasım’dan en kötü ihtimalle “koalisyon ortaklığı” sonucu bekleyen CHP’de, çıkan sonuçlar nedeniyle gözler, partinin önümüzdeki ay yapılacak kurultayına çevrildi.

25 bandında

CHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 24.95 oy almıştı. 2011’de 135 olan milletvekili sayısı da 132’ye gerilemişti. 7 Haziran sonrası süreci en iyi yöneten parti olduğunu düşünen parti, 1 Kasım için beklediği oy oranını yakalayamadı, 1 Kasım hedefini yüzde 30 bandı olarak belirleyen parti, 25.5’te kaldı. 2011’de Kılıçdaroğlu ile yüzde 25.9’a ulaşan parti, 7 Haziran’da 1 puan gerilemişti. Dünkü sonuçlarla birlikte parti tekrar 2011 seviyesine geldi ve 25 bandını kendisine “sabit oy oranı” olarak belirledi.

Vekil sayısı arttı

2011 seçimlerinde 135 vekil çıkartan parti, 7 Haziran’da 132 vekile gerilemişti. Dünkü sonuçlarla birlikte vekil sayısı tekrar 135’e çıktı. CHP vekil sayısı açısından da 2011’e döndü.

7 Haziran’da CHP 10 ilde birinci olmuştu. Ancak dünkü seçimle birlikte bu sayı 7’ye düştü. Parti Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla’da ilk sırayı alırken, 7 Haziran’da kazandığı Mersin, Çanakkale, Eskişehir ve Zonguldak’taki unvanını AKP’ye kaptırdı.

35 ilde CHP yok

CHP, 7 Haziran seçimlerinde Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Siirt, Van, Şanlıurfa, Şırnak, Yozgat, Niğde, Ardahan, Kahramanmaraş ve Tunceli olmak üzere 38 ilden vekil çıkartamamıştı. Parti dün Niğde, Ardahan ve Tunceli’den birer vekil çıkardı ancak, bu kez de Erzincan’daki 1 vekilliğini kaybetti. Böylece vekil çıkartılamayan il sayısı 35 oldu. Parti 7 Haziran’da olduğu gibi en düşük oyu Şırnak’tan aldı, oy oranı 1.16’da kaldı.

İstanbul’dan 7 Haziran’da 28 vekil çıkartan parti, yine aynı sayıda kaldı. İzmir’de 12 olan vekil sayısı 14’e çıkarken, Ankara’da 11 olan vekil sayısı korundu.

Tunceli’de 1 vekil

CHP, Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de bir şok yaşamıştı. Partinin oy oranı yüzde 20.6’ya düşerken, kentteki iki vekillik de HDP’nin olmuştu. CHP açısından dünün tesellilerinden biri, kentteki 1 vekilliğin tekrar kazanılması oldu. Partinin oy oranı yüzde 29’a ulaşınca, 2 vekilden 1’i de CHP’ye geçti. Diğer vekilliği de HDP kazandı.

10 YENİ VEKİL

Aydın’da Mehmet Fatih Atay, Erzincan’da Erdoğan Özyalçın, Ordu’da da Mustafa Adıgüzel tekrar seçilemeyen 3 vekil oldu. Buna karşın Ardahan’da eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, İzmir’de Atilla Sertel ve Murat Bakan, Mersin’de Serdal Kuyucuoğlu, Niğde’de Ömer Fethi Gürer, Tunceli’de de Gürsel Erol, İstanbul’da Yakup Akkaya ve Sibel Özdemir, Tokat’ta Duran Kum ve Gaziantep’te Akif Ekici, CHP’nin yeni vekilleri oldu.

SARIGÜL MECLİS’E GİREMEDİ

CHP’nin İstanbul 2. Bölge 9. Sıra adayı olan Mustafa Sarıgül de Meclis’e giremedi. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP İstanbul 2. Bölge’den 8 milletvekili çıkarmayı başardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler