Deniz Baykal'dan Leyla Zana açıklaması

GEÇİCİ Meclis Başkanı Deniz Baykal, HDP Milletvekili Leyla Zana’nın yemininin geçersiz sayılmasına neden olan girişimine ilişkin "549 milletvekili yemin metnini hiç tartışmaya kalkışmadan, şova alet etme gereğini duymadan Anayasa’daki metni aynen okudu. 550’nci üyenin de saygı göstermesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 15:50
Abone Ol google-news



1 Kasım seçimlerinin ardından memleketi ve seçim bölgesi Antalya’ya ’Geçici Meclis Başkanı’ olarak dönen Deniz Baykal, havalimanında küçük bir partili grup tarafından karşılandı. Havalimanı VIP salonunda bir süre partililerle sohbet eden Baykal için meclis başkanlarının sahip olduğu yakın koruma ve protokol kuralları yoktu. TBMM başkanlarına tahsis edilen 0001 plakanın da geçici sahibi olan Baykal’ı karşılamaya, Antalya protokolundan kimse gelmedi.

PROTOKOLU KABUL ETMEDİ

Baykal, çıkışta yaptığı açıklamada pazar gününe kadar ’Geçici Meclis Başkanlığı’ görevinin devam ettiğini belirterek, kendisine Meclis Başkanı’na sunulan imkanların teklif edildiğini, ancak kabul etmediğini söyledi.

Baykal, "Teklif ettiler, söylediler. Teşekkür ettik. Güvenlik, polis refakat işleri hem de diğer imkanlar 4 gün sonra seçilecek arkadaşımız onları değerlendirir" diye konuştu.

''YEMİN TÖRENİNDE YEMİN EDİLİR''

Mecliste yemin töreninde HDP Milletvekili Leyla Zana’nın yemin metninde değişikliğe gitmesine ilişkin değerlendirmeleri sorulan Baykal, "Yemin töreninde yemin edilir. Yeminin ne olduğu Anayasa’da bellidir. Herkes kendi kafasına göre yeminde değişikliğe gitme, tadilat yapma hakkına sahip değildir. Herkesin düşüncesi saygıdeğerdir. Düşüncesini yemine yerleştirmek ya da yeminde dile getirilen düşünceyi çarpıtmak, bozmak kimsenin yetkisi içinde değildir, hakkı değildir. Meclis başkanının da görevi bunu gözetmektir, o yapılmıştır. Bunun ötesinde söylenecek fazla bir şey yok" diye konuştu.

SORUMLU DAVRANMAYA ÇAĞIRDI

Meclise saygı gösterilmesi ve bir şov alanı haline dönüştürmekten uzak durulması gerektiğini kaydeden Baykal, siyasetin şov tarafı olduğunu, bunu anladığını, ancak daha milletvekilliğinin ilk başladığı noktada daha bir ağırbaşlı, sakin, vakur durulabileceğini söyledi.

Baykal, şunları söyledi:
"550 milletvekili seçildi, 549’u yemin metnini hiç tartışmaya kalkışmadan, şova alet etme gereğini duymadan, yeminin içeriğine, sözlerine, gramerine ciddi itirazları olabileceği halde ’Türkiye’de siyasi hayatı gereksiz bir gerilime sürüklemeyelim, gerçek gündemi bozmayalım, sorumlu davranalım’ değerlendirmesiyle Anayasa’daki metni aynen okudu, söyledi Buna herkesin saygı göstermesi lazım. 550’nci üyenin de saygı göstermesi lazım."

’BİZDE BUNLAR OLUR’

Baykal, partisinde yaşanan olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin "Bizde bunlar olur. Bu tartışmalar önemli değil" yorumunda bulundu. Baykal açıklamalarının ardından CHP Antalya İl Sekreteri Şefik Dirgen’in kullandığı ciple Konyaaltı Caddesi’ndeki evine geçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler