Denizler anıldı: Milyonların kalbinde...

1968 öğrenci gençlik hareketi liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 44. yılında mezarları başında ve Dolmabahçe Rıhtımı’nda karanfillerle anıldı.

Yayınlanma: 06.05.2016 - 22:23
Abone Ol google-news

68 Kuşağı'nın devrimci öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan darağacına gönderilişlerinin 44. yıldönümünde Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı. Karanfillerle yürüyen her yaştan insanın, Deniz’lerin mezarı başında gözyaşları döktüğü anmada, “mücadeleye devam” vurgusu vardı. Solun birçok bileşenini bir araya getiren ve yüzlerce kişinin katıldığı törende “olmayan” güvenlik önlemleri ise dikkat çekti.

12 Mart 1971 Darbesi’nin ardından “sözde” yargılandıkları sıkıyönetim mahkemesince “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını; bir kısmını tağyir, tebdil veya ilgaya cebren teşebbüs” suçlamasıyla idama mahkûm edilen, TBMM’de bu kararın onaylanmasının ardından 6 Mayıs 1972’de Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde asılarak idam edilen devrimci gençler, aradan geçen 44 yılda unutulmadı. Ölümlerinin ardından sol mücadelede isimleri “3 fidan” olarak tarihe kazınan, onlarca ağıta konu olan, binlerce çocuğa isimleri verilen Deniz, Yusuf ve Hüseyin yan yana gömülmelerine bile izin verilmeyen Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı.

Deniz’lerin yolunda birlik

Anmaya, DİSK, KESK, CHP, HDP, Halkevleri, EMEP, Alevi dernekleri, gençlik örgütleri ve çok sayıda milletvekili katıldı. Anmayı düzenleyen örgütler adına yapılan açıklamada, Ortadoğu’da devam eden savaş ve Türkiye’de devam eden operasyonlara vurgu yapılarak, “Bugün faşizmi ve tek adam diktatörlüğünün inşasını durdurmak, bu ablukayı dağıtmak zorundayız” denilerek, birlik çağrısı yapıldı. Törene ayrıca, CHP Milletvekilleri Şafak Pavey, Aykut Erdoğdu, Necati Yılmaz, Uğur Bayraktutan, Gürsel Erol, bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Yazar Eşber Yağmurdereli katıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için yayımladığı mesajda “Türkiye için daha güzel bir geleceğin kurulabileceğine inanmışlardı... Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in cesareti tüm yurtsever gençlere mirastır” dedi. Anma devam ederken Cumhuriyet’e konuşan CHP’li Erdoğdu da, “Mühim olan sadece mezara gelmek değil, Deniz’lerin fikirlerini öğrenmek, uygulamaya koymak ve yaşatmaktır. Türkiye karanlık bir süreçten geçiyor. Karanlık ne kadar yoğunsa, aydınlık da o kadar yakın olacaktır bizim için. Elbetteki bu karanlık günleri bitirip daha demokratik, daha özgür ve barışçıl bir ülkede yaşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Başkentte yapılan canlı bomba saldırılarında ölen 167 insana karşın, yüzlerce kişinin katıldığı anma töreninde herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı görüldü. 1 Mayıs’ta ardı ardına arama noktası oluşturan Ankara Emniyeti, bu anmayı görmezden gelirken, tören alanına en yakın polis aracının 300 metre uzaklıkta bulunması dikkat çekti.

Dolmabahçe’de 3 fidan için anma

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 44. yılında Dolmabahçe Rıhtımı’nda karanfillerle anıldı. Dün 68’liler Birliği Vakfı’nın çağrısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş Sendikası ve Vatan Partisi’nin de aralarında bulunduğu bir grup, Gümüşsuyu’ndaki İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği önünde toplandı. Burada ellerinde 3 fidanın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyan gruptakiler, sloganlala Dolmabahçe Rıhtımı’na yürüdü. Burada 68’liler Birliği Vakfı adına açıklamayı okuyan Mustafa Dulkadiroğlu, Deniz’leri idam ederek onları yok edeceklerini sananların yanıldığını belirtti..

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu da “ İdam kararı veren ve kalemlerini kıranlar, onların idamı için Meclis’te onay verenler bugün hatırlanmıyorlar. İdam edilen üç arkadaşımız bugün milyonların kalbinde yaşıyor” dedi. Gruptakiler ellerindeki karanfilleri “Deniz’e” attı. Öte yandan CHP Üsküdar ve Beşiktaş İlçe üyeleri de Dolmabahçe Rıhtımı’nda denize karanfillerini bıraktı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko da yazılı açıklama ile Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını andı.

En büyük kahramanlar

Anma programında konuşan Deniz’lerin 68 kuşağından yol arkadaşı Mustafa Yalçıner, idam edilen arkadaşlarının samimiyetlerinden ve halka bağlılıklarından hiçbir zaman kuşku duymadığını belirterek, “AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yerli ve milli’ vurgusuyla gerçeklerin üstünü örtmeye çalışıyor. Milli dava Kürt’e kılıç sallamak değil, Ermeni’ye küfretmek değil, emperyalizme karşı mücadeledir. Bunun geçmişteki en büyük kahramanı Deniz’lerdir” dedi

İzmİr’de de unutulmadı

İzmir’in Buca ilçesindeki ‘Üç Fidan Anıtı’ önünde düzenlenen törenle, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde idam edilişlerinin 44’üncü yılında anıldı. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için idam edildikleri saatte, Buca’daki Üç Fidan Anıtı önünde anma töreni düzenlendi. Saat 03.30’da Buca Tenis Kulübü önünde toplanan çok sayıda İzmirli, ‘Unutmadık’ yazılı tişörtler giyip, meşalelerle Üç Fidan Anıtı’na sessizce yürüdü. Denizler’in 44 yıl önce idam edildikleri saat 04.00’te Üç Fidan anıtına ulaşan İzmirliler, siyah karanfil bıraktı. Anma törenine, Buca Belediye Başkanı CHP’li Levent Piriştina, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Sinan Sarıküse, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar, 68’liler Platformu üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler