Yüksek yargı Erdoğan'la çay topladı

Erdo ğan’ın Rize ziyaretine Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının da katılıp çay toplaması tartışılıyor. Bu tablo, kararları ve ilişkileriyle Erdoğan’ın istediği “uyumlu yargının” göstergesi oldu.

Yayınlanma: 23.05.2016 - 04:44
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki günlük Rize ziyaretine Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının da katılıp beraber çay toplaması tartışma yarattı. Bu tablo, yalnız kararlarıyla değil ilişkileriyle de Erdoğan’ın istediği “uyumlu yargının” bir göstergesi oldu. Yargıtay Başkanlığı’na seçilen İsmail Rüştü Cirit, bu uyumun önemli bir simgesi. Zira Cirit, 17 Aralık operasyonu sonrasında savcı Zekeriya Öz’e Erdoğan adına giden “elçiler”den biriydi. İddiaya göre Cirit, Erdoğan’ın operasyonu durdurmasını istediğini iletmişti. 2013’te Danıştay Başkanlığı’na seçilen Zerrin Güngör de o dönem AKP’nin gönlünden geçen isimdi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na seçilen Zühtü Arslan yine hükümetin istediği isimdi.

KARADAĞ: ÜZÜCÜ

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, yüksek yargı başkanlarının Cumhurbaşkanıyla yaptığı Rize gezisine tepki gösterdi. Yargı organlarının bunca şaibeli ve yürütmenin etkisiyle verildiği konuşulan kararların gündemde olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanıyla birlikte görünmelerinin doğru olmadığını kaydetti.

Karadağ, şunları kaydetti:

“Hele Obama’nın önünde ayağa kalkmayan yargıçları düşündüğümüzde Türkiye’yi nasıl bir başkanlık rejiminin beklediğini çok kolay görebiliriz. 19 Mayıs’ın hemen ardından Yüksek Mahkeme Başkanlarının davranışları yargı bağımsızlığının bu liyakatsiz ellerde ne hale geldiğinin ifadesi olmuştur. Yargıtay ve Danıştay Başkanları adaletli zamanlarda hesabını veremeyecekleri ağır bir yükün altına girmişlerdir. Benimsedikleri yol çok üzücüdür.”

İŞTE TARTIŞMA YARATAN YARGI-SİYASET İLİŞKİLERİNDEN BİRKAÇI

Cüppe iliklemeye çalışan Danıştay

Dönemin Başbakanı Erdoğan, 2014’te Danıştay’ın kuruluş yıldönümü törenini terkederken Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Erdoğan’ın gidişi sırasında ayağa kalkarak düğmeleri olmayan cübbesini iliklemeye çalıştı ve peşinden çıktı. Bu görüntü, yargının siyaset karşısındaki duruşu olarak yorumlandı.

AKP toplantısına yargı merakı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in, 6 Ocak 2016’da düzenlediği proje toplantısına Başbakan Davutoğlu da katılarak bir konuşma yaptı. Parti faaliyeti kapsamında görülen bir toplantıya, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ile Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de katıldı ve protokol sırasında oturdu. Muhalefet tepki gösterdi.

Erdoğan’ı uğurlarken eğilen başlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem yeni seçilen Yargıtay Başkanı İsmail Rütü Cirit’i 26 Mart 2015’te makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası Erdoğan’ı makam otomobiline kadar uğurlayan Cirit ve diğer Yargıtay üyelerinin başlarını öne eğerek Cumhurbaşkanı’nı uğurlamaları tartışma yarattı.

Yüksek yargılı zeytin hasadı

Erdoğan’ın 2015’teki Balıkesir ziyaretinde AYM Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, YSK Başkanı Sadi Güven, AYİM Başkanı Abdullah Arslan, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür vardı. Erdoğan, zeytinyağı üretim tesislerini inceledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler