‘AVM’ye hayvanat bahçesi akıl dışı’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhuriyet’in kamuoyuna duyurduğu, Nata Vega alışveriş merkezinin eksi ikinci katına yapılması planlanan hayvanat bahçesini sert bir dille eleştirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, projeyi ‘akıl dışı’ olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 11.07.2016 - 23:14
Abone Ol google-news



Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Orman Çifliği (AOÇ)’ndeki hayvanat bahçesini Ankapark alanına yapacağı Temapark’ı bahane ederek yıktığını hatırlatan Karakuş, alışveriş merkezinin güneş görmeyen bir yerinde hayvanat bahçesi yapımına izin verilmesinin, “hayvan haklarına aykırı” olduğunu ifade etti.


Dünyada hayvanat bahçesi konseptinden uzaklaşıldığını belirterek, hayvanların yerinin doğal alanları olduğunu vurgulayan Candan şu görüşleri dile getirdi:


 “ Hayvanat bahçelerinin kapatıldığı sadece hayvanların sağlık açısından yardıma ihtiyaçları olduğunda müdahalelerin yapıldığı bir süreçte, gözlerini rant bürüyenler bir taraftan, ‘Dünyanın en büyük hayvanat bahçesini yapıyorum’ diyerek AOÇ arazisine Temapark inşa edip, bir taraftan da AVM’lerde nefes dahi alınamayacak yerlerde hayvanları betona hapsetmek istemektedir. Öte yandan Planlı yapılan ölçeklerde, kent merkezi içinde kalmış değerli araziler kentin yeşil alanları olması gerekir.

Tema park projesi ile AOÇ, ticari restaurant, cafeleri ve eğlence alanı ile paranız yoksa içeri giremeyeceğiniz bir yer olacak. Bu da AOÇ'nin kuruluş ilkelerine tamamen aykırı. Natavega AVM’de eksi ikinci kata hayvanat bahçesi inşa edilmesi de bu anlayışın ürünüdür. Hesapsız, işini bilmez, seçim yatırımı diye göze görünmeye çalışan bir Belediye Başkanı'nın fantezilerinden başka bir şey değil. Orta Amerika'da hayvanlara kafeslerde işkence ortamı olmasın diye hayvanat bahçeleri kapatılıyor, artık dünya hayvanat bahçeleri konseptini terk ediyor. Türkiye’de ise hayvanları meta haline getirerek üstlerinden daha fazla para kazanmaya çalışan bir zihniyet karşı karşıyayız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler