Hilmi Özkök, AKP'nin "FETÖ'nün miladı 2013'tür" tezini çürüttü

Eski Genelkurmay Başkanı Özkök, Ağustos 2004’te alınan MGK kararının perde arkasını anlatırken ‘Biz Gülen konusunda hep uyardık ama bir şey yapılmadı’ dedi.

Yayınlanma: 19.10.2016 - 21:36
Abone Ol google-news

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök Ağustos 2004’te FETÖ’ye karşı alınan MGK kararından önce tüm kuvvet komutanlarıyla tartışarak böyle bir karar alındığını belirterek, “Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik. Dedik ki durum iyi değil. Gerekli bir icra planı yapılsın bu iş takip edilsin dedik. Sonra biz de ne yapılıyor diye izledik. Fakat fazla bir şey yapıldığını da göremedik” diye konuştu. TBMM Darbe Komisyonu’na bilgi veren eski Genelkurmay Başkanı Özkök’ün söyledikleri özetle şöyle:

‘1957’de ilk defa gördüm’

1957 yılında Işıklar askeri lisesinde okudum. Harp okulunda namaz kılan arkadaşlarımız vardı. Oraya Kuleli Askeri Lisesi’nden gelenler vardı. Bize yaklaşmıyorlardı. Garip ve tuhaf konuşuyorlardı. Bu kişilerin Kuleli’de bir öğretmen tarafından etkilendiğini öğrendik. Okuduğu kitapların iyi kitaplar olmadığını gördük. Ben Nurcuları ilk defa o zaman gördüm. MGK’de açıkça söyledik: 2002’de Genelkurmay Başkanı oldum. Bu işin üzerine daha ciddiyetle gittim. Bu işin üzerinde çok durduk. 2004 Ağustos ayında askerin önerisiyle bu örgütün çok büyük imkan ve kabiliyete kavuştuğu tespiti yapıldı. İmkan ve kabiliyet çok yıllarda olur, ancak niyet bir gecede değişir. MGK’de bunu açıkça söyledik. Fazla bir şey yapıldığını görmedik: Bu gizli görüşme Taraf gazetesinde yer aldığı için anlatıyorum. Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik. Dedik ki durum iyi değil. Gerekli bir icra planı yapılsın bu iş takip edilsin dedik. Sonra biz de ne yapılıyor diye izledik. Fakat fazla bir şey yapıldığını da göremedik. Kuvvet komutanlarıyla tartışarak karar aldık: 2004 MGK kararı öncesinde kuvvet komutanlarıyla oturup tartıştık. Özellikle ben çok arzu ettim. Hepimiz ferdi olmakla birlikte fikir birliği yaparak gittik MGK’ye.

Ancak bu karardan sonrası bizim elimizde olan bir şey değil. Siyasileri tenkit etmek haddimin dışındadır. Bu karara karşı ne yapıldığını bilmiyoruz. Biz atıyorduk, hükümet şerh koyuyordu: Bizim yapabileceğimiz şey yakaladığımızı TSK’den atıyorduk. Fetullahçılık suçtur diye bir kanun yok. Emir komuta zinciri dışında emir almak disiplinsizliktir. Bizim yapabildiğimiz yakaladığımızı atmaktı. Ancak hükümet üyeleri bunlara şerh koyuyorlardı. Şerhlere karşın biz bunları gönderdik. TSK sanki ihmal etti gibi bir algı yaratılıyor ama bu doğru değil. Ben de o dönem “Şerh kararı irticacıları yüreklendiriyor” diye açıklama yaptım. Makamda hiç namaz kılmadım: TSK özellikle dinden dolayı irtica olacak mı diye bir tehlikeye çok hassas davranmıştır. TSK, dine değil de irticaya soğuk davranmıştır. Ben inançlı bir insanım, bunu hiçbir zaman saklamadım. Benim öğrenciliğimde terhis olanlar şerbet getiriyorlardı, telavet okunurdu.

Ama bir defa makamda namaz kılmamışımdır. Babaannemden öğrendiğim söz: (Ergenekon ve Balyoz’a karşı hiçbir tutum almamakla eleştirilmesi üzerine) Bana olmamış bir şey olursa ne olur gibi bir soru sordular. Babaannemden öğrendiğim sözü (Kasaptaki ete soğan doğramam) söyledim. Benim zamanımda hiçkimse tutuklanmadı, hiçbir dava açılmadı. Ben emekli olduktan sonra oldu. Şehidimizin cenazesine gitmeye korkuyorduk: (Başörtüsüyle ilgili açıklamalar üzerine) İnsanların kafasındaki tarla olgunlaşmadan tohum ekilmez. Avcı, ördeği ürkütmeden yaklaşmalı. Bir şeyi yaparken yavaş yavaş usulüne uygun olarak yapmalısınız. Ben öyle başlattım. Şehidimizin cenazesine gitmeye bile korkuyorduk, başörtüsü nedeniyle. Benim babaennemin başı kapalıydı annemin başı eşarplıydı, gelinimin ise göbeği açık. Hükümet sorumlu: FETÖ’nün sızmasındaki sorumlunun kim olduğu sorusu üzerine) En başta hükümet sorumludur; orkestra şefi hükümettir.

 

Özkök’e göre de milat 2004

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün dün TBMM Darbe Komisyonu’ndaki konuşması bir kez daha AKP’nin ve Saray’ın 15 Temmuz’un ardından ‘darbecilerle mücadelede 17-25 Aralık’ı milat olarak göstermesiyle’ ilgili tartışmayı gündeme getirdi. Özkök’ün “2004-2006’da her MGK ve YAŞ’ta gündeme getirdik” ifadesi iktidarın milat tezini bir kez daha çürüttü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu daha önce Meclis’teki grup toplantısında Özkök’ün ayrıntılarıyla anlattığı 12 yıl önceki MGK toplantısına atıf yaparak, “Eğer milat arıyolarsa milat bu bakın arkadaşlar, 2004 Milli Güvenlik Kurulu Kararı diyor ki burada gayet açıkça Fethullah Gülen konusunu getiriyor tehlikedir diyor ve bununla ilgili önlem alın diyor. Altında kimin imzası var, Recep Tayyip Erdoğan, Hilmi Özkök, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Vecdi Gönülü, Abdülkadir Aksu, Aytaç Yalman, Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Şener Eruygur ve Cumhurbaşkanı olarak Ahmet Necdet Sezer. Ee bunu örnek al, niye almıyorsun. Niye illa 17-25 Aralık? Efendim bizim haberimiz yoktu. Senin bal gibi de haberin vardı ve kapı gibi de senin altında imzan var arkadaş. Sen imzanı da mı hatırlamıyorsun” demişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler