Eski HSYK Başkanvekili Hamsici: Hocaefendi 140 üye istiyor

Eski HSYK Başkanvekili Hamsici, 2010 seçimlerinden sonra Yargıtay için cemaat ile pazarlığı itiraf etti.

Yayınlanma: 16.11.2016 - 23:15
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan ve itirafçı olduktan sonra tahliye edilen eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, ifadesinde 2010 HSYK seçim süreci ve sonrasında Fethullah Gülen cemaati ile Adalet Bakanlığı’nın nasıl yargıda “ortaklık” kurduklarını, cemaatle bakanlığın nasıl Yargıtay üyeliği konusunda pazarlık yaptığını anlattı. Hamsici’nin anlatımına göre dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, Yargıtay’a seçilecek 160 kişilik listeden 140 kontenjan isteyen cemaat mensubu HSYK üyelerine, “Aranızda anlaşın, baştan ortaklığımız bitmesin” demiş.  Ahmet Hamsici’nin ifadelerinde öne çıkan bölümler şöyle: 

Sadullah Ergin talimat verdi: 2010 yılında HSYK üyeleri belirlendikten sonra Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve müsteşar Ahmet Kahraman, bana yeni kanun hazırlığı var, en az 50 Danıştay üye
si ile en az 150 Yargıtay üyesinin seçiminin yapılacağını ve hazırlık yapmamızı istedi. HSYK Genel Sekreteri olan Mehmet Kaya bizi kendi evine yemeğe çağırdı. Bu yemekte belirlenecek Yargıtay ve Danıştay üyelerinin isimlerinin çalışmasının yapılacağını biliyorduk.

Cemaat evinde üye pazarlığı: Bu amaçla ben, İbrahim Okur, Teoman Gökçe, Nebise Özer, Ömer Köroğlu, Hüseyin Serter, Ahmet Kaya, Ahmet Berberoğlu, Resul Yıldırım, Bülent Çiçekli, Bi
rol Erdem, Mehmet Kaya’nın evine gettik. Eve gittiğimizde Fethullah Gülen cemaati mensupları olduklarını bildiğim Salih Özaykut, Önder Aytaç, Aydın Boşgelmez, Nazmi Dere ile genel sekreter yardımcıları Muzaffer Bayram ve Engin Durnagöl’ün de olduğunu gördük.

Hocaefendi 140 üye istiyor: Mehmet Kaya’nın evinde kurulan projektör ile Yargıtay ve Danıştay üyeleri olabilecek yasal şartlara sahip hâkim ve savcıların listesi yansıtıldı. Ahmet Berberoğlu, bize
dönerek “hocaefendiye danışılmış, arkadaşların 140’tan aşağı razı olmaması gerektiğini” belirten söz sarf etti.

Ortaklığımız bozulmasın: İki ay boyunca yaptığımız toplantılarda sonuç alamayınca ben, İbrahim Okur ve Birol Erdem, Müsteşar Ahmet Kahraman’ın yanına gittik. Ona cemaatin en az 140 kişinin Yargıtay üyesi istediklerini, Danıştay’a ise 37 bin sicillilerin üye yapılmasını istediklerini belirttim. Karaman, cemaat mensubu olmayan kurul üyeleri ile Ömer Köroğlu’nu yanımıza alarak bizim istediğimiz hâkim ve savcıları seçebileceğimizi ve bu şekilde objektif bir seçim yapabileceğimizi belirtti. Hatta onlara makul bir sayı vereceğimizi belirtti. 

Cemaatle 108’de anlaştık: Yaptığımız konuşmalar sonucu onlar 108 üyeye razı oldular. Yapılan seçim sonucu Fethullah Gülen cemaatinin daha önce belirlediği 108 adaydan 107 kişi aynen Yargıtay üyesi seçildi.

Cemaat için yasayı değiştirmişler

İhraç edilen HSYK üyesi Kerim Tosun’un ifadesi, cemaatin yargı içinde örgütlenmesinde AKP’nin rolünü ortaya koydu. Tosun, cemaatin mensuplarının çoğunluğunun 2011 yılından sonra Yargıtay üyesi olduğunu, daire başkanlığı için 5 yıllık üye şartından dolayı aday olamadıklarını, 2013’te AKP’nin yasayı
değiştirmesiyle sürenin 3 yıla indirildiğini anlattı. Diğer yandan 2010 sonrasında Yargıtay’ın yeniden şekillenmesine ilişkin cemaatçi üyelerin toplantısına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yargıtay Başsavcısı olarak atadığı ve halen görevinin başında olan Mehmet Akarca’nın da katıldığı ortaya çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler