En taraflı açılış... İşte Meclis'te yaşananlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’i parti lideri olarak açtı, TBMM Başkanı CHP’yi yok saydı.

Yayınlanma: 02.10.2017 - 05:25
Abone Ol google-news

<video:835899>

 

Yasama yılının açılışına HDP katılmadı. Açılış konuşmasını çok partili hayata geçilmesinden bu yana ilk kez bir parti lideri yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’lilerin özel oturuma katılmamasıyla ilgili sorular üzerine “Onların yeri Kandil biliyorsunuz” dedi. 

Açılış töreninin ardından Meclis Başkanı’nın odasında Erdoğan, Yıldırım, Bahçeli, Genelkurmay Başkanı ve yüksek yargı organlarının başkanları zirve yaptı. Önce “Herkesi davet ettik” diyen Kahraman, tepkiler üzerine kendini yalanlayıp özür diledi.

TBMM’nin 26. dönem 3. yasama yılının açılışı dolayısıyla dün düzenlenen tören ve özel oturumda dikkat çeken notlar şöyle:

* Yeni yasama yılı HDP’li 9, CHP’li 1 olmak üzere toplam 10 milletvekilinin tutuklu olduğu bir durumda açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tutuklu milletvekilleriyle ilgili hiçbir açıklama yapmadı.

* Oturum öncesi muhalefet kulisine ilk gelen lider CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu CHP’li vekillerle uzun süre sohbet etti. Kulise gelen ikinci lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli de MHP’li vekillerle bir süre sohbet etti.

HDP katılmadı

* Tutuklu milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek amacıyla HDP’li vekiller ise dün yapılan hiçbir törende yer almadı. HDP’li milletvekilleri HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne Cezaevi önünde açıklama yaptı.

MHP alkışsız ayakta

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı genel kurul salonuna girerken AKP’liler ayakta alkışlarken, MHP lideri Bahçeli ve MHP’li vekiller yalnızca ayağa kalktı. CHP’li vekiller ise ayağa kalkmazken, konuşmasının hiçbir yerinde de alkışlamadı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Başkanı Kahraman’ın yanına gitti. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı’ndan bazı görevlilerin olduğunu gören Altay, Kahraman’a giderek uyarıda bulundu. Altay’ın uyarısının ardından Kahraman bu kişileri salondan çıkardı.

* HDP’li vekillerin katılmaması nedeniyle genel kurul sıralarının boş kaldığı gözlenirken, vekillerin sıralarına dikensiz kaktüs olarak anılan sukulent çiçeği bırakıldı.

* Özel oturumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması için genel kurul kürsüsüne kurulan prompterın yanı sıra Başkanlık Divanı’na TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın konuşmasını yapması için de prompter kurulması dikkat çekti.

‘Onların yeri Kandil’

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’li milletvekillerinin özel oturuma katılmamasıyla ilgili sorular üzerine “Onların yeri Kandil biliyorsunuz” değerlendirmesini yaptı.

* Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz gecesi hasar gören Başbakanlık makamının onarılmasının ardından ilk mesaisini yaptı. Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Akar ile bir araya geldi.

<video:835933>

 

'Çağırdık’ dedi sonra özür diledi

Yeni yasama yılının açılışının ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın makamında; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile bazı bakan ve milletvekillerinin katılımıyla yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme gerçekleşti.

Kılıçdaroğlu’nun bulunmamasının dikkat çektiği görüşmenin ardından gazetecilerin bu yöndeki sorularını yanıtlayan Kahraman, “Herkesi davet ettik. Galiba randevusu vardı” yanıtı vererek, Kılıçdaroğlu’nun davet edilmesine karşın zirveye katılmadığına işaret etti. Kahraman’ın sözlerinin hemen ardından CHP grubundan sert bir açıklama yapıldı. “TBMM Başkanı’nın odasında gerçekleşen toplantıya sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrıldığı bilgisi doğru değildir” denen açıklamada; Kılıçdaroğlu’nun görüşmeden haberi olmadığı gibi toplantıya da davet edilmediği bildirdi. Açıklamada Kılıçdaroğlu’nun Kahraman’a “TBMM Başkanı’na yalan söylemek yakışmıyor” karşılığı verdiği kaydedildi.

‘Özür’ telefonu

Kılıçdaroğlu’nun Kahraman’a verdiği tepkinin ardından CHP grubundan ikinci bir açıklama daha yapıldı. Açıklamada Kahraman’ın Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak, özür dilediği belirtildi. Meclis Başkanı Kahraman da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “buluşmanın Meclis açılışlarından sonra Başkanlık makamında teamül gereği olduğunu, Kılıçdaroğlu’nun da davet edildiğini ancak kendisinin kürsüde olması nedeniyle daveti iletecek görevlilerin ihmali ya da ulaşamama gibi bir durum söz konusu olabileceğini” kaydetti. Açıklamada Kahraman’ın Kılıçdaroğlu’nu aradığında “Bir dahaki sefere kaza ederiz” ifadesiyle bunun telafi edileceğini söylediği belirtildi.

Davette sarıldı

Meclis Başkanı Kahraman ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, yaşanan toplantı polemiğinden sonra resepsiyonda karşılaştı. Tören salonuna giren davetlileri karşılayan Kahraman, Kılıçdaroğlu’na sarıldı. Burada Kahraman’ın Kılıçdaroğlu’na “bir kopukluk olduğu” yönündeki sözlerini yinelediği öğrenildi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, özür telefonuna ilişkin, “Meclis Başkanı kopukluk olduğunu belirtti, özür diledi. Bizim cephede bir kopukluk yok” ifadelerini kullandı.

Destek istedi

Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı toplantıda, liderler arasında ‘esprili’ sohbet de gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye, ‘partisinin il ve ilçe kurultaylarını tamamlayıp, tamamlamadığını’ sordu. Bahçeli ‘bir, iki il dışında tüm il ve ilçe kurultaylarının tamamlandığı’ bilgisini verdi. Bunun üzerine Erdoğan, ‘AKP’nin kurultay süreci’ne atıfta bulunarak, Yıldırım’a, “Bak, onlar halletmiş. Sizin işiniz daha çok” diye ‘espri’ yaptı. Görüşmede Erdoğan, uyum yasalarıyla ilgili muhalefetten destek istedi. Erdoğan’ın bu isteğine MHP lideri Bahçeli de olumlu yaklaştı.

<video:835693>

 

OHAL’den kimse zarar görmemiş!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk kez AKP Genel Başkanı olarak TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada, OHAL’e yönelik eleştirilere tepki gösterirken, hükümetin yetkilerin “pek azını”’ kullandığını savundu. Anayasa değişikliğine uyum yasalarının “kapsamlı bir yönetim reformuna dönüştürme” fırsatı olarak değerlendirilmesini isteyen Erdoğan, hükümet politikalarından haberi yokmuş gibi “milleti huzursuz ve tedirgin edecek, kafasında soru işaretleri oluşturacak gereksiz adımlardan kaçınılması” uyarısında bulundu. Erdoğan’ın bu açıklamalarının, kamuoyunda tepki çeken vergi zammına yönelik olduğu yorumları yapıldı. Erdoğan, TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi:

Uyum yasalarını fırsata dönüştürelim: Uyum yasaları başta olmak üzere yeni sistemin en sağlıklı şekilde hayata geçmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde derhal çalışılmaya başlanması gerekiyor. 2019’dan önce hazırlıkları bitirmiş olmalıyız. Çalışmaların sadece anayasa ve yasalardaki ifadelerin ayıklanmasından ibaret kalmamasını ümit ediyorum. Elimizdeki bu imkânı, kapsamlı bir yönetim reformu haline dönüştürme fırsatını iyi değerlendirmeliyiz.

Vergi zammı mesajı mı?: Hükümetten beklentim, mali disiplinden taviz vermeden, vatandaşımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tedbirleri hayata geçirmesi. Milletimizi huzursuz ve tedirgin edecek, kafasında soru işareti oluşturacak gereksiz adımlardan kaçınılması büyük önem arz etmektedir.

CHP diyemedi, takdir etti: Tezkere konusunda, bir parti hariç, Meclisimizde sergilenen birlik ve beraberliği takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Milletimizin özlediği görüntü işte budur. Önümüzdeki dönemde mili konularda bu dayanışmanın çok daha sık, çok daha güçlü bir şekilde sergileneceğini ümit ediyorum.

Yargıya yönelik eleştirilere tepki: Yargının, terör örgütü olarak tanımladığı yapıları doğrudan veya dolaylı olarak desteklemeyi hiç kimseye yakıştıramam. Yüksek yargı kurumlarımızdan kürsü hâkimlerimize, savcılarımıza kadar tüm yargı sisteminin yıpratılması anlamına gelecek beyan ve tutumları asla doğru bulmuyorum.

OHAL’i az uyguluyoruz: OHAL uygulamasına yönelik birtakım nitelemeler var ki, gerçekten kabul edilebilir değildir. Olağanüstü tehditler, olağanüstü tedbirleri gerektirir. Üstelik, hükümetin OHAL yetkilerinden gerçekten pek azını kullandığı, sadece aciliyet arz eden hususlarda bu yola başvurduğu da bir gerçek. Terör örgütleri ve mensupları dışında, OHAL’den zarar gören hiç kimse olmamıştır.

Kuzey Irak’taki referandum: Türkiye’yi karşısına alma uğruna uzaklardan destek bekleyen Kuzey Irak Yönetimi, önünde sonunda hüsrana uğramaya mahkûmdur. Kuzey Irak Yönetimi, yaptığı yanlıştan dönme erdemini gösterdiğinde, Türkiye bu kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir.

AB’ye ihtiyacımız kalmadı: Bu süreci bitiren taraf biz olmayacağız. Aslına bakarsanız bizim AB üyeliğine ihtiyacımız da kalmamıştır. Şayet bugün AB bir atılım yapacaksa bunun tek bir yolu vardır, o da Türkiye’yi üye yaparak, bir ekonomik ve kültürel genişleme hamlesini başlatmasıdır. Eğer AB bunu yaparsa, biz buradayız.

<video:835669>

‘Atatürk nerede?’

TBMM Başkanı Kahraman, 15 Temmuz gecesini anlatırken, darbenin önlenmesinin önderinin halkı meydanlara, bütünlüğe ve direnişe çağıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Bu sırada CHP’li İbrahim Özdiş, “Mustafa Kemal Atatürk nerede başkan” diye laf attı. Kahraman, yeni dönemde artacak milletvekili sayısına uygun olarak TBMM binasında yeni çalışmalar yapılacağını belirterek, Turgut Özal zamanında yapılan caminin de günün şartlarına uygun olarak yeniden inşa edileceğini söyledi. Kahraman, milletvekillerinin hakları ve yükümlülüklerine ilişkin değişik yasalarda yer alan konuların tek bir yasa altında toplanması gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler