AKP’nin kamuda ‘uyum’ fırsatçılığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘fırsata çevirelim’ dediği uyum yasaları kapsamında kamu yönetimi sisteminin değiştirilmesi planlanıyor. Üzerinde çalışılan modele göre müsteşarlıklar kaldırılacak. Bakan yardımcıları daha güçlü hale gelecek, üst düzey bürokratlar sözleşmeli olacak. Bürokratları partili cumhurbaşkanı atayacak.

Yayınlanma: 28.10.2017 - 06:03
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliğine uygun olarak çıkarılacak olan uyum yasalarını “fırsata çevirme” talimatının ardından AKP Genel Merkezi hızla çalışmalara başladı.

AKP Genel Merkezi, Cumhurbaşkanlığı ve Adalet Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalarda, anayasa değişikliğine uyum niteliğindeki teknik değişikliklerin yanı sıra kamu yönetiminin Kasım 2019 seçimleriyle birlikte geçilecek ‘Cumhurbaşkanlığı- hükümet’ sistemine göre yeniden düzenlenmesi de değerlendiriliyor. AKP, iktidara geldiğinden beri ‘kamu yönetimi reformu’ adı altında sistemde değişiklik yapmak istemiş, ancak başarılı olamamıştı.

Üzerinde durulan modele göre, kamudaki müsteşarlıklar kaldırılacak. AKP’nin 2011 seçimlerinden önce getirdiği, daha çok liste dışı kalan eski milletvekillerine makam bulma aracı olarak kullanılan bakan yardımcılıklarının yetkileri artırılacak. ‘Sözleşmeli’ olarak istihdam edilecek üst düzey bürokratlar, cumhurbaşkanı ile gelecek. Bürokratların görevi, cumhurbaşkanının görev süresinin bitmesiyle sona erecek.

AKP, uyum yasalarını ‘torba tasarı’ olarak 2018 yılı bütçesinin görüşmelerinin ardından Meclis gündemine getirmeyi planlıyor. Ağırlıklı olarak seçim yasalarıyla ilgili düzenlemelerin yer alacağı tasarıya, kamu yönetim sistemiyle ilgili değişikliklerin de eklenebileceği kaydediliyor. AKP yönetimi, hazırlanan taslağı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra son biçimini verecek.

Erdoğan ‘Fırsatın kazası olmaz’ demişti

Uyum yasaları konusunda bu çalışmaların startını veren, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin son grup toplantısında yaptığı konuşmanın şu kısmı olmuştu: “Yönetim sistemi değişikliğinin yönetim reformuyla taçlandırılması gerekiyor. Uyum yasalarını sadece anayasa ve yasalardaki eski sisteme dair ifadelerin yenisiyle değiştirilmesi olarak uygulanması önemli bir fırsatın çıkarılmasına yol açar. 15 yılda gerçekleştirilen tüm reformlara rağmen hâlâ obez bir devlet yönetimi var. Devletin büyük, güçlü olması farklıdır, obez, hantal ve verimsiz olması daha farklıdır. Hantallığın, kaynak ve zaman israfının, daha pek çok hastalığın sebebi olan obezlikten devletimizi kurtarmamızın şart olduğu da bir gerçektir. Uyum yasaları hazırlanırken bu bakış açısı ile hareket edilmelidir. Unutmayınız, fırsatın kazası olmaz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler