Demirtaş için iki kritik gün

13 aydır tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın AYM’ye yaptığı başvurusu bugün karara bağlanacak. Demirtaş yarın da tutuklu bulunduğu dava kapsamında hâkim karşısına çıkacak.

Yayınlanma: 06.12.2017 - 06:25
Abone Ol google-news

Bir yılı aşkındır Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için bugün ve yarın yargıda iki önemli dava görülecek. Anayasa Mahkemesi, bugün Demirtaş’ın bireysel başvurusunu karara bağlayacak. Demirtaş, yarın ise tutuklu olduğu dava kapsamında Ankara’da ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

Anayasa Mahkemesi, Demirtaş’ın başvurusu üzerine “tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği” iddiasını karara bağlayacak. Kararın akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor. Yüksek Mahkeme, geçen ay tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın benzer başvurusunu kabul edilemez bulmuştu. Bu kararın Demirtaş için de emsal olacağı belirtiliyor.

4 Kasım 2016’da tutuklanan Selahattin Demirtaş’ın, 7 Aralık’ta ise Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanacak. Duruşma öncesinde dava Ankara Adliyesi’nden Sincan Cezaevi’ne alındı. Demirtaş’ın duruşmaya getirilmeyeceği ve SEGBİS ile davaya bağlanacağı öğrenildi. Duruşma saat saat 10.00’da başlayacak. AYM’nin vereceği karar, Demirtaş’ın yarınki davada tutuklu kalıp kalmayacağını belirleyecek.

10 ülkeden temsilci

Duruşmayı Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Norveç Sosyal Demokrat Partisi, Yunanistan SYRİZA, İngiltere’den İnsan Hakları aktivisti ve avukatlar, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İrlanda Sinn Fein, İngiltere İşçi Partisi, Britanya Genel Sendikası, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Grubu ile Danimarka Liberal Parti temsilcileri de izleyecek.

Yüksekdağ da bugün

Milletvekilliği düşürülen tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılanmasına da bugün Sincan Cezaevi içindeki salonda devam edilecek. Yüksekdağ’ın duruşmaya getirileceği öğrenildi. Yüksekdağ da ayrıca, milletvekilliğinin 21 Şubat 2017’de düşürülmesi işleminin iptali için ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler