İhsanoğlu: Açıklarsam ayıp olur

İhsanoğlu Erdoğan’a ilk kez yanıt verdi.

Yayınlanma: 21.07.2014 - 23:39
Abone Ol google-news

 

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmenin ardından “El Fetih ile Hamas’ı barıştırdığı iddiasını duyunca güldü. Filistinliler Kudüs Nişanı’nı da tüm bürokratlara verdiklerini söyledi”sözleri üzerine, “Sayın Abbas, Başbakan’a ne dedi bilmiyorum ama bana Başbakan ile ilgili söylediklerini açıklarsam ayıp olur” yanıtını verdi. İhsanoğlu, Yeni Akit gazetesinin kendisine ekmeğin fiyatın sormasına karşılık olarak da, “Ekmeğin fiyatının ne olduğunu bilmiyorsanız ben size söyleyeyim. Ekmek 1 liradır, Halk Ekmek 60 Kuruş’tur. Cevabım yeterli değilse siz benim ağzımdan istediğiniz cevabı yazabilirsiniz. Çünkü sizin âdetinizdir” dedi.

İhsanoğlu, başkentte televizyon ve gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldi. İhsanoğlu, Köşk seçimleri ile ilgili tahmini “Kanımca ilk raundda bitecektir” ifadeleri ile anlattı.

Soruları yanıtlayan İhsanoğlu, Erdoğan’ın Abbas ile yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı “Mahmud Abbas ‘El Fetih ile Hamas’ı İhsanoğlu’nun birleştirdiğini’ duyunca gülmeye başladı. Yok böyle bir şey dedi. İhsanoğlu’na Filistinliler nişan vermişler. Abbas, ‘Biz emekliliği gelmiş tüm uluslararası bürokratlara nişan veririz’ dedi” yorumun anımsatılması üzerine şunları söyledi

“İki devlet adamı konusunda konuşmaların nasıl cereyan ettiği konusunda bilgi sahibi değilim. Sayın Abbas’ın Başbakanımıza söylediklerini bilmiyorum ama Sayın Abbas’ın bana söylediklerini açıklarsam çok ayıp olacaktır. Değişik zamanlarda söylediklerini ben söylemem, devlet terbiyem buna müsait değil.

Türkiye devletinin değişik zamanlardaki pozisyonlarına ilişkin, değişik devlet başkanları, değişik başbakanlar hakkında söylediklerini söyleyemem. Gazze meselesine gelirsek, o nişanın kime verildiğinin listesi var, internetten ulaşılabilir. Sondan başlayayım. Güldü geçti falan.

Aralık 2006; 17 ya da 18 Aralık, Gazze’de Haniye’nin evinde saat 12’de Abbas ile son telefon görüşmesi yapınca ateşkesi ilan ettik. İhtilafı önlemek için konuşarak metin imzaladık. Bu önemli bir hadiseydi. Bu aralarındaki mutabakat hükümeti baharda kuruldu. Hükümetin yemin etme, ant içme merasimine Filistin dışından davet edilen tek kişi benim.”

‘İcranın başı Başbakan’dır’

Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na bazı dönemler başkanlık yapacağını açıklamasına ilişkin de İhsanoğlu, “Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri var, 104. maddede. Bir de başkumandanlık var mesela. Bunlar fevkalade dönemlerde olur. Bakanlar Kurulu’nun başı başbakandır, çünkü icranın başı odur, sorumlu olan odur, cumhurbaşkanı değil” dedi.

Toplantıda ‘ekmek’ tartışması

İhsanoğlu, Yeni Akit gazetesinin “Anadolu insanının sizin hakkınızda şöyle bir tespiti var; ‘Ekmeleddin İhsanoğlu, uzun süre halktan kopuk kaldı. Halkın içerisine karışamadı’ Mesela şöyle ilginç bir görüş var: ‘Eminim ki sloganı ekmek olan Ekmeleddin İhsanoğlu, ekmeğin fiyatı nedir bunu dahi bilmiyordur’şeklinde görüşler belirtiliyor. Buna ne derseniz? Ankara’da ve İstanbul’da ekmek ne kadar efendim” diye soru yöneltti.

İhsanoğlu’nun “Ekmeğin fiyatını bilmiyorsanız ben size söyleyeyim” demesi üzerine “Bilmiyorum” yanıtı veren gazeteciye “Ekmek 1 Lira’dır. Halk ekmeği ise 60 Kuruş’tur. Cevabım yeterli değilse siz benim ağzımdan istediğiniz cevabı yazabilirsiniz. Çünkü sizin âdetinizdir” karşılığını verdi.

‘Vefa borcumuz var’

Menderes’in mezarını ziyaretindeki, “Menderes ile diktatörlük dönemi sona erdi” sözlerinin anımsatılması üzerine ve CHP’den tepki gelip gelmediğinin sorulması üzerine İhsanoğlu, sözlerinin arkasında olduğunu ifade ederek, “Türkiye, bugün bir noktaya geldiyse demokrasinin yaşatılması, kurumlarının kurallarının daha rahat işletilmesi konusunda bunların hepsine saygı, vefa borcumuz var. Ben halk partisi adayı değilim hiçbir partinin adayı değilim. Siyasi tarihini burada tartışacak değiliz” yanıtı verdi.

28 Şubat kıyaslaması

Meclis’te Adalet Komisyonu’nda olan düzenleme ile Sulh ceza hakimliği adı altında yeni bir özel mahkeme kurulduğuna ilişkin bir soru üzerine İhsanoğlu, “Ben doğrusu bu teklifler karşısında şaşkınım. 28 Şubat’ta mağdur oldum. Mahkemeye gittim. İdare mankemesi ilk celsede beni haklı buldu. Fakat daha sonra devam eden saldırılar haksızlıklar karşısında ben 10 sene erken emekli oldum. O zamanı muktedirleri yalanlar, iftiralar attılar. O zaman başka yerden geliyordu bunlar, şimdi başka yerden iftiralar geliyor. Adalet müklün temelidir. Mülk devlet demek, milet demek. Adalet yok olduğu anda o devlet de millet de çöker”dedi.

Bekaroğlu’ndan İhsanoğlu’na destek

Eski Refah Partili milletvekillerinden Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklediğini açıkladı. İhsanoğlu ile görüşmesinin ardından Bekaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, giderek tek adam yönetimine, fiili bir başkanlık sistemine doğru Türkiye’yi taşıdığını belirterek “Bu sistemi alacağı oya göre resmileştirecek. Gerginlik üzerine kurmuştur, Türkiye’de müthiş bir kutuplaşma vardır. Bir siyasetçi, entelektüel, bu ülkede yaşayan bir insan olarak, ben bundan endişe ediyorum. İhsanoğlu’nun parlamenter sistemi savunuyor olması, buna uygun bütün Türkiye’nin cumhurbaşkanı olacağını ve halk adına seçilmiş hükümetleri, hatta devlet kurumlarını denetleyeceğini düşündüğümden dolayı kendisini destekliyorum” diye konuştu.

Yazıcıoğlu: Sizinleyiz

İhsanoğlu Ankara temasları kapsamında, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş ve eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabirlerini ziyaret etti. İhsanoğlu’nu Tacettin Dergâhı’nın girişinde karşılayan Yazıcıoğlu’nun ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu, “Türkiye’nin herkesi kucaklayan, Alevisiyle, Sünnisiyle, Türk’üyle, Kürt’üyle, Çerkeziyle herkesi birlikle kucaklayıp sahip çıkan bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var. Bu da sizsiniz, sizinleyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler