Kortta yeni kuşak

Bugün başlayan Fransa Açık’ta hiç kimse sürpriz beklemiyor. Yıldızların üstünlüğünün daha ne kadar süreceği belli. Ancak tenisin bundan sonraki 10 yılını domine edecek gençler kendini göstermeye başladı.

Yayınlanma: 24.05.2015 - 16:32
Abone Ol google-news

Madison Keys

 

 

Tenis dünyası zirvesinde, 1980’lerdeki, 1990’lardaki gibi gençlerin, hele ergenlerin grand slam kazanması bir rüyadan ibaret gibi. Boris Becker’in, Michael Chang’in, Monica Seles’in veya Martina Hingis’in 20’sinden önce başardıkları bugün çok uzak bir hedef. Sıralamaların tepesinde de yıllardır hep aynı isimler var: Erkeklerde Federer, Djokovic, Nadal, kadınlarda Serena Williams ve Şarapova. 

Mesela erkeklerde 2004’ten bu yana 45 grand slam'in 38’ini yukarıdaki üçlü kazandı. Keza kadınlarda Serena 2009’dan beri 10 grand slam kazandı.

 Dört ay sonra 34 yaşında olacak ama korttaki hakimiyetinden bir şey kaybetmedi. 

Peki bu isimler kenara çekildiğinde kimler ön plana çıkacak? Tenis sitesi The Changeover yazarı Andrew Burton’a göre erkeklerde eşik atlama yaşı giderek yükseliyor. 1990 sonrası doğan kuşak öncekilerin seviyesine neredeyse 25-26 yaşında gelecek. Eurosport Türkiye’de yıllardır bu yıldızların maçlarını anlatan spiker Emre Yazıcıol’a göre erkeklerdeki dört isim bu konuda çığır açtı: “En kısa açıklama şu bence: Dört çok iyi oyuncunun aynı döneme denk gelmesi. Ama onlar bununla yetinmedi. Önce Federer, sonra da Nadal ve Djokovic ayrı bir seviyeye çıktılar fizik kondisyon açısından. Üstelik her zeminde çok iyi oynanabileceğini de gösterdiler. Diğer tenisçiler de onları aynı şekilde takip etti.” NTVSpor Tenis Spikeri Mehmet Sevinç de bu kanıda: “Bugün teniste fizik güç çok önemli ve fizik olgunluğa erişme yaşı da yükseldi. Artık zirve yapmak için 25’ine kadar beklemek gerekebiliyor.”

Eski tenis milli takımı teknik direktörü Erhan Oral’a göre ATP her zaman yıldız çıkarmayı başardı: “Federer-Nadal rekabeti çok dominant bir ürün oldu yıllarca. Hele Federer tenis için çok iyi elçilik yaptı. Her yönü düzgün. Sonraki kuşaklarda onun yerine aynı özelliklere sahip bir oyuncu bulmak biraz zor.”

 

KADINLAR

Aranılan her şeye sahip

Eugenie Bouchard (21, Kanada)

Dünya sıralaması: 6

Kadınlar tenisinin bir numaralı yıldız adayı. Geçen yıl Nürnberg’de ilk profesyonel turnuvasını kazandı. Ama asıl bombayı Wimbledon’da Kvitova’yla final oynayarak patlattı. Ekim sonunda dünya 5 numarası oldu. Bu yıl Avustralya’da çeyrek final oynadı. Erhan Oral’a göre kadın tenisinin bir yıldızda aradığı tüm özellikler onda mevcut: İyi oyun ve iyi dış görünüş.

 

 

ABD onu bekliyordu

Madison Keys (20, ABD)

Dünya sıralaması: 16

ABD tenisinin yıllardır aradığı yeni yıldız adayı. Melez tenisçi 2013’te dünyada ilk 30’a girdi, geçen yıl ise ilk turnuvasını kazandı. Bu yıla fırtına gibi başladı. Avustralya Açık’ta çeyrek finalde Venus Williams’ı eledi, yarı finalde kız kardeşi Serena’ya yenildi. Charleston’da final oynadı. Onur Akmeriç’e göre tıpkı Serena gibi fizik yapısı da güçlü. Servis ve vuruşlarıyla oyunu domine ediyor. 

 

Martina Hingis’in izinde

Belinda Bencic (18, İsviçre)

Dünya sıralaması: 35

İsviçre’nin yeni Hingis’i olabilir mi? Zaten şartlar hazır. Bencic tenise, Hingis’in annesinin okulunda başladı. Zaman zaman onunla çalışmayı sürdürüyor. Geçen yıla 184’üncü sırada başlayıp 33’üncü sırada bitirdi. ABD Açık’ta çeyrek final oynayarak dikkat çekti. Mehmet Sevinç’a göre zihinsel açıdan güçlü, skora bakmadan kendi oyununu oynuyor. Ayrıca dip çizgi oyunu da çok iyi. 

 

Her an patlayabilir

Margarita Gasparyan (20, Rusya)

Dünya sıralaması: 129

Rusya’da Şarapova sonrası dönemin önemli yıldız adaylarından biri. Bu sene daha çok ITF turnuvalarında final oynadı. İstanbul’da da yarı final oynadı. Erhan Oral’a göre bugüne kadar az dikkat çeken ilginç bir oyuncu. Çok güçlü. Kısa sürede patlama yapabilir.

 

ERKEKLER

20’sinde Federer’i yendi

Nick Kyrigos (20, Avustralya)

Dünya sıralaması: 30

Yunan bir babayla Malezyalı annenin oğlu geçen yıl Wimbledon’da çeyrek final oynadı ve Avustralya’da yılın tenisçisi seçildi. Bu sene Avustralya açıkta yine çeyrek final oynadı. Estoril turnuvasında finale yükseldi. Madrid’de Federer’i üç tie-break setinde mağlup etti. Mehmet Sevinç’e göre en önemli özelliği etkili servisleri. Servis karşılamayı da biraz geliştirirse iki-üç yıl içinde bir grand slam turnuvası kazanabilir.

 

Kortun uzun adamı

Thanasi Kokinakis (19, Avustralya)

Dünya sıralaması: 83

Bir Yunan kökenli Avustralyalı daha. Kokinakis bu yıl Avustralya Açık’ta ikinci tura yükselirken renkli giyimiyle de dikkat çekti. 1.96 m boyunda. Dünya sıralamasında bir buçuk yılda 628’incilikten 83’üncülüğe yükseldi. Indian Wells’te 4’üncü tura kadar çıktı. Erhan Oral’a göre vatandaşı Kyrgios’la aralarındaki rekabette kim daha erken olgunlaşırsa o erken sıçrama yapacak. 

 

Geçen ay İstanbul’daydı

Andrey Rublev (17, Rusya)

Dünya sıralaması: 229

15’inci yüzyılın ünlü Rus ressamıyla aynı adı taşıyan genç tenisçiyi geçen ay İstanbul’da da izledik. Sezon başından bu yana hızlı bir yükselişte. Her turnuvada, sıralamada daha üst sıradaki rakiplerini yeniyor. Henüz 229’uncu sırada ama bu hızla yıl sonunda ilk 100’e girebilir. Tenis yazarı Onur Akmeriç’e göre çok iyi toprak oyuncusu, oyun zekası ve oyunu okuması da üst seviyede.

 

 

2014’ün en iyi ergeni

Borna Corcic (18, Hırvatistan)

Dünya sıralaması: 53

Asıl büyük sıçramasını geçen yıl yaptı. Bir yılda dünya sıralamasında 276 basamak yükselerek 2014'ü yılın en iyi ergen tenisçisi olarak bitirdi. Bununla kalmadı Basel’de Rafael Nadal’ı da yenip yarı finale kadar yükseldi. Yolu Türkiye’ye de düştü, İzmir’deki Challenger turnuvasını kazandı. Emre Yazıcıol’a göre stili Dojokovic’e benziyor. Onun gibi çok iyi servis çeviriyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler