Seks robotunda etik tartışma

Son dönemde gündeme sıklıkla gelmeye başlayan seks robotları hakkında bilim dünyası bir araştırma yaparak, "Doğru kullanılması durumunda seks robotları bir devrim yaratır" ifadesi kullanıldı.

Yayınlanma: 06.07.2017 - 20:34
Abone Ol google-news

İngiltere’de bulunan Robotik Sorumluluk Vakfı tarafından yayımlanan bir raporda gerçeğe yakın seks robotlarının kullanımının, toplum ve insan hayatı ve davranışları üzerinde kompleks sorunlara neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Yapay zekâ ile donatılan robotların yalnız, engelli, yaşlı ya da mahrem ilişki kurmakta zorlananlara ‘hayat arkadaşı’ olabileceği söyleniyor.

Hollanda’daki Delft Teknik Üniversitesi’nden Dr Aimee van Wynsberghe, “Sadece engelli değil aynı zamanda travma geçirmiş biri için bu o kişinin cinsellik anlamda kendini tatmin etmesi için faydalı bir enstrüman olabilir” dedi.

Robotların faydalarının yanı sıra toplum için tehlike teşkil eden risklerine de dikkat çekiliyor.

Van Wynsberghe, bu konuda yasalardaki boşluklar ile karmaşık düzenlemeler arasında aşırıya kaçmadan bir denge kurulması gerektiğini belirterek, “Bu robotik jenerasyon toplumdaki cinsiyet algısını değiştirebilir ve kadınları daha da objeleştirebilir” şeklinde konuştu.

Robotların yaratacağı sakıncalardan birinin de ‘normal şartlarda yasal olmayan arzuları tatmin etmede’ kullanılabileceği.

İngiltere’de yayımlanan raporda, toplumların bu robotlarla ilgili neleri kabul edilebilir, nelerin edilemez bulduğunun belirlenmesi gerektiği belirtildi.

İngiltere’deki De Montfort Üniversitesi’nden robot etiği uzmanı Dr. Kathleen Richardson raporun çok eksik olduğunu belirtti.

Richardson, “Buradaki gerçek sorun bu ürünler değil, seks ticareti. Seks robotları pornografinin sadece başka bir türü” diye konuştu. Richardson’a göre bu robotlar kaçınılmaz olarak ‘sosyal tecriti’ artıracak.

Çocuğa benzeyenler üretilmesin

Raporu hazırlayan vakfın başkanı Prof. Noel Sharkey, çocuğa benzeyen seks robotlarının yasaklanması gerektiğini söyledi.

Söz konusu raporda seks robotların kullanım amaçlarından birinin pedofillere uygulanacak terapiler olarak belirtilmesi de sorunlu alanlardan biri. Raporda, California Politeknik Üniversitesi’nden Patrick Lin’in şu sözlerine yer veriliyor: “Pedofilleri seks robotlarıyla tedavi etmek, hem ne getireceği belli olmayan hem de itici bir fikir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler