AKP’li belediye bu kez takıldı: 35 kuruşluk iptal

AKP’li Osmangazi Belediyesi’nin açtığı temizlik ihalesini alan şirket, yaklaşık maliyetin yalnızca “35 kuruş” üzerinde teklif vererek kazandı. Kamu İhale Kurulu gizli kalması geren yaklaşık maliyetin “tam isabetle” tutturulmasını kuşkulu bularak ihaleyi iptal etti. Aynı şirketin, aynı belediyeden başka bir ihaleyi de yaklaşık maliyetin ‘31 kuruş’ üzerinde teklif vererek aldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 16.08.2014 - 22:19
Abone Ol google-news

AKP’li Osmangazi Belediyesi’nin açtığı ihaleyi alan şirket “gizli kalması gereken yaklaşık maliyeti” tam 12’den tutturunca Kamu İhale Kurulu (KİK) ihaleyi iptal etti. Yaklaşık maliyetin 6 milyon 445 bin TL olduğu ihalede şirketin maliyetin sadece ‘35 kuruş’ üzerinde teklif vermesini “dikkat çekici” bulan KİK, “yaklaşık maliyetin gizliliğinin korunmamış olduğu izlenimine ulaşıldığını” tespit etti. KİK ihalenin iptaline oybirliğiyle karar verdi. Aynı şirketin aynı belediyeden benzer nitelikteki bir ihaleyi de yaklaşık maliyetin “31 kuruş” üzerinde teklif vererek aldığı yine KİK kayıtlarına girdi.

Bursa’nın Osmangazi Belediyesi 8 Ekim 2013’te “2. bölge içinde kalan mahallelerin katı atıklarının toplanması ve nakliyesi, yolların makine ve elle süpürülmesi, pazaryeri atıklarının toplanması ve nakliyesi, çöp konteynırların bakımı ve tamiri” için ihale açtı. İhale belediye yönetimince Gintem Mad. Yön. A.Ş.’ye bırakılırken; Ortem Temizlik A.Ş. 2014’te Kamu İhale Kurulu’na başvurarak ihale sonucunu şikâyet etti. Kamu İhale Kurulu 9 Nisan 2014 tarihinde yaptığı toplantıda şikâyetçinin başvurusunu değerlendirdi.

KİK’in kararında çarpıcı bir sonuç çıktı. Kurul, ihaleyi alan şirketin belediyenin ihale öncesinde hesapladığı “yaklaşık maliyeti” tam 12’den vurdu. Bu tespit KİK’in kararında aynen şu ifadelerle yer aldı:

Teklifin kâr hariç yaklaşık maliyetin sadece 0,35 TL üzerinde olduğu, personel çalışmasına dayalı olmayan ve teklif bileşenleri farklı nitelikli birçok maliyet kalemlerinden oluşan şikâyete konu ihalede başvuru sahibi isteklinin teklifinin kâr hariç yaklaşık maliyete bu kadar yakın olarak hesaplanmasının dikkat çekici olduğu tespit edilmiştir.

İkinci ihale de 31 kuruş!

Ayrıca başvuru sahibinin 12 Mart 2014 tarih ve 8940 sayı ile kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile aynı idarenin 2013/119043 İhale Kayıt Numaralı “Osmangazi Belediyesi 3. bölge içinde kalan mahallelerin katı atıklarının toplanması, nakliyesi ve temizlik işlerinin yerine getirilmesi hizmeti alımı” ihalesine de aynı konuda itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, söz konusu ihalede ise kâr hariç yaklaşık maliyetin sadece 0.31 TL teklif verdiği belirlenmiştir.

Gizlilik ihlal edildi

Tespitler neticesinde, söz konusu ihalede 4734 sayılı kanunun temel ilkelerinden olan güvenirlilik ve gizlilik ilkelerinin ihlal edildiği ve yaklaşık maliyetin gizliliğinin korunmamış olduğu izlenimine ulaşılmıştır.

Yaklaşık maliyet nedir?

Belediye ihale öncesi yaklaşık maliyet hesaplar. Bu bilgi gizli kalması gereken bir bilgidir. İhaleye girecek şirketler arasında rekabetin oluşması bu bilginin gizli kalmasına bağlıdır. Belediye yaklaşık maliyetin yüzde 20 oranındaki düşük teklifleri “sınır değer” olarak belirler. Bu değerin altındaki tekliflere aşırı düşük teklif sorgulaması yapar. Aşırı düşük teklif veren şirket neden bu kadar düşük teklif verdiğini açıklamak zorundadır. Ancak Türkiye’de gizli kalması gereken bu önemli bilgi ihalenin üzerinde kalması istenilen şirkete ihale tarihinden önce verilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler