Viyadük çöktü: İki işçinin cansız bedenine ulaşıldı

Viyadükte çalışan 4 işçi, blokla birlikte düşerek enkazın altında kaldı. İki işçinin cansız bedenine ulaşılırken bir işçi de yaralı olarak kurtarıldı.

Yayınlanma: 28.11.2018 - 11:51
Abone Ol google-news

<video:1153928>

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden 7 nolu viyadükte, beton blok montajı sırasında çökme meydana geldi. Blokla birlikte 30 metreden düşen 4 işçi enkazın altında kaldı. Enkaz altında kalan işçilerden ikisinin cesedine ulaşıldı.

VALİ: BİR İŞÇİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Yaralı işçilerden birine 14.40 sıralarında ulaşıldığını anlatan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, "Hastaneye intikali sağlanmıştır. Enkaz altında kalan işçilere ulaşma noktasında yoğun şekilde çalışmalar sürdürülmektedir. 17.15 itibarıyla bir işçimize ulaşılmış maalesef yaşamını kaybetmiş, bu işçimiz de hastaneye intikal ettirilmiştir. Kalan şu andaki bilgilere göre 2 işçi olduğu değerlendiriliyor. Onunla ilgili çalışmalarımız da büyük bir titizlikle devam ediyor." diye konuştu.

Aksoy, bir gazetecinin beton blok altında kalan işçilerin sağlık durumuna ilişkin soruya, "Şu anda ilk belirtilere göre hayat belirtisi konusunda bazı endişeler var ama kişilere ulaşmadan net bir şey söylemek de şu aşamada çok doğru değil." yanıtını verdi. 

BİR İŞÇİNİN CEZANESİ DAHA ÇIKARILDI

Kuzey Marmara Otoyolu Kocaeli-Gebze kesimindeki viyadük çalışmaları sırasında düşen beton blokun altında kalan işçilerden birinin daha cenazesine ulaşıldı.

YARALANAN İŞÇİ ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILDI

Kuzey Marmara Otoyolu'nda viyadükte meydana gelen çökmede enkaz altında kalan yaralı işçi,  çıkarıldı. Sağlık ekiplerinin enkaz altında müdahalede bulunduğu işçi dışarı çıkarıldıktan sonra ambulansa alındı. 

YAYIN YASAĞI GELDİ

Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliği, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli-Gebze kesimindeki viyadük çalışmasında beton bloğun düşmesi sonucu yaşanan olaya ilişkin yayın yasağı kararı aldı. 

 

 İki ayak arasında yapılan beton bloğun montajı sırasında meydana gelen çökmeyle düşüp, tonlarca enkaz altında kalan 4 işçinin mesai arkadaşları da çalışmalara katılıp, seferber oldu. Olay yerindeki bazı işçilerin, sinir krizi geçirdiği görüldü. Bu işçilere de sağlık ekipleri müdahalede bulundu.

CENGİZ-LİMAK KOLİN PROJESİ

Kuzey Marmara Otoyolu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle gerçekleştirdiği bir proje. Proje, İstanbul Havalimanı gibi hükümetin ‘mega projelerinden’ biri. Projenin ana yüklenicileri Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu. Projenin toplam maliyeti 4 milyar 487 milyon TL.

KOCAELİ VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, arama- kurtarma çalışmalarının çok titiz bir şekilde sürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu 10.55 sıralarında meydana gelen kaza. Arama kurtarma ekipleri, AFAD, 112 ve itfaiyemiz olay yerinde. AKUT ekiplerimiz olay yerinde kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Henüz kesin olmamakla birlikte enkaz altında 4 işçimizin olabileceği yönünde bilgiler var. Şu anda kurtarma çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Umarım enkaz altından sağ olarak bu işçilerimizi kurtarırız. İlk bilgilere göre viyadük çalışması sırasında, beton bloğun yerleştirilmesi aşamasında kaza meydana geliyor. Nedenleri konusu tabii teknik incelemeden sonra netleşir. Şu aşamada söyleyeceğimiz bilgiler çok doğru olmaz. İnceleme yapıldıktan sonra daha sağlıklı bilgilere ulaşmış olacağız. İşçilerden bir kişiyle bilinci açık olduğu ve konuşulduğuna dair bilgimiz var ama bunlar ön bilgiler. Henüz daha somut bilgi ve sayı konusu arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak. İnşallah arama kurtarma çalışmalarımız olumlu bir neticeyle sonuçlanır. Bütün imkanlar kullanılarak arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. En kısa zamanda onların kurtarılması yönünde çalışmalar devam edecek. Aldığımız bilgilere göre beton bloğun çok ağır olması nedeniyle onun doğrudan kaldırılması biraz zor olması bakımından, beton blok parçalanarak kaldırılma yöntemi tercih edildi arama kurtarma ekiplerimiz tarafından. Ve şu anda o çalışma devam ediyor."

'EN BÜYÜK VİYADÜKLERDEN BİRİ'

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, 4 işçiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Elim bir kaza oldu. Türkiye'nin en büyük viyadüklerinden bir tanesi. Kalıplardan biri çökmesiyle işçiler de düşüp, beton blok altında kaldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Beton bloklar kırılıyor, kırılması biraz zaman alacak. İnşallah can kaybı olmadan kurtarmayı diliyoruz. Köprülerde, viyadüklerde uzun bloklar vardır ancak bu öyle değil. Bu sistem farklı bir sistem. İki kolon arasında, beton dökülüyor, kuruyor, 1-2 metre daha yürüyor. Ortada buluşup iki blok arasındaki bağlantıyı sağlıyorlar. Kalıpta bir bağlantı hatası olabilir, teknik hatadan kaynaklanan bir şey. Yoksa viyadükün normalde çökmemesi lazım. Artık son noktaya gelmişlerdi, son aşamaya yaklaşmıştı, bitmiş olacaktı" diye konuştu.

YÜREK BURKAN SÖZLER 

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında çöken viyadüğün çökmesi sonucunda yaşanan feci kazada yaralanan işçi ambulansa binmek istemeyerek, “Benim orada 3 kardeşim ölmüş ben buraya neden geldim. Beni bırakın, benim üç tane kardeşim, babam orada” diyerek fenalık geçirdi.

Göçükte hafif yaralanan işçilerden birisi, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalesinin ardından ambulansa bindirilirken babası ve kardeşlerinin göçük altında olduğunu söyleyerek, ambulansa binmek istemediği ifade etti.

Fenalık geçiren işçi, kardeşlerini ve babasını kurtarması gerektiğini belirterek, “Benim orada 3 kardeşim ölmüş ben buraya neden geldim. Beni bırakın. Benim üç tane kardeşim, babam orada” dedi.

Ekipler, yaralı işçiye kardeşlerinin ve babasının kurtarılacağını söyleyerek kendisini sakinleştirildi. Sakinleştirilen işçi daha sonra ambulansa bindirildi.

 

İNCELEME BAŞLATILDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gebze'de yol çalışması sırasında yaşanan kaza ile ilgili iki müfettiş görevlendirdiğini ve olayla ilgili incelemenin başlatıldığını duyurdu.

İnşaat İşçileri Sendikası'ndan açıklama

İnşaat işçileri olarak ölüm, yaralanmak, sakat kalmak gibi durumlarla her an iç içe geçebilen bir durumda olduklarının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İnşaat patronlarının malzemeden çalarak iş yaptıkları, gerek işçilerin gerekse gelecekte o mekanları kullanacak halkın can güvenliklerini hoyratça yok saydıkları ve bu konuda hiçbir denetim ve kontrole tabi olmadıkları Türkiye’de; bu sefer de viyadük inşaatında yaşanan çökmede en az beş işçi arkadaşımız enkaz altında kaldı.

Olay, Gebze Tavşanlı mevkiinde meydana geldi. Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında yapılan 7 nolu viyadük inşaatında meydana geldi. Viyadük başlık ayağı montajının yapıldığı sırada çökme oldu. Yaklaşık 30 metre yükseklikte bulunan viyadükte çalışan ve ilk bilgilere göre 5 işçi, düşerek enkazın altında kaldı.

Çalışırken ölmeyi, yaralanmayı, sakat kalmayı “fıtrat” olarak tanımlayan bir siyasi anlayışın yarattığı sonuç bu oluyor. Bu gerçek bizim örgütsüzlüğümüzle birleşerek gerçek bir kıyımın nedeni oluyor.

Bunu biliyoruz.

Patronların işçi arkadaşlarımızın kanına sudan ucuz muamele yapmasına, onları denetlemekle görevli kurumların tüm bu olup bitene fiilen ortak olmasına, örgütlenerek izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz."

<haber-yatay:1153688>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler