Ölümsüz aşka koştu

Halis’i oynayan Ekin Koç, jokeyliği öğrendi; Bold Pilot’un rolünü ise oğlu Ganesh.

Yayınlanma: 08.12.2018 - 22:21
Abone Ol google-news

“Şimdi de gerilerden Bold Pilot koptu geliyorrr, Bold Pilot geliyorrr, 2 boy da fark yapıyor ve 69. gazi kosusunu Özdemir Atman’ın sahibi olduğu Bold Pilot isimli safkanı jokeyi Halis Karataş’la kazanıyor” cümlesini spor dünyasıyla birazcık ilgili olup da duymayanınız yoktur.

Belki, - 22 yıldır kırılamayan - 2.26.22’lik rekorunu da anımsarsınız Bolt Pilot’ın adı geçtiğinde...
Zaten, anımsamasanız öldüğü 30 Nisan 2015 tarihinde, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da bir atı TT yapmaz, yaşama dair bir öykü arayan film yönetmeni (aynı zamanda senarist) Ahmet Katıksız’ı da, “Kimdir bu Bold Pilot, nedir, necidir” diye meraka zerk etmezdiniz.

İşte o merak, at yarışçılığı dünyasındaki ‘dramatik’ bir aşk hikayesiyle daha pek çok bilinmeyeni, hatta ‘bu kadar tesadüfe de pes” dedirten bir dizi zincirleme olayı beyaz perdede bir araya getirdi. Ve şu sıralar vizyondaki Bizim İçin Şampiyon filmi, vücut buldu.

İşin ilginci bir at var bu filmin başrolünde; rekortmen Bolt Pilot’un öyküsünü izliyorsunuz; elbette yanında müthiş bir sportif mücadele ve - ne yazık ki - kanserin yarım bıraktığı bir aşk hikayesiyle

çokça da gözyaşı...
Elbette filmin baş karakteri sadece şampiyon bir at değil; diğer baş karakterler ünlü jokey Halis Karataş, Karataş’ın o yıllardaki kız arkadaşı, sonrasındaki eşi rahmetli Begüm Atman ve Türk atçılığının en önemli ismi Özdemir Atman. Karataş’ı, tam 3 ay apranti okuluna giden genç sanatçı Ekin Koç oynuyor. Begüm Atman rolü Farah Zeynep Abdullah’ın, bir diğer rahmetli baba Özdemir Atman’ın karakteriniyse Fikret Kuşkan canlandırmış.
Ama burada en sıra dışı olay, 30 kadar da atın ‘yan karakter’ olarak görev yaptığı Şampiyon’un başrolünü, daha doğrusu baş karakter Bold Pilot’u büyük tesadüfler sonucu yolların kesiştiği oğullarından Ganesh’in oynaması. Aslında Ganhesh’in öküsü film içinde film denecek kadar derin.


Ganesh’in gerçek zamandaki babası Bold Pilot, yarış hayatı bitip İzmit’teki çiftlikte dinlenmeye çekildikten sonra yılın belli ayları damızlık olarak atçılık dünyasındaki misyoyunu sürdürmüş; Ganesh de Bold Pilot’un yavrularından biri. Ama, şans bu ya kötü koşmuş, Atman ailesi de bu görkemli atı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na hediye etmiş. Beştepe’deki ‘askerlik’ görevi sonrası açık arttırmayla bir sporsever ‘binek at’ olarak almış bu safkanı. Adı ise çoktan unutulmuş. Gel zaman, git zaman senaryosu yazılan, ama o güne kadar da Bold Pilot’u oynayacak baş karakteri bulamayan Şampiyon filminin ekibi atı görmüş ormanda. Atın anında resim ve videosunu çekip, filmin konsept danışmanı Hakan Cantınaz’a ulaştırmışlar.

Ekip, “Görünüşü uygun” diye düşünürken, akıllarına “Acaba bu atın ensesinde, deri altına yerleştirilen cipi var mı” sorusu gelmiş. Çünkü yarış koşan atların hepsinin yelesinin altına doğumları sonrası kimlik kartı niteliğindeki bir cip yerleştirilirmiş. Ve bu cipteki karekod okutulduğunda, “Ganesh.. Babadan kan yolu Bold Pilot..” yazmış.
Tanzimat romanlarını andıran bu tesadüften sonra, “Bu film çekilecek, başka yolu yok..” demiş tüm ekip.

Ganesh için, ister babasının yerine oynadı diyin, ister kan yolu yarışa ve şampiyonluklara alışkın yorumunu yapın, en az Ekin Koç, en az Farah Zeynep, ya da Fikret Kuşkan kadar gerçek hayattaki karakterini beyaz perdeye yansıtıyor. Öyle ki, sese karşı dulyarlılığı, jokeyini üzerinden atma girişimleri bile Ganesh’in babadan kalma özellikleri!

Filmde Halis Karataş rolünü oynayan Ekin Koç kendini kassa yarış koşacak kapasitede bir jokey olmuş bu film sayesinde. Kilosu, boyu ve daha önceki bir iki filmden kalma merakı sayesinde filmin başrolünü aldıktan sonra TJK’daki apranti eğitmeni Kıvanç Tüysüz sayesinde biniciliği 90 günde öğrenmiş! Ve Ekin bir iki sahne hariç at üstündeki tüm çekimlerde dublör kullanmadan Karataş’ı canlandırmış. Hatta bir sahnede Karataş, Ekin Koç’a moral vermek için beraber startingbox’a girmiş. Ancak Halis Karataş’ın filme asıl dahil olduğu sahne o duygu yüklü yarış anı. Çünkü 30 saniyelik o bölümü çekebilmek için Halis sette 5 saat beklemiş, 30 at ve yüzlerce figüranla beraber.

Ve ağlatan senaryo

Adı ile müsemma bir yarış filmi bu. Gerçekten, büyük bir çaba sonucu şampyion oluyor huysuz Boldi!
Ne var ki, senaryosu, gerçek olaylara ve karakterlere dayanıyor olması alabildiğine iç burkucu. O yüzden filmin galasını izleyenler konuya vakıf oldukları halde gözyaşlarını tutamıyorlar. Tartışmasız ağlıyorsunuz Begüm’ün hastalığının nüksettiğinde.
Senaryo, her ne kadar Bolt Pilot’un üzerineyse de hipodromların gözdesi Halis Karataş’ın, günün birinde Özdemir Atman’ın kızına aşık olması ile derinleşiyor. Bu aşkta filmin baş karakteri Şampiyon Bold Pilot sanki çöpçatan. Çünkü ‘huysuz’ safkanın en kolay yaklaştığı insan Begüm ve jokeyi Karataş. Çiftlikte ‘Boldi’ diye adlandırılan Bold Pilot ise ortak değer oluyor ikili arasında ve ilişki peri masalını andıran bir aşkla taçlanıyor.Film aslında burada bitse herşey çok güzel. Ne var ki, senaryonun yazarları Ahmet Katıksız’la Hakan Yörük, tamamen yarışa dayalı bir film yapmak istemiyor, gerçek yaşamdaki amansız kanser hastılığını da Şampiyon’a adapte ediyor.


Gerçek zamandaki lanet hastalık filmde de Begüm Atman’ın yakasına yapışmış durumda. Tedavi, hastane süreci ne yazık ki Farah Zeynep’in oynadığı Begüm Atman’ı önce Halis’ten, sonra Bolt Pilot’tan ve tüm sevdiklerinden koparıyor.

Elbette koronojik sıralama senaryoya uyması için değişikliklere uğratılmış. Örneğin Bolt Pilot’un şampiyon olduğu yıllarda Begüm Hanımın böyle bir rahatsızlığı henüz yok. Keza, baba Atman da bu hastalıktan habersiz vefat ediyor ama dedik ya gerçek yaşamdaki bu kara yazgı filmin de ana teması. Üstelik izleyenler, “Eni sonu bir film” diyerek de geçemiyor, çünkü biliyorlar ki, Özdemir Bey’in kızı, Halis’in eşi, Boldi’nin sahibi Begüm, gerçek yaşamda da sevenlerini yalnız bırakmış.
Ve bir not; galiba en zor sahne Halis’indi. Çünkü hem filmdeki, hem hayatındaki 3 önemli karakter, Begüm, Özdemir Bey ve Bolt Pilot’tan ayrılışları tekrar tekrar yaşadı ünlü jokey, üstelik gözyaşları ile.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler