Tüketen gizlilik

LGBTİ bireyler işyerinde ve iş başvurularında yaşadıklarını anlattı.

Yayınlanma: 10.12.2018 - 21:22
Abone Ol google-news

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve Kaos GL’nin “2018 İstihdamda LGBTİ” anketinin sonuçlarına göre, LGBTİ bireylerin yalnızca yüzde 16’sının iş başvurusu sürecinde kimliğini açık olarak beyan ettiği ortaya çıktı. Ankette, katılımcıların birçoğunun ayrımcılığa maruz kalmamak için kimliğini gizlediği de belirtildi.

Özel sektörden 198, kamu sektöründen 89 kişinin katıldığı ankette LGBTİ bireyler işe başvuru süreçleri, işyerlerinde maruz kaldıkları ayrımcılıklar dahil birçok konuda konuda görüşlerini bildirdi. Anketin sonuçları dün Kadir Has Üniversitesi Cibali yerleşkesinde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nden Selma Değirmenci, Doğancan Erkengel, Prof. Dr. Mary Lou O’Neill, Dr. Öğr. Üyesi Reyda Ergün, Kaos GL’den Murat Köylü katıldı.

‘İşe alınmama endişesi’

Özel sektör çalışanları ile yapılan anketin sonuçlarını paylaşan Doğancan Erkengel, açık olamama durumunun nedenleri arasında işe alınmama endişesi, nefret söylemiyle karşılaşma, dışlanma korkusu, işe alındıktan sonra ciddiye alınmama olduğunu söyledi. Erkengel, katılımcıların yüzde 30’unun cinsel yönelimini gizlediği için ayrımcılıkla karşılaşmadığını da dile getirdi.


Selma Değirmenci ise “İşyerinizde bizzat kendinize yönelik cinsel kimlik ayrımcılığı veya nefret suçu vakalarıyla karşılaştınız mı? Süreçler nasıl gelişti” sorularını katılımcılara yönelttiklerini belirterek “Yanıtların yüzde 14’ü ‘evet’ şeklindedir. Yüzde 44’ü ise ayrımcılık veya nefret suçu ile karşılaşmamasını cinsel kimliğini gizlemesine bağlamıştır” dedi.

 İ..’yi kimse istemiyor

LGBTİ bireylerin beyanları şöyle yer aldı:

Polis olarak çalışan bir gey: Yasalar gereği olması gereken şeyi, yönetmeliğin ilgili maddesini gösterdiğiniz halde “Bu i.. iş yapmak istemiyor”, “Müdürüm bu i...’yi kimse istemiyor” tarzı laflar söylendi yüzüme karşı.

Öğretim üyesi olarak çalışan bir lezbiyen: Açık olmamam başlı başına sorun; sadece işyeri verimliliğinde değil, hayatın tüm alanlarında.

Bilişim sektöründe uzman olarak çalışan bir gey: İş görüşmesi esnasında askerlikten neden muaf olduğum soruldu. Dürüst davranıp gerçeği söyledim. İş görüşmesi yaptığım kadın sert bir tonla “Derhal terk edin burayı!” diyerek beni kovmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler