Hayvanseverler yasadan umutsuz

Hayvan hakları savunucuları, hükümetin önümüzdeki günlerde Meclis'e getirmeye hazırlandığı hayvan haklarıyla ilgili yasa tasarısının beklentilerini karşılamaktan uzak göründüğünü dile getirdi.

Yayınlanma: 15.01.2019 - 15:07
Abone Ol google-news

Tasarıyla ilgili bakanlıkta yaptığı görüşmelerden olumlu bir izlenim edinemediklerini belirten Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Burak Özgüner, “Hayvan deneylerinin tamamen yasaklanmasını hayvana tecavüzün, işkencenin suç olarak sayılmasını istiyoruz ama benim bunların yapılcağına yönelik bir beklentim yok çünkü bakanlıkdaki toplantıdan üzgün ayrıldık” dedi.

Hayvanlara yönelik şiddet suçlarına verilen cezaların caydırıcılıktan uzak olduğu yıllardır tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda yaşanan bir şiddet olayının ardından “Yasa hala neyi bekliyor” çıkışıyla hayvan hakları yasasının biran önce hazırlanması talimatını verdi.

Erdoğan’ın çıkışının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yasa üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Sahipli sahipsiz hayvan ayrımını kaldırdık. Her ikisine de kötü muameleye ceza öngördük” dedi. Bünyesinde 300’e yakın sivil toplum kuruluşu ve oluşumu barındıran Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, geçtiğimüz günlerde yasa tasarısıyla ilgili kendilerinden görüş isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görüşmeler yaptı.

“Yasa istediğimiz gibi olmayacak”

Burak Özgüner Bakanlıkta yapılan görüşmeden yasanın etkili olamayacağı izlenimini edindiklerini belirten Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Özgüner, “Bizim yüzyıllardır sürüp gelen sokak hayvanlarıyla yaşama kültürümüz var bu yok edilecek bunu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yusuf Kandazoğlu ile yaptığımız görüşmenin sonucuna göre çıkarttık ‘köpek tarafından ısırıldım sokakta hayvan mı olurmuş’ diye söyledi biz itiraz edince toplantıyı terk etti” ifadelerini kullandı.

Hayvanat bahçeleri, hayvanlı sirkler ve yunus parkları bunların kapatılması yönünde defalarca taleplerimiz oldu ancak maalesef gündeme gelemiyor çünkü bu işlerden çıkarları olanlar tarafından bizlere şantaj olarak kullanılıyor” dedi.

Çıkartılması planlanan hayvan hakları yasasında olmasını istedikleri maddelerin olmayacağı endişesinde olduklarını belirten Özgüner, “Hayvan deneylerinin tamamen yasaklanmasını hayvana tecavüzün, işkencenin suç olarak sayılmasını istiyoruz ama benim bunların yapılcağına yönelik bir beklentim yok çünkü bakanlıkdaki toplantıdan üzgün ayrıldık” ifadelerinde bulundu.

Yasanın çok kapsamlı bir şekilde değişmesi gerektiğini belirten Onur, “Yasada çok değişmesi gereken yer var ancak yasanın genel değişimi o kadar kişinin rantına dokunuyordu ki o yüzden kösek olundu. Eğer hükümet bu konuda bir şey yapmak istiyorsa mevcut yasayı bıraksın yeni bir yasa yapmaya yönelsin. Öncelikli olarak ceza işini düzenlesin” ifadelerini kullandı.

‘Çalışsalardı yaparlardı’

Uzun yıllar mecliste hayvan hakları yasasının çıkması için mücadele veren eski CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da mevcut yasadaki en büyük eksikliğin “Kabahatlerin cezaya dönmemesi” olduğunu söyledi. Yasa için çalışmaların 13 yıldır sürdüğünü belirten Onur, “Çalışmıyorlar çalışsalar 13 yıldırbu yasayı yaparlardı. Biz bu yasanın bir taslağını alt komisyondan geçirdik ama meclise getiremedik” dedi. Hazırladıkları yasa tasarısında havanların ticari amaçlarla kullanılmaması gerektiği üzerinde durduktan sonra birilerinin rahatsız olduğunu belirten Onur, “Bizim yapmak istediğimiz yasa iki konu yüzünden durdu birincisi Yunus parkları diğeri Petshoplar. Yunus parkları çok ciddi bir rant. Komisyon sırasında daha önce görmediğimiz milletvekilleri sırf bu iki konu hakkında gelip konuyla ilgili bakana ayar vermeye çalıştığını biliyoruz” ifadelerini kullandı. “Hayvana işkencenin cezası para olamaz” Mevcut kanunun en büyük eksik yönünün cezalandırma modeli olduğunu ve hazırladıkları tasarıda özellikle bu konu üzerinde durduklarını belirten Onur, “Hayvana işkence etme hayvanın ölümüne yol açma hayvana tecavüz olmak üzere 3 maddede hapis cezası olarak düzenleme yapmıştık. Zaten en büyük eksiklikte budur kabahatlerin cezaya dönmemesi” diye konuştu.

Hayvan hakları savunucuları

- Sahipli sahipsiz hayvan ayrımı yapılmadan; hayvana tecavüzün, işkencenin suç olarak sayılmasını ve en ez 3 yıl ceza verilsin
- Hayvan deneylerinin tamamen yasaklanmalı.
- Barınaklara götürülen sokak hayvanları gerekli tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakılsın.
- Hayvanlı sirkler, yunus parkları kapatılmalı; hayvan dövüşleri engellenmeli.

- Faytonlarda hayvan kullanımı yasaklansın.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler