Tank Palet mitingine yasak

Türk Harb-İş’in Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesine karşı yapmak istediği miting, valilik tarafından ‘seçim dönemi güvenliği sağlayamayız’ gerekçesiyle reddedildi.

Yayınlanma: 13.03.2019 - 09:32
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Necati Savaş

Sakarya Gar Meydanı'nda geçen 19 Ocak'ta düzenlenen mitinge on binlerce işçi ve yurttaş katılmıştı.

Ankara Valiliği, Türk Harb İş Sendikası’nın Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesine karşı 16 Mart’ta Ankara’da yapmak istediği mitinge izin vermedi. Valilik, gerekçe olarak “seçim dönemi ve genel güvenliği” gösterdi. Türk Harb-İş Sendikası, 16 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda miting yapmak için 1 Mart’ta Ankara Valiliği’ne yazılı başvuruda bulundu. Valilikten, 12 gün sonra yanıt geldi. Valilik, il emniyet müdürlüğünce yapılan “seçim döneminde bulunulması ve genel güvenlik bakımından uygun olmadığı” değerlendirmelerine bağlı olarak izin talebini reddetti. Türk Harb-İş Sendikası Başkanı Bayram Bozal’ın valilik ile görüşmelerinden de bir sonuç çıkmadı. Valilik kararını İl İdaresi Yasası’nın valinin görevlerini düzenleyen maddesi ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın, “toplantının ertelenmesi veya bazı hallerde yasaklanması” başlıklı maddesine dayandırdı. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın ilgili maddesinde, “suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde” valiye toplantıyı yasaklama yetkisi veriliyor.

VALİYLE GÖRÜŞME

Türk Harb-İş Sendikası Başkanı Bozal, “Vali beyle iki kez görüştüm. Bana ‘bugünlerde siyasi partilerin de mitinglerinin olduğunu, emniyet personelinin bu mitinglerde görevlendirildiğini, sendikanın düzenleyeceği mitingde güvenliğin sağlanamayacağını’ ifade etti. Bu nedenle de mitingin uygun bulunmadığını iletti. 16 Mart’ta Ankara’da haklı davamızı bir kez daha tüm Ankaralılar’a anlatmak isterdik. Haklı davamızı bir kez daha dile getirmek istiyorduk. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu seçim koşullarında kararı da valilik verecek” dedi. Danıştay’a açtıkları yürütmenin durdurulması ve iptal davalarından nisan ayında karar çıkmasını beklediklerini kaydeden Bozal, Altay tankının yapımına karşı olmadıklarını söyledi. Bozal, “Almanın ağız kokusunu çekmeyelim. En güzel Altay tankı yapılsın. Bizim Tank Palet Fabrikamız, obüsü yapan bir fabrika. Bilgi birikimi olan bir işyerimiz. Hazine’ye ait Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) var. Onun üzerinden anlaşma yapılsın. Sonrasında BMC’ye mi verilecek başka bir şirkete mi verilecek karar verilsin. Ancak işçiler de Milli Savunma Bakanlığı’nda kalsın” dedi. Bozal, her ay yaklaşık 40 işçinin operasyon bölgelerine giderek, arızalanan tankları onardıklarına dikkat çekti. “Silahları faal tutuyorlar. Ellerinden her iş gelen işçiler Milli Savunma Bakanlığı’nda kalsın” diyen Bozal, Cumhurbaşkanından da haklı taleplerine destek vermesini, ASFAT üzerinden anlaşma yapılmasını sağlamasını beklediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler