Suikastta derin şüphe

Bingöl saldırısında ortaya çıkan deliller, açıklanan zanlıları bir bir aklıyor.

Yayınlanma: 04.11.2014 - 23:34
Abone Ol google-news

Bingöl’de İl Emniyet Müdürü ve beraberindeki polislere düzenlenen saldırıdan sonra düzenlenen operasyonda öldürülen 4 kişinin suikastla ilgileri olmadığını kanıtlayacak belgeler ortaya çıktı. Cep telefonu görüşme trafiğini içeren HTS kayıtları infaz edilenlerin suikast sırasında olay yerinde olmadıklarına dair kuşkuları artırdı. Saldırıya katıldıkları iddiasıyla tutuklanan iki kişinin telefonlarının suikast saatinden yedi dakika önce yaklaşık 4 kilometre ötedeki Kültür Mahallesi’nden, beş dakika sonra da 20 kilometre mesafedeki Genç yolu üzerinden sinyal verdiği tespit edildi. Olay öncesi ve sonrasındaki kısa zaman aralıkları ve mesafeler, tutuklananların ve infaz edilenlerin suikastla ilgileri olmadığına dair iddiaları güçlendirdi. Olaydan yaklaşık 2 saat sonra Genç ilçesi girişinde düzenlenen operasyonda öldürülen 4 kişiden ele geçirilen silahların yapılan balistik incelemesinde de suikastta kullanılanlarla eşleşmediği ortaya çıktı. Bu arada, operasyonun hemen ardından öldüğü açıklanan ancak sonrasında cesedi ya da kendisi bulunamayan Erhan Şenyuva da önceki gece Bingöl’de yakalandı.

Polislere yönelik Bingöl saldırısıyla, PKK’lilerin öldürüldüğü Genç’teki operasyon arasında bir bağ olmadığı kuşkusunu ortaya koyan ilk bulgu, suikastın ardından arandığını öğrenince, kendi isteğiyle teslim olduktan sonra tutuklanan şüpheli Ali Kılıçgedik’in ifadeleriydi. Suikastla ilgili suçlamaları reddeden Kılıçgedik, öldürülen üç kişinin Bingöl’e 50 kilometre uzaklıktaki Lice’den kırsal alana gitmeye çalışan PKK’liler, kendisi, Ali Bozan ve Erhan Şenyuva’nın da militanlara yardım eden kişiler olduklarını söylemişti. Kılıçgedik, suikastın gerçekleştiği 9 Ekim günü olay yerinden geçmediklerini söyleyerek HTS kayıtlarının incelenmesini talep etmişti. Soruşturma dosyasına giren cep telefonu trafiğini gösteren HTS kayıtlarında Kılıçgedik’in, 20.55’te meydana gelen saldırıdan yedi dakika önce, 20.48’de PKK militanlarıyla aynı araçta bulunan Erhan Şenyuva ile konuştuğu görülüyor. Telefonun bağlandığı baz istasyonu ise suikastın gerçekleştiği bölgeye yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Kültür Mahallesi’nde bulunuyordu. Militanların bulunduğu araçtaki Şenyuva ile, ifadelerinde yol güvenliğini denetlemek için önden gittiğini belirten Kılıçgedik arasındaki diğer görüşme ise saldırıdan 5 dakika sonra saat 21.00’de olmuştu. Telefon Genç yolunda, suikast yerine yaklaşık 20 kilometre ötedeki baz istasyonundan sinyal vermişti. Yani yetkililerin suikastı gerçekleştirdiklerini iddia ettiği öldürülen PKK’liler ile onlara yardım ettikleri açıklanan Kılıçgedik ve Şenyuva iddiaya göre saldırıdan 7 dakika önce bulundukları 4 kilometre mesafeden olay yerine gelip polisleri öldürdükten 5 dakika sonra da 20 kilometre uzağa kaçmışlardı.

HTS kayıtlarındaki kuşkulu bir diğer nokta ise suikast öncesi ve sonrasında yaptıkları telefon konuşmalarından bağlandıkları baz istasyonları üzerinden yer tespiti yapılan şüphelilerin, 20.48 ile 21.51.55 saatleri arasında 5 kez mesajlaşmalarıyla ilgili herhangi bir tespit yapılamaması oldu. HTS raporlarında “kayıt bulunamadı” denilerek mesajlaşma trafiğinin yer tespiti yapılamadığı belirtilse de teknolojik olarak bu mümkün değil. Bir eski istihbaratçı, eğer çok profesyonel biçimde telefonların başka bir telefon üzerinden yönlendirme yapılarak kullanıldıysa yer tespiti yapılamayacağını belirterek “Ancak bu olayda bu türden bir teknolojik yanıltma olmadığı belli oluyor. Kesinlikle yer tespiti yapılabilecek bir durum. Belli ki kayıtlar gizlenmeye çalışılıyor” dedi. HTS raporuna göre ikili arasındaki tüm mesajlaşma trafiğine ilişkin yer tespiti yapılamadığı da görülüyor.

Öte yandan Genç ilçe girişindeki operasyonda öldürülen PKK’lilerden ele geçerilen iki Kaleşnikof silahın balistik incelemeleri bu silahların Bingöl suikastında kullanılmadığını ortaya çıkardı. Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’nda yapılan eşleme incelemesi sonunda hazırlanan raporda, suikast mahalinde bulunan boş kovan ve mermi çekirdeklerinin, Kaleşnikof tüfeklerden elde edilen mukayese mermi çekirdekleriyle mikroskopta ayrı ayrı karşılaştırmalarının yapıldığı belirtilerek “Aralarında çeşitli karekteristik izler yönünde farklılıklar bulunduğu görülmüş olup, 7.62 milimetre çapında bir adet deforme mermi çekirdeği ve teşhis niteliği bulunan bir adet mermi çekirdeği, gömlek parçasının söz konusu Kaleşnikof marka toplam 2 adet tüfekten atılmadıkları tespit edilmiştir” denildi.

Bu arada, Genç girişindeki operasyonda öldüğü açıklandıktan sonra ne kendisi ne de cesedi bulunabilen ve sonrasında firar ettiği söylenen Erhan Şenyuva, önceki gün yakalandı. Bingöl’de saklandığı evden gözaltına alınan Şenyuva savcılığa verdiği ifadede suikasta karışmadıklarını söyledi. Ali Kılıçgedik’inkine benzer ifadeler veren Şenyuva operasyon anını da, “Arabayı durdurup kimlik sordular. Ben kimliğimi verdim. Araçtaki kişilerin kim olduğunu sorduklarında işçi olduklarını söyledim. Onların da kimliklerini almak için araca yöneldiklerinde arka koltuktaki militan silahının kurma kolunu çekip aşağı inince çatışma çıktı. Ben de o karışıklıkta kaçtım” diye anlattı.

Bingöl’de 9 Ekim gecesi Cenk Caddesi üzerinde bulunan ve yaşanan olaylar sırasında zarar gören bazı işyerlerinde inceleme yaptığı sırada, 21.15 sıralarında Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindeki polislere uzun namlulu silahla ateş açılmıştı. Saldırıda Ürker ağır, koruması Uğur Atlı ise hafif şekilde yaralanırken Emniyet Müdür Yardımıcısı Atıf Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu ise olay yerinde ölmüştü. Suikasttan yaklaşık 1.5 saat sonra Bingöl’e 20 kilometre uzaklıktaki Genç ilçesi girişinde düzenlenen operasyonda PKK’nin dağ kadrosundan Ramazan Özmaskan (22), Emre Ekinci (15) ve Şehabettin Naşa ile Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olan Ali Bozan (46) öldürülmüştü. Operasyondan sonra başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Babakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere tüm yetkililer “faillerin cezalandırıldığına” ilişkin açıklamalar yapmıştı. Ancak HTS kayıtları ve balistik inceleme sonuçları ve ifadeler öldürülenlerin suikastı düzenleyenler olmadığı kuşkusunu artırdı. Suikastla ilgileri olduğu iddiasıyla Ali Kılıçgedik ve Umut Savaş Koçyiğit ise tutuklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler