Sessiz katil

Greenpeace, bu yıl mayısta yayımladığı “sessiz katil” rapounda Soma Termik Santralı kaynaklı hava kirliliğinin 1340 erken ölüme yol açtığını iddia etti.

Yayınlanma: 18.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Greenpeace’in Soma Yırca’da yaptığı hava kirliliği ölçüm sonuçları, Dünya Sağlık Örgütü’nün “güvenilir” olarak kabul ettiği değerlerin iki katından fazla çıktı. Kömüre dayalı termik santralın bulunduğu bölgede, ince partikül madde değerleri, bazı anlarda günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseliyor.

Greenpeace Araştırmacısı Buket Atlı, “Buradaki kirliliğin en büyük nedenlerinden biri,Yırca köyünün yanı başında olan kömürlü termik santral. Bu santral, Avrupa’nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santralı.Kömürlü santralların yaydığı gözle maddeler sessiz bir katil gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden oluyor. Bu bölgede var olan kirlilik ve sağlık sorunlarının katlanarak artmaması için, planlanan Kolin Termik Santralının tamamen iptal edilmesi gerektiği çok açık” diye konuştu.

Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da “Son 15 gün içinde iki kişi akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santraldan çıkan gaz, hem de santralın kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler