Biri madenci diğeri yumurtacı

Türkiye'deki öğretmenler diğer senelerde olduğu gibi bu senede 24 Kasım’ı buruk kutluyor.

Yayınlanma: 24.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

 5 dil bilen eğitimci günde 15 liraya çalışıyor

Ülkesindekiiç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyeli 5 dil bilen öğretmen Alan Muhammed Ali, Öğretmenler Günü’nü okulundan ve öğrencilerden uzakta geçirdi. Şam Üniversitesi’nden 2008’de mezun olan ve Türkçe, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Kürtçe bilen Ali, ailesine bakabilmek için yeni bir meslek edindi. Yumurta ve tavuk satılan dükkânda işe giren Ali, günlük yevmiyesinin 15 lira olduğunu belirtti.

 

Mesleği bırakmak istiyorlar


Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın (Eğitim-İş) 38 ilde 1165 öğretmenle yüz yüze görüşerek yaptığı “Öğretmenlerin gelirlerine ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçlarına göre ise öğretmenlerin yüzde 69’u mesleği bırakmayı düşünüyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, araştırma sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Demir, öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük haklarının, Cumhuriyet döneminden bugüne geçen yıllar içinde sürekli gerilediğine dikkat çekerek, özellikle AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde yaşanan köklü değişikliklerin, 4+4+4 yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbenin, okul dönüşümlerinin, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama hevesinin, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesinin öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirdiğini kaydetti.

 

Sınıf yerine madene

Dumlupınar Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği Bölümü’nden 2003’te mezun olan 34 yaşındaki Hüseyin Doğru 6 yıl çeşitli işler yaptıktan sonra, 2009’da girdiği işçi sınavını kazanarak kömür madeninde işbaşı yaptı. Maden işçisi Doğru, her Öğretmenler Günü’nü buruk kutladığını, sınıf yerine maden ocağına girdiğini söyledi. Babasının emekli öğretmen olduğunu anlatan Doğru, “Ailem madene girmeme kızdı. Babam da emekli öğretmen, çok karşı çıktı. Yeraltındaki mesai arkadaşlarım ‘Burada kara tahta yok, kara kömür var. Buradan başka ekmek parası
yok diyorlar’ ifadesini kullandı.

 

Ayrımcılığı Ata’ya şikâyet edecekler


İstanbul Haber Servisi - Şişli Bomonti’deki Talatpaşa İlköğretim Okulu velileri, eğitimdeki ayrımcılığı ve gericiliği saat 15.00’de Şişli Atatürk evi önüne yürüyerek yöneticileri Ata’ya şikâyet edecek. Okulda imam hatip sınıfının açılmasıyla öğrenciler arasında tartışma yaşanmaya başladı. Laboratuvar ve kütüphane yokken özel sınıf açılmasını kabul etmediklerini belirten veli Nural Oğuzhan, “Çocuklar arasında ‘kâfir, dinsiz, yobaz’ kavgaları başladı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler